Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Γνωρίστε την Tikal την αρχαία πόλη των Μάγια! [Βίντεο]

gnoriste tin tikal tin arxaia poli ton magia video

Το Tikal National Park περιλαμβάνει 575 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας. Το κεντρικό τμήμα της αρχαίας πόλεως και μόνο περιέχει 3.000 κτίρια και καλύπτει περίπου 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Η Tikal είναι επίσης μέρος του ενός εκατομμυρίου εκταρίων της περιοχής των Μάγια που δημιουργήθηκε το 1990 για να προστατεύσει τα πυκνά δάση του Πετέν, που άρχισαν να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό.

  Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι Μάγια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Τικάλ περίπου το 900 πΧ.

  Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Καταλαμβάνει μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο βόρειο Μπελίζε και μιλά διάφορες γλώσσες της γλωσσικής οικογένειας των Μάγια.

  Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές των Μάγια διαίρεσαν τις περιοχές που ζούσαν οι λαοί των Μάγια σε 3 ζώνες- βόρεια, κεντρική, νότια. Η γεωγραφική, αυτή, διαίρεση συμπίπτει και με την γλωσσική διαίρεση.

  Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδείς ναούς, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής.

  Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ. όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Μετά αρχίζει η Προκλασική περίοδος που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. μέχρι το 250 μ.Χ. Ακολουθεί η Κλασική περίοδος μέχρι το 1000 μ.Χ. Τέλος από το 1000-1540 χρονολογείται η Μετακλασική περίοδος.
           
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου