Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Στήν Καδμεία γίνεται τριπλή ανασκαφή από φέτος



Αντιγόνης – Πελοπίδα – Λόφος Ισμηνίου….
50 χρόνια μετά «ανοίγει» εκ νέου η Οπλοθήκη…
Β. Αραβαντινός: «Είμαστε περικυκλωμένοι  από ελεφαντόδοντο  με παραστάσεις… Καίρια διαμερίσματα στο κεντρικό ανάκτορο..»
Περικυκλωμένοι από ελεφαντόδοντο  με παραστάσεις  είναι οι Αρχαιολόγοι, που ανασκάπτουν στην Οπλοθήκη της Καδμείας και παράλληλα συνεχίζουν τις ανασκαφές στην οδό Αντιγόνης, σίγουροι ότι θα βρούν καίρια διαμερίσματα του ανακτόρου…
Ο λόγος για τέσσερεις ομάδες Αρχαιολόγων  από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, Γαλλίας,
Ρωσίας και  των ΗΠΑ, που για δεύτερη χρονιά φέτος, συνεχίζουν τις συστηματικές ανασκαφές στην Καδμεία,   με στόχο το Μηκυναϊκό ανάκτορο  και φυσικά όλη την ιστορία και την αρχαιολογία  στο κέντρο της Θήβας…
Οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία με την 9η Εφορία Αρχαιοτήτων και την Α. Χαραμή, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας  υπό την διεύθυνση του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Β. Αραβαντινού, το πρόγραμμα των ανασκαφών είναι 5ετές και μάλιστα η περυσινή δραστηριότητα δημοσιεύθηκε στο έργο της Αρχαιολογικής Εταιρίας,  εννέα στρώματα δηλαδή, επιγραφές ελληνικές και περισσότερα διαμερίσματα του ανακτόρου στο κέντρο..
«Συνεχίζουμε στην οδό Αντιγόνης, καθώς πιστεύουμε ότι τα διαμερίσματα μπορεί να είναι και πιο καίρια φέτος, ενώ ταυτόχρονα αποφασίσαμε να δούμε και τα παραρτήματα του ανακτόρου και συγκεκριμένα το πιο σημαντικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία, που συμβολικά ονομάστηκε Οπλοθήκη,  που συμβολικά ονομάστηκε έτσι γιατί βρέθηκαν όπλα  και   χάλκινα και ελεφαντόδοντα» τονίζει ο κ. Αραβαντινός, υπενθυμίζοντας πως 5 μέτρα πιο δίπλα είχαν βρεθεί  τα αρχεία των πινακίδων με την ευκαιρία των έργων  αποχέτευσης …
Οι ανασκαφές τις οδού Πελοπίδα (Οπλοθήκη) γίνονται με χρηματοδοτήσεις  από το Ινστιτούτο  Αιγιακών Σπουδών των ΗΠΑ και μικρές δωρεές από εταιρίες, θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες  και οι ομάδες των Αρχαιολόγων  θα προχωρήσουν σε τομές, που είχε ξεκινήσει ο Β. Αραβαντινός την δεκαετία 2.000 – 2010… Μυκήνες
«Είμαστε πλέον στα Μυκηναϊκά στρώματα   και δίπλα στο κτίριο των ελληνικών χρόνων της τελευταίας αρχαιότητας» επισημαίνει ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, δηλώνοντας υπεραισιόδοξος, ότι την φετινή χρόνια θα καταφέρουν να λύσουν τα  περισσότερα προβλήματα του Θηβαϊκού ανακτόρου …
Έτσι, 50 χρόνια από τότε είχαν βρεθεί  οι πρώτες πινακίδες «άνωθεν του  ισθμού», πάνω δηλαδή στην κεντρική Ελλάδα» κατά τον κ.  Αραβαντινό, η Θηβαϊκή Γη αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερα ευρήματα στους Αρχαιολόγους…
Ο Β. Αραβαντινός έχει σαφή εικόνα των ευρημάτων, που θα ανακαλύψουν, καθώς έχουν ήδη δοθεί δείγματα ότι η ομάδα του είναι περικυκλωμένη από ελεφαντόδοντο  με παραστάσεις, όπως άλλωστε είχαν βρεί το 1995 από τις πινακίδες που ήσαν εκατοντάδε
ς.
Παράλληλα με τις ανασκαφές των οδών Αντιγόνης και Πελοπίδα, αντίστοιχες γίνονται και στον Λόφο του Ισμηνού, από το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την Τοπική Εφορία  Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου