Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Λύθηκε το μυστήριο του τάφου του Φιλίππου στη Βεργίνα


a

Φως στο μυστήριο του τάφου του βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου του Β’ φαίνεται να δίνει οριστικά μία ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα. Ένα οστό με μία τρύπα στο γόνατο αποδεικνύει ότι ο πατέρας του μεγάλου Αλεξάνδρου είναι όντως θαμμένος στη Βεργίνα και μάλιστα στον Ταφο Ι κι όχι στον ΙΙ όπως ο
αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος πίστευε.

Εξετάζοντας αξονικές τομογραφίες και ραδιογραφίες των οστών από τους δύο βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από τον Ανδρόνικο το 1977 κι έκτοτε έχουν αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, η ομάδα Μπαρτσιώκα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να μιλάμε όντως για τον τάφο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξαιτίας ενός οστού που φέρει μία τρύπα.



 

Υπενθυμίζεται ότι οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τρία χρόνια πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου το 336 π.Χ., κατά τη διάρκεια μάχης τραυματίστηκε από ένα δόρυ που διαπέρασε το πόδι του και του δημιούργησε κινητικό πρόβλημα. Έπειτα από 2.400 χρόνια, η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε την τρύπα που άφησε στον σκελετό του Φιλίππου το δόρυ εκείνο σε ένα οστό που βρίσκεται θαμμένο στο ταφικό σύμπλεγμα Ι. Το οστό έχει επίσης υποστεί αγκύλωση μεταξύ της κνήμης και του μηρού, γεγονός που μαρτυρά ότι το άτομο κούτσαινε.
Από την μελέτη των οστών προέκυψε ακόμη ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας είχε ύψος γύρω στο 1.80 και πέθανε σε ηλικία 45 περίπου χρονών.
Μαζί με τον Φίλιππο Β’ θαμμένη είναι μία γυναίκα, η οποία είναι η τελευταία σύζυγος του Φιλίππου, η Κλεοπάτρα μαζί με το νεογέννητο γιο τους.
H 17χρονη Κλεοπάτρα από τον οίκο των Ατταλιδών, ήταν η τελευταία από τις πολλές συζύγους του Φιλίππου, η οποία και απέκτησε τον Αρριδαίο τον νεότερο ως καρπό του έρωτα της με τον μεγάλο βασιλιά της Μακεδονίας. Μετά το θάνατο του Φιλίππου η Ολυμπιάδα ήταν εκείνη που εξανάγκασε την Κλεοπάτρα να αυτοκτονήσει και στη συνέχεια έριξε στην πυρά το νεογέννητο που απειλούσε την απόλυτη εξουσία του Αλέξανδρου στο θρόνο.
Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ερευνητική ομάδα είναι το ότι στον Τάφο ΙΙ, όπου σύμφωνα με εκείνους βρίσκεται θαμμένος ο ετεροθαλής αδελφός του Αλεξάνδρου ο Αρριδάιος, η πανοπλία που έχει βρεθεί είναι μέρος του οπλισμού του μεγάλου στρατηλάτη της Μακεδονίας, του ίδιου του Αλέξανδρου. Η εξήγηση πίσω από τον ισχυρισμό θέλει τον Αρριδαίο ο οποίος είχε διανοητική καθυστέρηση να μην έχει λάβει μέρος σε μάχες και να χρησιμοποίησε την πανοπλία του αδελφού του κατά τη διάρκεια της στέψης του. Όντως σύμφωνα με τις ακτινογραφίες ο σκελετός που φιλοξενείται εδώ και τόσα χιλιάδες χρόνια στον Τάφο ΙΙ δεν φέρει τραύματα.
Η νέα επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε χθες στο έγκυρο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Έλληνας καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αντώνης Μπαρτσιώκας, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν και οι διακεκριμένοι Ισπανοί επιστήμονες Juan-Luis Arsuaga, Elena Santos, Milagros Algaba και Asier Gómez-Olivencia.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα:




 
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου