Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Στο Λαύριο, το αρχαιότερο ευρωπαϊκό μεταλλείο του κόσμου τουλάχιστον το 3.000 π.Χ.


Lavrion

Tα μέταλλα, η επεξεργασία και εκμετάλλευσή τους, άλλαξαν την πορεία της ιστορίας του ανθρώπου. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε από το υπέδαφος, όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα μέταλλα. Η ανακάλυψη των μετάλλων και της μεταλλουργίας πρόσφερε νέες δυνατότητες με νέα εργαλεία και όπλα.

Στην περιφέρεια του σημερινού Λαυρίου, σε μια περιοχή που ονομάζεται Θορικός και συγκεκριμένα στο λόφο Βελατούρι, δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως στοιχεία για την ύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας από το 3000 π.Χ., που συνεχίστηκε, χωρίς διακοπή, έως τον 4ο αι. π.Χ.


Η Βελγική Αρχαιολογική Αποστολή διεξάγει τις έρευνες στην περιοχή αυτή από το 1963 και τα αποτελέσματα υπήρξαν πολύ σημαντικά. Σε αυτή την αποστολή συμμετείχαν οι καθηγητές H. Mussche, J. Bingen, η Dr. Spitaels και άλλοι ειδικοί.


Οι ανασκαφές έφεραν στο φως το επονομαζόμενο <<βιομηχανικό χωριό>>, μια έκταση 12.000 τ.μ., μέρος ενός ευρύτερου κατοικημένου χώρου που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 150.000 τ.μ. Βρέθηκαν σπίτια, οχυρώσεις, στοές, φρεάτια(άνω των 2000), καμίνια, μεταλλευτικά πλυντήρια και πολλά άλλα στοιχεία που δίνουν μια εικόνα για την ζωή των ανθρώπων που εργάζονταν στα μεταλλεία.


Στα 1975 η αποστολή κάνει και άλλες ανακαλύψεις όπως 200 θολωτούς τάφους, ένα εντυπωσιακό θέατρο και δυο πλυντήρια, ενώ λίγο πιο κάτω αποκαλύπτει μια πλατιά είσοδο σε μεταλλείο.


Η Βρετανική Αρχαιολογική Αποστολή αναστήλωσε ένα από τα δυο πλυντήρια καθώς και το γειτονικό θέατρο. Το θέατρο του Θορικού , θεωρείται μοναδικό στο είδος του. Το κοίλο του έχει σχήμα ελλειπτικό με ορθογώνια ορχήστρα, ενώ στην μια πάροδο του υπάρχει ναΐσκος του Διονύσου και στην αντικρινή σύμπλεγμα μικρών δωματίων. Η ύπαρξη θεάτρου εντός βιομηχανικής περιοχής αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο συνδυασμού και συνυπάρξεως του θεωρητικού καλλιτεχνικού και πρακτικού εμποροβιομηχανικού πνεύματος.


Τα αποτελέσματα των ανασκαφών δημοσιεύθηκαν σε μια εργασία 1500 σελίδων. Τα βασικά συμπεράσματα που εξάγει κανείς είναι ότι, στον χώρο του Λαυρίου συντελέσθη μαζική και οργανωμένη εκκαμίνευση και τήξη μετάλλων, χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπες τεχνικές εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων και επετεύχθη μηχανοποίηση της κοπής των νομισμάτων.


Η έρευνα αυτού του ορυχείου το κατέδειξε ως το αρχαιότερο μεταλλείο στον ευρωπαϊκό χώρο, με αδιάκοπη λειτουργία από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο π.Χ. Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του Θουρίου από τόσο παλιά αποτελεί προοίμιο της μεταλλουργικής δραστηριότητας των επόμενων χιλιετηρίδων.

lavrio12

ΠΗΓΗ:Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ

ΠΗΓΗ = http://www.voicenews.gr/index.php/politismos/12206-sto-layrio-to-arxaiotero-evropaiko-metalleio-tou-kosmou-3-000-p-x.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου