Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Οι εντυπωσιακές πλεξούδες μιας Αιγύπτιας της αρχαιότητος, στην αρχαία πόλη Ακενατών


Ένα νέο εύρημα των αρχαιολόγων στην Αίγυπτο δίνει τη διάσταση του καλλωπισμού των γυναικών στην αρχαία Αίγυπτο.

 

 Πρόκειται για τα λείψανα μιας νέας γυναίκας που πέθανε πριν από 3.300 χρόνια, στην αρχαία πόλη  Ακενατών που σήμερα είναι γνωστή ως Αμάρνα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του μέσου ρου του ποταμού Νείλου.



Το σώμα της αιγύπτιας δεν είχε μουμιοποιηθεί, αλλά ήταν τυλιγμένο με σάβανο. Το ενδιαφέρον ήταν στην περίπλοκη κόμμωση που είχε περίπου 70 πλεξούδες σε όλο την επιφάνεια του κεφαλιού της.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κόμμωση αυτή έγινε, μάλλον, μετά το θάνατο της γυναίκας, και δεν μπορούν να πιστέψουν  ότι τέτοιου είδους χτενίσματα θα μπορούσαν να γίνονται  στην καθημερινή ζωή των γυναικών της Αιγύπτου.


Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο ότι τα δεσίματα των τριχών της γυναίκας έγιναν από νήματα διαφόρων χρωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι για τη δημιουργία της κόμμωσης χρησιμοποιήθηκαν μαλλιά από περισσότερα άτομα.

Στη νεκρόπολη, της περιοχής της αρχαίας Ακενατών, έχουν βρεθεί  πολλά κρανία από την αρχαιότητα τα οποία είχαν ακόμη τις τρίχες τους.

Μελέτες που έγιναν από τα ευρήματα  αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης είχαν σκούρα ίσια μαλλιά, ενώ άλλοι είχαν μαύρα σγουρά, αλλά εντοπίσθηκαν και ευρήματα με καστανά μαλλιά.

 Υπήρχε ανομοιογένεια στον πληθυσμό της περιοχής, τουλάχιστον  αυτό διαπιστώνεται από τα 100 κρανία που έχουν βρεθεί , ενώ τα 28 από αυτά έχουν διασωθεί τα  μαλλιά τους.


Οι πλεξούδες ήταν μια συνήθης κόμμωση των κατοίκων της πόλης και ήταν απλή. Αυτές είχαν πάχος περίπου μισό εκατοστό και μήκος περίπου 20 εκατοστά. Η μεγαλύτερη πλεξούδα που βρέθηκε έφθανε τα 30 εκατοστά και ήταν περασμένη με λάδι. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και το κρανίο μιας γυναίκας που είχε βαμμένα τα μαλλιά της με χένα.

Η αρχαία πόλη Ακενατών χτίσθηκε ως πρωτεύουσα της Αιγύπτου από τον αιρετικό φαραώ Ακενατών, ο οποίος βασίλεψε περίπου από το 1353 έως το 1335 π.Χ. και είναι αυτός που εισήγαγε τη λατρεία του θεού Ατόν. Έδωσε εντολή να χτισθεί η πόλη στην σημερινή περιοχή της  Τελ αλ Αμάρνα. Ο ίδιος είχε προστάξει να καταστραφούν τα ομοιώματα των άλλων αιγύπτιων θεών. Η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά το θάνατο του Ακενατών.

Στην περιοχή διασώζονται υπολείμματα  του ναού που ήταν αφιερωμένος στο θεό Ατόν, καθώς και κτηρίων, ενώ οικοδομείται μουσείο στην περιοχή για τη στέγαση των ευρημάτων, σύμφωνα με σχετική αιγυπτιακή ιστοσελίδα.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ =  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/09/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου