Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Πλείσταρχος, ο γιός του Λεωνίδα των Θερμοπυλών !!!

alt 
Ελλάδα και αντιβασιλείες....
Ο Πλείσταρχος, βασιλιάς της Σπάρτης (480-459 π.Χ.) διαδέχτηκε στο αξίωμα τον πατέρα  
 
του Λεωνίδαalt αμέσως μετά το θάνατο του δεύτερου στιςΘερμοπύλες, αλλά ουσιαστικά βασίλεψε ελάχιστα. Ως νήπιο επιτροπευόταν στο θρόνο από τον εξάδελφό του Παυσανία και λίγο καιρό αφότου ενηλικιώθηκε (άγνωστο πότε ακριβώς) πέθανε τo 458 ή το 459 απρόσμενα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Με το θάνατο του Λεωνίδα, βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο μοναδικός γιος του, ο Πλείσταρχος, αλλά καθώς δεν μπορούσε να ήταν τότε παραπάνω από 7 ετών[4], επιτροπεύθηκε κατ' αρχήν από τον Κλεόμβροτο, τον θείο του. Ο Κλεόμβροτος όμως σκοτώθηκε λίγους μήνες μετά τον Λεωνίδα και ο Δωριεύς, ο άλλος αδελφός τους, ήταν κι εκείνος νεκρός από χρόνια. Κατά συνέπεια, ένας από τους δύο γιους του Κλεομβρότου, ο στρατηγός Παυσανίας, που ήταν και εξάδελφος του Πλειστάρχου, ανέλαβε την αντιβασιλεία και τη θέση του επιτρόπου του Πλειστάρχου.
Ο Πλείσταρχος πέθανε περίπου 29 ετών αλλά η ιστορία δεν έχει καταγράψει κάποιες ενέργειές του, ώστε να γνωρίζουμε τα έργα του στο σύντομο έστω διάστημα της βασιλείας του, που πάντως λογικά δεν μπορεί να διάρκεσε λιγότερο από 9 χρόνια. Επίσης δεν κατέγραψε ούτε τα αίτια του θανάτου του.
Τον διαδέχθηκε ο Πλειστοάνακτας που ήταν επίσης ανήλικος και έπρεπε να επιτροπεύεται. Κηδεμόνας, ή αντιβασιλέας κατά κάποιον τρόπο, ορίστηκε πάλι ένας γιος του Παυσανία, ο Νικομήδης
 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ


http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου