Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ανακαλύφθηκε ένας αρχαίος βωμός του θεού Μίθρα στην Σκωτία

Ο Μίθρας σκοτώνει τον ταύρο. Ρωμαϊκό ανάγλυφο του ΙΙΙ αιώνα.

Στο Ήστ Λόθιαν της Σκωτίας, βρέθηκαν δύο λίθινοι βωμοί, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για τη λατρεία του θεού Μίθρα. Το εύρημα ανάγεται  στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στη μία πλευρά της λίθινης πλάκας υπάρχει ένας γρύπας και νομίσματα.  Βρέθηκε  ένα δοχείο και ένα αγγείο όπου έριχναn τα αναθήματα. Στη λίθινη πλάκα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επιγραφή από την οποία συμπέραναν ότι ο βωμός ήταν αφιερωμένος  στο θεό Μίθρα.

Ο Μίθρας έχει περσο-ινδική καταγωγή, ενώ στον ελληνιστικό κόσμο ταυτίστηκε με τον Απόλλωνα. Στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μια σεβαστή και ιδιαίτερη θεότητα. Ορισμένα λατρευτικά στοιχεία ενσωματώθηκαν αργότερα στον χριστιανισμό.

Η δεύτερη λίθινη πλάκα απεικονίζει τέσσερις γυναίκες, που συμβόλιζαν τις εποχές. Αυτό διαφαίνεται από τα καλύμματα που έχουν στα κεφάλια τους: μια μαντήλα για το χειμώνα, λουλούδια για την άνοιξη, στεφάνι από φύλλα το καλοκαίρι και  διακόσμηση σταφυλιών για το φθινόπωρο.

Δυστυχώς η επιγραφή  στο κάτω μέρος, είναι καταστραμμένη και σε εκείνο το σημείο, όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, θα μπορούσε να ήταν χαραγμένο το όνομα του ανθρώπου που έχτισε το βωμό (πιθανόν Ρωμαίος αυτοκράτορας) και το όνομα του θεού στον οποίον αφιερώθηκε ο βωμός.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι απεικονίσεις ήταν βαμμένες με έντονα χρώματα, κυρίως κόκκινο και κίτρινο, από τα ίχνη που βρέθηκαν στην επιγραφή.
Οι πέτρες με τις οποίες ήταν χτισμένος ο βωμός προέρχονται από την περιοχή της  πόλης Musselburgh. Πριν το σχηματισμό των χωριών,  στην περιοχή βρισκόταν ρωμαϊκό οχυρό του ΙΙ αιώνα. Οι σπάνιοι λίθοι του βωμού αυτού εντοπίστηκαν κατά τη διάνοιξη θεμελίων για τη δημιουργία ενός υπόστεγου σε γήπεδο κρίκετ.
--
ΠΗΓΗ =  

1 σχόλιο: