Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Οι θησαυροί των αρχαίων Θρακών, τα ανευρεθέντα στην σημερινή Βουλγαρία, στο Μουσείο του Λούβρου


thisauroi
Η έκθεση “Το έπος των βασιλιάδων της Θράκης – αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Βουλγαρία”, θα εγκαινιαστεί στις 15 Απριλίου στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Πρόκειται για το πιο σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική ατζέντα της χώρας μας για το 2015.Η προετοιμασία της έκθεσης αυτής ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με την ενεργή συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, Βεζντί Ρασίντοφ.


Στη βάση της έκθεσης “Εποποιία των Θρακών βασιλέων”, που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από τις 14 Απριλίου μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2015, είναι οι τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον τάφο του Θράκα ηγεμόνα Σεύθη Γ’. 



thisauroi3
“Αυτό ίσως να είναι η πιο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση της Βουλγαρίας στη Γαλλία μετά την Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι το 1900″, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρέσβης στη Σόφια, Ξαβιέ Λαπέρ ντε Καμπάν.

Επιπλέον πρόσθεσε “Για το μεγαλύτερο μουσείο στον πλανήτη, το Λούβρο, αποτελεί τιμή να δείξει στον κόσμο τον θρακικό πολιτισμό”.

Ως ένδειξη της σημασίας της έκθεσης, ο πρέσβης επεσήμανε το γεγονός, που από τις προετοιμασμένες από τον πρώην διευθυντή του μουσείου εκθέσεις για φέτος, ο διάδοχός του Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ (Jean-LucMartinez) θα πραγματοποιήσει μόνο δύο απ’ αυτές, και η μία εξ αυτών θα είναι η έκθεση με τους θησαυρούς των Θρακών.

Σύμφωνα με τον μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας Δαβίδ Βέισμαν, οι επιστήμονες προς το παρόν έχουν ανακαλύψει μόλις 10% των μυστικών των αρχαίων Θρακών στα βουλγαρικά εδάφη.


thisauroi2

Η επίδειξη των θρακικών θησαυρών στο Παρίσι θα συνοδευτεί από διοργάνωση πολιτιστικής σαιζόν της Βουλγαρίας με εκθέσεις, συναυλίες και φεστιβάλ κινηματογράφου.Επιπλέον προγραμματίζεται τον Μάρτιο να διεξαχθεί σεμινάριο με εμπειρογνώμονες από το Μουσείο του Λούβρου στον τομέα της αναστήλωσης και της συντήρησης, και τον Ιούνιο να λάβει χώρα διεθνής σύσκεψη θρακολογίας, αφιερωμένη στις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βουλγαρία. Θα χρησιμοποιήσουμε την αφορμή να διοργανώσουμε στο Παρίσι και συνάντηση γαλλικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων, προσέθεσε ο Γάλλος πρέσβης Ντε Καμπάν.

Για όλα αυτά όμως είναι απαραίτητες 900 χιλιάδες ευρώ περίπου, εκ των οποίων προς το παρόν η γαλλική πλευρά έχει εξασφαλίσει γύρω στα δύο τρίτα. Οι υπόλοιπες 300 χιλιάδες, που προορίζονται για την αναστήλωση των αρχαιολογικών εκθεμάτων, αναμένεται να εξασφαλιστούν από χορηγούς και δωρητές

ΠΗΓΗ = http://www.voicenews.gr/index.php/politismos/11080-oi-thisavroi-ton-arxaion-thrakon-sto-mouseio-tou-loyvrou-eikones.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου