Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Παιχνίδια από την αρχαιότητα, από τις ανασκαφές στην Βουλγαρία



 Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με Μουσείο


Το παιχνίδι είναι το πρώτο πράγμα που παρουσιάζει στα παιδιά την ποικιλομορφία του περιβάλλοντος κόσμου. Και υπάρχει από τότε που υπάρχουν και οι άνθρωποι.
Στην δέκατη έκδοση της Νύχτας των μουσείων το Σάββατο στη Σόφια φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με Μουσείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών παραχώρησε μέρος του εκθεσιακού χώρου του για μία ενδιαφέρουσα έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Ο τίτλος της είναι "Ξέρεις αυτό το παιχνίδι; Παιχνίδια από την αρχαιότητα". Είναι μία προσπάθεια παρουσίασης του κόσμου των προγόνων μας όταν και οι ίδιοι ήταν παιδιά.
Και δεν είναι εκπληκτικό ότι έστω και με σύγχρονη όψη τα πρώτα παιχνίδια των σημερινών παιδιών δεν διαφέρουν πολύ από αυτό που προσέλκυε την προσοχή των προγόνων τους.


Снимка

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συμβολή του Αμερικανικού Επιστημονικού Κέντρου στη Σόφια και είναι μέρος των εκδηλώσεων αφιερωμένων στην 145η επέτειο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.
"Για να είναι ελκυστικές οι εκθέσεις, πρέπει να δείχνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, να διηγούνται ιστορίες, έτσι που το κοινό να κάνει τη σχέση μεταξύ του παρόντος και της αρχαιότητας", θεωρεί ο κ. Έρικ ντε Σένα, διευθυντής του Αμερικανικού Επιστημονικού Κέντρου στη Σόφια.

Снимка

Η έκθεση στρέφεται βασικά προς τα παιδιά, αλλά δεν αφήνει αδιάφορους και τους πιο ηλικιωμένους. Σε τελική ανάλυση όλοι κάποτε ήμασταν παιδιά. Πίσω από τις βιτρίνες μπορούν να ειδωθούν παιχνίδια από την κλασική και ρωμαϊκή εποχή. Ο κόσμος των παιδιών ανακαλύπτεται και με πληροφορίες από αρχαίους δημιουργούς, με ζωγραφιές παιχνιδιών σε αρχαία ελληνικά δοχεία, καθώς και από διάφορα αντικείμενα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με κεραμική κούκλα, με κεραμικό αλογάκι με τροχούς, με μπάλα από ύφασμα. Ενδιαφέρουσες είναι και οι αρχαίες ζωγραφιές με παιδιά που παίζουν διάφορα παιχνίδια. Τα εκθέματα είναι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με Μουσείο στη Σόφια και τα μουσεία στο Σωζόπολη, Νεσέμπαρ, Βάρνα, Πλόβντιφ και Βελίκο Τίρνοβο. Για τα παιδιά και τους επισκέπτες της έκθεσης οι αρχαιολόγοι έχουν επινοήσει ενδιαφέροντα παιχνίδια , που να στρέφουν την προσοχή των παιδιών προς τα αντικείμενα στις βιτρίνες.

Снимка

Η έκθεση δεν είναι η πρώτη εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου που στρέφεται προς τα παιδιά. Και ο στόχος της είναι να προκαλέσει μόνιμο ενδιαφέρον προς την εκμάθηση της ιστορίας και της αρχαιότητας. Παράδειγμα γι' αυτό αποτελεί και η πρωτοβουλία "Η μαγεία της αρχαιολογίας. Το πρώτο τετράδιο του νεαρού αρχαιολόγου". Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν 1.500 μαθητές της δεύτερης τάξης στη διάρκεια του σχολικού έτους. Ενώ στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους για τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων περισσότεροι από 800 μαθητές από την τέταρτη και πέμπτη τάξη είχαν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων.
Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα
ΠΗΓΗ = http://bnr.bg/el/post/100409728/painidjia-apo-tin-araiotita 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου