Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Στη Μενεμένη της σημερινής Τουρκίας βρέθηκε ελληνική παιδική σαρκοφάγος

  
Οι τουρκικές σταμάτησαν  τις εργασίες ενός ύποπτου  επαγγελματικού μηχανήματος στην πόλη  της Μενεμένης* στην επαρχία της Σμύρνης στη Μικρά Ασία, την Τρίτη το βράδυ, κατόπιν υποψιών για ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων.


 Πράγματι, όπως καταγγέλθηκε, διαπιστώθηκε ότι μικρός εκσκαφέας είχε φέρει στο φως μια σαρκοφάγο ενός παιδιού που χρονολογείται  περί τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Η τουρκική χωροφυλακή εμπόδισε  τη λαθραία εκσκαφή του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εντοπίσει μια σαρκοφάγο της αρχαίας  ελληνική πόλης, που ανήκε στη ρωμαϊκή περίοδο της κατάκτησης της Μικράς Ασίας.

Ομάδες εμπειρογνωμόνων που έσπευσαν μετά την αποκάλυψη, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μελέτησαν τον ιστορικό θησαυρό. 
  Η προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για σαρκοφάγο ενός παιδιού  της αρχαίας ελληνική πόλης, που ανήκει στην χρονική περίοδο της ρωμαιοκρατίας.

Η σαρκοφάγος,  σε κάθε γωνιά της περιέχει το ανάγλυφο κεφάλι ενός κριού, που αποτελούσε το έμβλημα που κυριαρχούσε  στον αρχέγονο ελληνικό πολιτισμό του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.

Η σαρκοφάγος ήταν ανέπαφη και παραδόθηκε στη ιστορικό μουσείο της Σμύρνης.










--
* Μενεμένη= είναι αρχαία ελληνική λέξη από το ‘Μενεμένος’= Πλημμύρα ή υπερχείλιση (σύμφωνα με τουρκικό λεξικό)


ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2015/06/blog-post.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου