Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Η Θρεψίνη στην διατροφή μας





Μου βάζεις εκατό δράμια θρεψίνη ;"
Στην Κατοχή οι Αθηναίοι οφείλουν την επιβίωσή τους και στην σταφίδα.Αρκετοί κρατηθήκανε στην ζωή με αυτή. Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο στα μπακάλικα εμφανίστηκε η θρεψίνη την βγάζανε από επεξεργασία της σταφίδας, κάτι σαν μαρμελάδα 

και με ένα παχουλό παιδί στο τσίγκινο κουτί να υπόσχεται στις μανάδες ότι και τα δικά τους
έτσι θα γίνουν με κόκκινο μάγουλο που δεν κοκκίνιζε το άτιμο παρά μόνο με τσίμπημα.

Πήγαιναν λοιπόν στον μπακάλη οι νοικοκυρές και αγοράζανε.... μισή οκά λάδι.... 150 δράμια τυρί ....και 100 δράμια θρεψίνη. Μια φέτα ψωμί μεγάλη και κάργα θρεψίνη, έγλειφες και τα δάχτυλά σου, λέρωνες και την μούρη σου για να την σκουπίσεις με το μανίκι και να φας την ξανάστροφη.
Η θρεψίνη χάθηκε αργότερα από τα ράφια για να επανέλθει δριμύτερη στις μέρες μας και μάλιστα με συνταγές γνωστών σεφ.


αναρτηθηκε απο την Αθηνά  Κεχαγιά στην ομάδα Αγνά ελληνικά προιοντα : https://www.facebook.com/groups/304564106224312/

3 σχόλια:

  1. Γιατί η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι υπερτροφή (superfood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    http://goo.gl/GdRG1R
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι υπερτροφή (superfood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    http://goo.gl/GdRG1R
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολοι πρεπει να στραφουμε στα αγνα ελληνικα προιοντα μονο''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή