Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Στην Γεωργία βρέθηκε αρχαίο κελάρι κρασιού


Γεωργιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον αρχαίο οικισμό Τρελίγκορι (στην περιοχή Κβέμο Καρτλί, στην ανατολική Γεωργία) τα ερείπια ενός κελαριού της πρώιμης περιόδου της βασιλείας του Καρτλί που χρονολογείται στους τελευταίους αιώνες της 1ης Χιλιετίας π.Χ., [3ος αιώνας π.Χ.], σύμφωνα με τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης.



Το κελάρι εντοπίστηκε σε μια απρόσιτη κορυφή του αρχαίου οικισμού και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για μέρος ενός αρχαίου ναού.

«Η ανακάλυψη του κελαριού αυτής της περιόδου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη της ιστορίας της οινοποίησης», δήλωσαν τα μέλη της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Γεωργιανού Μουσείου.




Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εργαστηριακή μελέτη των ιζημάτων, των υπολειμμάτων στα «Κβέβρι» (μεγάλα αγγεία κρασιού), κατά πάσα πιθανότητα θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά  με γενετική συνέχεια των ποικιλιών σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή οίνου στο πρώιμο στάδιο της γεωργιανής κρατικής υπόστασης,  και ίσως επιβεβαιωθεί η συνεχής  παρουσία επί οκτώ χιλιάδες χρόνια της σπάνιας ποικιλίας σταφυλιών στην περιοχή Κβέμο Καρτλί.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι  η νέα αυτή ανακάλυψη θα εμπλουτίσει την ιστορία της γεωργιανής παράδοσης στην παραγωγή κρασιού και διατήρησή του σε  «Κβέβρι».
Νωρίτερα,  αρχαιολογική αποστολή του Εθνικού Μουσείου  της Γεωργίας στην ίδια περιοχή, Κβέμο Καρτλί, είχε ανακαλύψει αρχαίους σπόρους σταφυλιών της 4ης χιλιετίας π.Χ.

Αυτό έδειξε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Γεωργίας είχαν εξημερώσει τα άγρια αμπέλια στην περιοχή αυτή και παρήγαγαν οίνο.

Σε γρατζουνιές ενός κεραμικού αγγείου εντοπίστηκε κόκκος από σκόνη εξημερωμένης αμπέλου που επιβεβαίωσε την παρουσία κρασιού στο αγγείο.

Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής κρασιού και η τοποθέτησή του σε «Κβέβρι», καθορίστηκε το 2013 ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.


Τα Κβέβρι

Τα Κβέβρι χρησιμοποιούνται επί αιώνες στις αμπελουργικές περιοχές του Νότιου Καυκάσου για τη ζύμωση και αποθήκευση του οίνου.
Τα Κβέβρι με οίνο, συνήθως είναι χωμένα μέσα στο έδαφος και καλύπτονται με ένα καπάκι  που κλείνει αεροστεγώς με πηλό.

Είναι τεράστιοι αμφορείς χωρίς λαβές. 

 Έχουν ύψος περί τα δύο μέτρα και πλάτος περίπου ενάμισι μέτρο και μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετές εκατοντάδες λίτρα κρασιού. 

Οι χώροι στους οποίους αποθηκεύονται  τα Κβέβρι στη Γεωργία ονομάζονται «Μαράνι»- κάβα.

--

http://www. mikres-ekdosei
ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2015/06/blog-post_5.html#more




http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου