Το τζίντζερ αποτελεί μια φυσική θεραπεία που είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων του κεφαλιού, μειώνει τη φλεγμονή και ενεργοποιεί φυσικές οπιούχες ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο και οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση των πονοκεφάλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρές ημικρανίες καταφεύγουν στα φάρμακα, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ είναι μια φυσική εναλλακτική λύση για την ημικρανία. Η σωστή χρήση του είναι το κλειδί για καλά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, λίγες μελέτες έχουν προτείνει την κατανάλωση τζίντζερ για την ανακούφιση από τις ημικρανίες. Γνωρίζουμε ότι το τσάι τζίντζερ έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία αφού αποτελεί αντικαρκινική ουσία, μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από τη δυσφορία που προκαλείται από την έμμηνο ρύση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το άσθμα και το άγχος. Τώρα πλέον, μπορούμε να προσθέσουμε και τα οφέλη στη θεραπεία των πονοκεφάλων.

Τζίντζερ και σουματριπτάνη

Η σουματριπτάνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αγωνιστές των υποδοχέων σεροτονίνης. Άλλες ουσίες της ίδιας κατηγορίας περιλαμβάνουν τη ναρατριπτάνη (Amerge), τη ζολμιτριπτάνη (Zomig), τη ριζατριπτάνη (Maxalt), τη φροβατριπτάνη (Frova), την ελετριπτάνη (Relpax) και την αλμοτριπτάνη (Axert). Οι ουσίες αυτές προκαλούν τη συστολή των μυών γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα αυτά να στενεύουν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σπασμούς στις στεφανιαίες αρτηρίες, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό και επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία, ζαλάδα και πολλές άλλες παρενέργειες.
Μια ομάδα νευροεπιστημόνων συνέκρινε το τζίντζερ με τη σουματριπτάνη σε 100 άντρες και γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανίες κατά μέσο όρο 7 χρόνια. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε μια κάψουλα τζίντζερ (250 mg) είτε σουματριπτάνης (50 mg) μόλις άρχιζε η ημικρανία. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν αν έπαιρναν τζίντζερ ή σουματριπτάνη μέχρι το τέλος της μελέτης, η οποία διήρκεσε 1 μήνα.
Για κάθε επεισόδιο ημικρανίας κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την ώρα που ξεκινούσε, πόσο σοβαρό ήταν πριν από τη λήψη του φαρμάκου και τον βαθμό ανακούφισης του πόνου μετά τη θεραπεία σε 30, 60, 90 και 120 λεπτά, καθώς και 24 ώρες μετά τη λήψη του.
Το εκπληκτικό ήταν ότι το τζίντζερ ήταν εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση των πονοκεφάλων σχεδόν κατά το ήμισυ και προσέφερε ανακούφιση σε ποσοστό 90% μετά την παρέλευση 2 ωρών.
Σκεφτείτε το: το τζίντζερ ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο η σουματριπτάνη στην ανακούφιση από την ημικρανία.

Γιατί να επιλέξετε τζίντζερ κι όχι κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Το 20% των ασθενών που έλαβαν σουματριπτάνη ανέφεραν ζαλάδα, υπνηλία, ίλιγγο ή καούρα. Εν τω μεταξύ, μόνο το 4% αυτών που έλαβαν τζίντζερ εμφάνισε μια μικρή δυσπεψία.
Οι δοσολογίες του τζίντζερ και της σουματριπτάνης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν μέτριες. Αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί η σωστή δοσολογία του τζίντζερ για την ημικρανία, η λήψη 250 mg 4 φορές την ημέρα χορηγήθηκε με ασφάλεια σε ερευνητικές μελέτες για την πρωινή ναυτία και την αρθρίτιδα.
Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ 3 έως 4 φορές την ημέρα με σκοπό τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά σχεδόν κάθε είδους πονοκέφαλο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πίνετε το τσάι μόλις ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Έτσι το τζίντζερ θα δράσει πιο γρήγορα και θα μειώσει τα συμπτώματα.
Το τζίντζερ αποτελεί ένα από τα καλύτερα παυσίπονα στον κόσμο με αναλγητικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της ιβουπροφαίνης. Περιέχει τζιντζερόλες, παραδόλες, σογκαόλες και τζιντζερόλη, οι οποίες μειώνουν δραστικά τον πόνο. Επίσης, το τζίντζερ μειώνει τον πόνο που προκαλούν τα επίπεδα προσταγλανδίνης στο σώμα. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι σε όσους χορηγήθηκε τζίντζερ ενώ υπέφεραν από μυϊκούς πόνους παρουσίασαν βελτίωση.
Τα συμπληρώματα τζίντζερ είναι ευρέως διαθέσιμα στα καταστήματα, συνήθως σε δόσεις υψηλότερες από 250 mg και θεωρούνται γενικά ασφαλή από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Ανάλογα με το σωματικό βάρος, μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις για πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Επειδή το τζίντζερ αραιώνει το αίμα, τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές θα πρέπει να είναι προσεκτικά όσον αφορά τη λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ ή να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.
Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει την ημικρανία, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη στην οποία έγινε σύγκριση του τζίντζερ με κάποιο δημοφιλές φάρμακο κατά της ημικρανίας. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, κι έτσι αν είστε διστακτικοί σχετικά με τη λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση από τις ημικρανίες, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τσάι ή συμπληρώματα τζίντζερ ως μια πιο ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.
H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA.