Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Μοναδικό ανάγλυφο που συνδέεται με την λατρεία του Μίθρα ευρέθηκε σε ανασκαφές στην Βουλγαρία, το πάλαι αρχαία ΘράκηΦωτογραφία: Βενέτα Παβλόβα
Κείμενο: Βενέτα Παβλόβα


Μαρμάρινο ανάγλυφο με μορφές στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο θεός Μίθρας παρουσιάστηκε στο Μουσείο της ιστορίας της Σόφιας. Το σημαντικό μνημείο είναι από την Ρωμαϊκή εποχή, χρονολογείται γύρω από τον 3ο αιώνα και ανακαλύφτηκε στο χωριό Γκέρμαν κοντά στη πρωτεύουσα.

"Οι Ρωμαίοι κατακτούν τα εδάφη αυτά τον 1ο αιώνα και χτίζουν την πόλη Σερδική στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης", λέει ο Τόντορ Τσομπάνοφ, αρχαιολόγος και αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού της Σόφιας.


"Η Σερδική είχε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πλούσια θρησκευτική ζωή, πράγμα ασυνήθιστο για μια περιφερειακή της αυτοκρατορίας πόλη", συνεχίζει εκείνος. "Αυτό οφείλεται στο ότι φυλάσσεται καλά και είναι πολυσύχναστη, το πολύχρωμο πλήθος από όλες τις άκρες του κόσμου φέρνει τις αντιλήψεις του και χτίζει ιερά στους θεούς του".

Μια από τις λατρείες, που έρχονται από την Ανατολή μεταξύ του 1ου και του 4ου αιώνα, συνδέεται με τον θεό Μίθρα.

"Η λατρεία αυτή έχει τις ρίζες της στον ζωροαστρισμό της Περσίας και είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των λεγεωνάριων", επεξηγεί ο κ. Τσομπάνοφ. "Τα μυστήρια και οι μυήσεις των πιστών της λάμβαναν χώρα σε ιδιαίτερους χώρους που ονομάζονταν μιθραία".

Η μιθραϊκή παράδοση είναι ρητή και δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τα δρώμενα αυτής της λατρείας. Συνήθως οι σκηνές που απεικονίζονται είναι τρεις. Στην πρώτη ο Μίθρας, που είναι άνθρωπος, αλλά μέσα από μια σειρά από δοκιμασίες γίνεται θεός, γεννιέται από ένα βράχο, στη δεύτερη θυσιάζει έναν ταύρο και στην τρίτη γλεντάει με τον θεό Ήλιο.

Μέρος της στήλης, που είναι πια μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου της ιστορίας της Σόφιας, είναι σπασμένο αλλά το κάτω διάζωμά της κοσμείται από ποταμίσιους θεούς.

Μετάφραση: Αγάπη Ασπρίδου            
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου