Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η έναρξη της αλφαβητικής τυπογραφίας, από τον Ποσειδώνιο τον διδασκάλο του Κικέρωνος [135-51 π.Χ.]



typografia

Μια πληροφορία που παρατίθεται από τον Κικέρωνα, ότι ο Ποσειδώνιος ο Απαμεύς κατασκεύασε κινητά στοιχεία γραμμάτων , έρχεται να ενισχύσει την άποψη περί συλλήψεως της ιδέας της τυπογραφίας σε περιόδους πολύ πριν από αυτήν του Γουτεβέργιου. Ο Κικέρων γνώρισε προσωπικώς τον Ποσειδώνιο αφού διατέλεσε κατά το έτος 77π.Χ.,μαθητής της σχολής του στην  Ρόδο.  

Ο Ποσειδώνιος  ο Απαμεύς  ήταν Έλληνας πολυμαθής Στωικός φιλόσοφος με νεοπλατωνικές τάσεις, αστρονόμος, γεωγράφος, πολιτικός, ιστορικός και δάσκαλος που γεννήθηκε στην Απάμεια της Συρίας το 135 π.Χ. και σπούδασε στην Αθήνα ως μαθητής του Παναιτίου του Ροδίου.Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ρόδο, όπου και ίδρυσε σχολή.  

Τον θεωρούσαν τον πολυμαθέστερο άνθρωπο του κόσμου για την εποχή του. Τίποτα από το τεράστιο έργο του δεν έχει σωθεί ως ολότητα σήμερα, αλλά μόνο αποσπάσματα.  

Ο Ποσειδώνιος πλησίαζε στο να είναι κάτοχος όλης της ανθρώπινης γνώσεως της εποχής του, και σε αυτό έμοιαζε με τον Αριστοτέλη και με τον Ερατοσθένη. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε Αδριατική, Σικελία, Σαρδηνία, Μασσαλία, Βόρειο Αφρική, Ιβηρική χερσόνησο, Βαλεαρίδους νήσους, ακτές Ατλαντικού, Βρετανία και Γερμανία.  

Έως τον θάνατο του, στην Ρώμη το 51 π.Χ., ο Ποσειδώνιος έγραψε έργα για τη Φυσική, τη Μετεωρολογία, τη Φυσική Γεωγραφία, την Αστρονομία, την Αστρολογία και τη μαντεία, τη Σεισμολογία, τη Γεωλογία και την Ορυκτολογία, την Υδρολογία, τη Βοτανική, την Ηθική, τη Λογική, τα Μαθηματικά, την Ιστορία, τη Φυσική Ιστορία, την Ανθρωπολογία, και τη στρατηγική. Οι μελέτες του ήταν μεγάλες και σε βάθος διερευνήσεις των αντικειμένων τους.  

Σχεδίασε χάρτη της γης, κατασκεύασε υδρόγειο σφαίρα, ερμήνευσε τις παλίρροιες ως συνδυασμό επιδράσεων ηλίου και σελήνης, παρατήρησε σεισμούς και ηφαίστεια, καθιέρωσε τον παράλληλο της Ρόδου ως Ισημερινό της γης (Ποσειδώνιος Ισημερινός),υπολογίζοντας το μήκος του σε 32400 χιλιόμετρα (πραγματικό μήκος 32000 χιλιόμετρα)  

Καθόλου απίθανο λοιπόν για έναν τέτοιο επιστήμονα , να αποτελεί ιστορική αλήθεια η αναφορά του Κικέρωνα, πως ο δάσκαλός του κατασκεύασε κινητά στοιχεία γραμμάτων.  

O Hermann Diels διατυπώνει την γνώμη, ότι ο Γουτεμβέργιος οδηγήθηκε στην ανακάλυψη ακριβώς από αυτήν την αναφορά. Το έργο του Κικέρωνα, άρα και η εφεύρεση του Ποσειδωνίου, ήταν γνωστά στον Γουτεμβέργιο, αφού το διέθετε στην βιβλιοθήκη του.  

Αν αυτό αληθεύει , τότε βρισκόμαστε σε μια ακόμη περίπτωση διάσημου εφευρέτη, που εκμεταλλεύθηκε τα έργα και τα επιτεύγματα της αρχαιότητας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών χωρίς την παραμικρή αναφορά στην συμβολή των πρώτων επιστημόνων.  

ΠΗΓΗ:Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ

ΠΗΓΗ = http://www.voicenews.gr/index.php/politismos/11970-i-enarksi-tis-alfavitikis-typografias-poseidonios-apameys-135-51-p-x.html

1 σχόλιο: