Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Το καλοκαίρια του 1983 και 1984 βρήκαν τον διεθνούς φήμης φωτογράφο και καθηγητή φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Tod Papageorge στην Αθήνα.


  
     Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα της ετερόκλητης πόλης, ο φωτογράφος με ρίζες από την Καλαμάτα ξυπνούσε κάθε πρωί στο Ξενοδοχείο Ζαφόλια και περπατούσε μέχρι το λόφο της Ακρόπολης, όπου περνούσε όλη την ημέρα φωτογραφίζοντας την φωτισμένη από τον ήλιο αρχαία Ακρόπολη.
    Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της διαμονής του στην Ελλάδα αποτυπώνεται στο φωτογραφικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Ακρόπολη», το οποίο «ντύνει» το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Εικόνα» (Picture).
Αρχαία, ερείπια, τουρίστες και σανδάλια σε ασπρόμαυρη εικόνα συνθέτουν με τρόπο ατμοσφαιρικό το κάδρο της πόλης.
Ο ίδιος ο κ. Papageorge εξηγεί σε συνέντευξή του στους New York Times ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να γίνει ένας φωτογράφος για ντοκιμαντέρ. Μέσα από την  εμπειρία του, όμως συνειδητοποίησε πως «το προσκύνημα των τουριστών στην Ακρόπολη θα μπορούσε να φωτογραφηθεί ως ένα είδος σύγχρονων αθηναϊκών πομπών».
Οι φωτογραφίες λειτουργούν ως σύγχρονες τοιχογραφίες, στις οποίες τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν μπορούν να αποκοπούν αλλά και να πλαισιωθούν από το γύρω περιβάλλον συνθέτοντας μια ενιαία αφήγηση, σχολιάζουν στο σχετικό δημοσίευμα οι New York Times.
Λίγα λόγια για τον Tod Papageorge
Ο Tod Papageorge  γεννήθηκε το 1940 στο Πόρτσμάουθ των Ηνωμένων Πολιτειών. Η καριέρα του Αμερικανού φωτογράφου ξεκίνησε από το κίνημα φωτογραφίας δρόμου στη Νέα Υόρκη  τη δεκαετία του 1960. Η δουλειά του εκτίθεται σε δημόσιες συλλογές στο Μουσείο Σύχγρονης Τέχνης και στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.  Από το 1979 μέχρι το 2013 διηύθυνε το μεταπτυχιακό τμήμα φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ =  http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%8480-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-tod-papageorge-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου