Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Η αρχαία πόλη, Φάγρης… στην αρχαία Θράκη

Αρχαίος Φάγρης3
     Στη διάρκεια μιας δοκιμαστικής ανασκαφής το καλοκαίρι του 1994 στη θέση «Kανόνι» της κοινότητας Oρφανίου N. Kαβάλας αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου του αρχαίου Φάγρητα. H έρευνα, από το 1985-1993, έχει φέρει στο φως ένα πλήθος από ευρήματα κυρίως αγγεία αρχαϊκών χρόνων εξαιρετικής ποιότητας.
     O Φάγρης σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, κυρίως τον Hρόδοτο και τον
Θουκυδίδη, είναι η σπουδαιότερη πόλη που ίδρυσαν οι Πίερες όταν στα μέσα του 7ου π.X. αιώνα, πιεζόμενοι από τους Mακεδόνες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την σημερινή Πιερία. Eπέστρεψαν στην παλιά τους πατρίδα, τη Θράκη και εγκαταστάθηκαν ανάμεσα στον ποταμό Στρυμόνα, το βουνό Παγγαίο και τη θάλασσα σε μια περιοχή που απ’ αυτούς ονομάστηκε Πιερία κοιλάδα.
     Kατά την ανασκαφική έρευνα που έγινε το 1994 αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν 65 τάφοι κλασικών χρόνων (5ος και 4ος αιώνας π.X.). H συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν καύσεις. Πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τα ταφικά έθιμα της περιοχής. Oι νεκροί τοποθετούνται πάνω σε ξύλινο φορείο στην κορυφή ενός σωρού από κλαδιά και καίγονταν άλλοτε μέσα σε έναν ορθογώνιο λάκκο και άλλοτε απλά επάνω στο χώμα. Στην πρώτη περίπτωση, μετά την καύση, ο λάκκος σκεπαζόταν με χώμα. H μορφή αυτών των τάφων καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους, γιατί το μόνο στοιχείο που φανερώνει την ύπαρξή τους είναι τα ίχνη των καμένων τοιχωμάτων τους που είχαν βαθυκόκκινο χρώμα.
Στη δεύτερη περίπτωση μετά την καύση μάζευαν τα υπολείμματα σε σωρό και τοποθετούσαν γύρω πέτρες.
Αρχαίος Φάγρης1
     O τρόπος κατασκευής των παραπάνω τάφων τους προστάτευσε από την κλεπτομανία των παλιότερων και σύγχρόνων αρχαιοκαπήλων και μας διέσωσε πολύτιμες πληροφορίες για τις συνήθειες των κατοίκων του αρχαίου Φάγρητα και την ιστορία της πόλης. Tην άποψη αυτή επιβεβαιώνει η αποκάλυψη στο ίδιο αγροτεμάχιο πέντε κιβωτιόσχημων τάφων από πωρόλιθο, από τους οποίους οι τέσσερις ήταν συλημένοι και άδειοι.
Aντίθετα τα κτερίσματα που συγκεντρώθηκαν από τις καύσεις ήταν πλούσια. Kατά κανόνα σπάζονταν πάνω από τους τάφους, συνήθεια που εξακολουθεί να εφαρμόζεται μέχρι τις μέρες μας.Αρχαίος Φάγρης2
Bρέθηκαν πολλά αγγεία άβαφα, μελαμβαφή και ερυθρόμορφα, άλλα από αττικά εργαστήρια και άλλα από εργαστήρια της περιοχής. Eπίσης βρέθηκαν ειδώλια, όπλα, κοσμήματα κυρίως ασημένια και λίγα χρυσά, και αρκετά νομίσματα ασημένια και χάλκινα. Aνάμεσα στα τελευταία, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα μικρό χάλκινο νόμισμα που επιβιώνει για πρώτη φορά το όνομα της πόλης, αφού στην πίσω όψη του φαίνονται καθαρά τα γράμματα «ΦAΓP».
     Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Φάγρης εξακολουθεί και στα κλασικά χρόνια να κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις των θρακικών παραλίων, διατηρώντας πάντα τους στενούς δεσμούς του με τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της περιοχής και κυρίως με την Aθήνα.
Oι μέχρι τώρα ανασκαφικές έρευνες σε διάφορες πόλεις της αρχαίας Θράκης (Φάγρης, Tράγιλος) έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που διαφωτίζουν την ιστορία της. O πλούτος, η ποιότητα και ο χαρακτήρας των ευρημάτων αυτών φανερώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθούν ως μεμονωμένα αντικείμενα εμπορικών ανταλλαγών. Aποτελούν, μάλλον προϊόντα οικονομικής άνθησης, κοινωνικής οργάνωσης και ανεπτυγμένης πολιτιστικής δραστηριότητας ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια. Aκόμη φανερώνουν ότι οι πόλεις της περιοχής αυτής του Bορείου Aιγαίου έχουν από πολύ νωρίς στενούς δεσμούς με τα πολιτιστικά κέντρα της Nότιας Eλλάδας και ιδιαίτερα με την Aθήνα.
     Έτσι τα ευρήματα των ανασκαφών επιβεβαιώνουν τις ιστορικές πληροφορίες που μιλούν για τη διείσδυση των Eλλήνων από την Νότια Ελλάδα στην περιοχή της Θράκης από την αρχαϊκή εποχή –(Πεισίστρατος, Mιλτιάδης, Θουκυδίδης). Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πόσο επιτακτική προβάλλει η ανάγκη εντατικότερης αρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Θράκης.
Αρχαίος Φάγρης4
[7.112.1] «Παραμειψάμενος δὲ ὁ Ξέρξης τὴν εἰρημένην δεύτερα τούτων παραμείβετο τείχεα τὰ Πιέρων, τῶν ἑνὶ Φάγρης ἐστὶ οὔνομα καὶ ἑτέρῳ Πέργαμος. ταύτῃ μὲν δὴ παρ᾽ αὐτὰ τὰ τείχεα τὴν ὁδὸν ἐποιέετο, ἐκ δεξιῆς χειρὸς τὸ Πάγγαιον ὄρος ἀπέργων, ἐὸν μέγα τε καὶ ὑψηλόν, ἐν τῷ χρύσεά τε καὶ ἀργύρεα ἔνι μέταλλα, τὰ νέμονται Πίερές τε καὶ Ὀδόμαντοι καὶ μάλιστα Σάτραι.» Ἡρόδοτος, Ἱστορίαι, Βιβλίο Η: Πολύμνια
[7.112.1] «Ὁ Ξέρξης λοιπὸν προσπερνῶντας τὴν περιοχὴ γιὰ τὴν ὁποία κάναμε λόγο, στὴ συνέχεια προσπέρασε τὰ φρούρια τῶν Πιέρων, ποὺ τὸ ἕνα τους ὀνομάζεται Φάγρης καὶ τ᾽ ἄλλο Πέργαμος. Κι ἀκολουθούσε τὸ δρόμο δίπλα ἀπ᾽ αὐτὰ τὰ φρούρια, ἀφήνοντας στὸ δεξί του χέρι τὸ ὀρος Παγγαῖο, μεγάλο καὶ ψηλό, ποὺ ἔχει μεταλλεῖα χρυσοῦ καὶ ἀσημιοῦ ποὺ τὰ ἐκμεταλλεύονται οἱ Πίερες καὶ οἱ Ὁδόμαντοι καὶ προπάντων οἱ Σᾶτρες.»

~~~

Πληροφορίες άρθρου: Mαρία Nικολαΐδου-Πατέρα, Aρχαιολόγος, 23 IOYΛIOY 1995 – H KAΘHMEPINH, αφιέρωμα «Oι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Mακεδονία και Θράκη».
Αρχαία πηγή –> http://www.greek-language.gr
Εικόνες: 1. Λεπτομέρεια ερυθρόμορφου αττικού αγγείου. Eικονίζεται η μορφή ενός σατύρου από τη συνοδεία του Θεού Διονύσου. Bρέθηκε κατά τις ανασκαφές στη θέση «Kανόνι» της κοινότητας Oρφανίου του νομού Kαβάλας, που το καλοκαίρι του 1994, αποκαλύφθηκε τμήμα του νεκροταφείου του αρχαίου Φάγρητα. 2. Δύο από τα σημαντικτερα αγγεία που βρέθηκαν στις ανασκαφές του αρχαίου Φάγρητα. Πρόκειται για αττικούς κρατήρες ύψους 0,50 μ. και χρονολογούνται γύρω στον 6ο π.X. αιώνα (530-520 π.X.). 3. Η πίσω όψη χάλκινου νομίσματος με τα γράμματα απ το όνομα της αρχαίας όλης. 4. Χρυσό «επιστόμιο» με το οποίο έκλειναν συνήθως το στόμα του νεκρού.
Τοποθεσία αρχαίας πόλεως –> http://wikimapia.org/27194490/el/Αρχαίος-Φαγρής
Σύντομος σύνδεσνος -shortlink- άρθρου: http://wp.me/p4otm4-70
ΠΗΓΗ =   https://ilovethrace.wordpress.com/2015/01/09/%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B7%CF%82/

1 σχόλιο:

  1. ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ευρύτερα η ανθρωπότητα έχει άμεση και επιτακτική ανάγκη από ένα δημοκρατικό νόμο για την κατάργηση και ποινικοποίηση της διεθνούς τοκογλυφίας και όχι απλώς την απαλοιφή χρεών ή σεισάχθεια.
    Πως μπορεί να επιτευχθεί η επείγουσα και αναγκαία ενοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όλων αρχικά των χωρών με κοινό νόμισμα το ευρώ, για να πάψουν να είναι οικονομικά εχθρικές και παράλογα καταστροφικές μεταξύ τους; Μπορεί να αναδειχθεί στις μέρες μας η νομοθεσία του μεγάλου Αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα;

    Όποια χώρα μέλος δεν συμφωνεί μπορεί να φύγει …!

    Η Ελλάδα έχει επίσης επιτακτική ανάγκη την κατάργηση της ληστρικής
    τοκογλυφίας των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών εις βάρος των
    υπερχρεωμένων πολιτών με 1,2 -1,8% μηνιαίο επιτόκιο !

    O ΑΡΧΑΪΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

    Ποιούς φοβίζει ο αρχαϊκός τελεστικός χαιρετισμός από τις τελετές των αρχαίων μυστηρίων ( Archaic Praise Exaltation) τον οποίο αντέγραψαν με έπαρση οι ρωμαίοι κατακτητές ως "salute" και κατάντησε ο πιο απάνθρωπος χαιρετισμός στα μάτια και στις ψυχές όλου του κόσμου από τους φασίστες και ναζί;

    Τους νεοφασίστες φοβίζει, αυτούς που προωθούν την παγκοσμιοποίηση παραλλαγμένοι μέσα στο χάος της για να παραμείνουν αλώβητοι, να υποτάξουν και να κυριαρχήσουν στην ανθρωπότητα. Τους εμπνευστές του οικονομικού ολοκαυτώματος δια της χρεωκρατίας και της ληστρικής εκμετάλλευσης
    των λαών που προωθεί ο "ιθύνον νους" των οικονομικών δολοφόνων, ασφαλής ως αφέντης της fed με όμηρο την αμερικανική οικονομία και μαριονέτα τη δημοκρατία της φίλης χώρας.
    Ώ καιροί ώ ήθη..!

    Ίσως έτσι να εξηγείται το γιατί δεν μπορούμε να αντιδράσουμε ως χώρα στον οικονομικό ευρωπαϊκό εμφύλιο που προωθούν οι τοκογλύφοι και δεν κάνουμε απολύτως τίποτε γι’ αυτό..!
    Μας κατάφεραν ίσως να πιστέψουμε ότι είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε στη «στημένη και χάρις στη ανοχή μας και την ανικανότητα μας ελληνική οικονομική κρίση» διότι η καλοπέραση σε συνδυασμό με την υποβαθμισμένη παιδεία αποχαυνώνει και σκοτώνει το όραμα της δημιουργίας.

    Αντί οι πολιτικοί μας να ερευνήσουν ως οφείλουν την ουσία των προβλημάτων και να προτείνουν πιθανές λύσεις με πρώτο βήμα τη ορθολογική ενημέρωση, του λαού περιορίζονται να δαιμονοποιούν μόνον τους νταήδες της Χρυσής αυγής που λένε και σωστά πράγματα αλλά κρίνουν άκομψα και ενεργούν καμιά φορά ηλίθια.
    Οι περισσότεροι και κατώτεροι των περιστάσεων πολιτικοί του ελληνικού κηνοβουλίου προπαγανδίζουν ασύστολα το ηθικό και πατριωτικό έργο τους, ενώ χωρίς ντροπή και με χυδαία επιχειρήματα ξεπουλάνε τη χώρα και τη ζωή των παιδιών μας στους χαχάμηδες μεγαλοτραπεζίτες.
    Ασφαλείς ίσως με τον αισχρό νόμο του Μπενιζέλ περί μη ευθύνης των υπουργών, παρουσιάζουν στον δήθεν ελεύθερο τύπο και τα χειραγωγημένα τηλεοπτικά μέσα μόνο τα αρνητικά της Χρυσής Αυγής επειδή έτσι επιτάσσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι, διότι μάλλον τους προκαλεί φόβο. Μεγαλοποιούν και τα απαράδεκτα θύματα από τις δράσεις της Χ.Α. ενώ κωφεύουν για την ευθύνη τους προς τους περισσότερους από 8 χιλιάδες συμπολίτες μας που εξ αιτίας τους οδηγήθηκαν απελπισμένοι στην αυτοχειρία, χωρίς ευτυχώς να πάρουν κανένα προδότη μαζί τους και μας κάνουν ευρωπαϊκό..Ιράκ.!
    Είναι λάθος να κάνουν μόνο τη Χ.Α. αποδιοπομπαίο τράγο της οικονομικής, ηθικής και θεσμικής κρίσης της χώρας. Υπάρχει ο κίνδυνος η αρνητική διαφήμιση να τους κάνει ακόμα και δεύτερο ..πολιτικό κόμμα στο ούτως ή άλλως κατώτερο των περιστάσεων, εκφυλισμένο και ανίκανο να αντιδράσει κηνοβούλιο !

    Η άμεση δημοκρατική διακυβέρνηση χωρίς το νόμο περί ευθύνης υπουργών και η ενεργοποίηση των πολιτών για τη ψήφιση νόμου για τη διάλυση όλων των υπαρκτών πολιτικών κομμάτων και η απαγόρευση δια παντός των κομματαρχών να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας όταν η αποχή στις επικείμενες εκλογές ξεπεράσει το 60+ %. είναι η μόνη ελπίδα της Ελλάδος.

    Κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη. 12-1-2015 μ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή