Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κέλτικη μυθολογία -ο Οένγους και ο Κάερ-



Ο Οένγους (Aengus) των πτηνών
ήταν ιρλανδικός θεός του έρωτα, ένας από τους Τουάχα Ντε Ντάναν. Είναι γνωστός ως «Μακ Οκ» (νεαρός γιος), εξαιτίας των συνθηκών υπό τις οποίες γεννήθηκε, από τον Ντάγντα και την Μπόαν. Το θεϊκό ζευγάρι απέκρυψε την παράνομη ένωσή του και την εγκυμοσύνη της Μπόαν κάνοντας τον ήλιο να σταθεί ακίνητος στον ουρανό επί εννέα μήνες:έτσι ο Οένγους συλλαμβάνεται και γεννιέται αυθημερόν.
Ο κύριος ρόλος του Οένγους είναι να βοηθάει τους εραστές που βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι επεμβαίνει στις δυσκολίες ζευγαριών όπως ο Μίγιρ και η Ετάιν. Αλλά στο «Όνειρο του Οένγους» ο ίδιος ο θεός πληγώνεται από έναν «καταδικασμένο» έρωτα. Ονειρεύεται μια νεαρή κοπέλα την οποία δεν γνωρίζει. Ξυπνώντας ανακαλύπτει πως την έχει ερωτευτεί και μαθαίνει το όνομά της: είναι η Κάερ Ιμπορμέιθ. Αναζητώντας την φτάνει σε μια λίμνη όπου την βρίσκει με τις κοπέλες που την συντροφεύουν.
Η Κάερ έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται: κάθε δεύτερο χρόνο στη γιορτή του Σαβάιν μεταμορφώνεται σε κύκνο, μαζί με τις φίλες της. Ο Οένγους παρατηρεί ότι κάθε ζευγάρι κοριτσιών ενώνεται με ασημένια αλυσίδα, ενώ η αλυσίδα που έχει η Κάερ είναι χρυσή. Ο πατέρας της Κάερ αρνείται να δεχτεί τον Οένγους για γαμπρό του. Ο μόνος τρόπος να παντρευτούν οι δυό τους είναι να πάρει ο Οένγους την Κάερ, καθώς αυτή θα μεταμορφώνεται σε κύκνο.  Έτσι στο Σαβάιν, ο Οένγους πλησιάζει την λίμνη της Κάερ και πετά μακριά μαζί της, έχοντας και αυτός μεταμορφωθεί σε πουλί, Το ζευγάρι πετά τρεις φορές γύρω από τη λίμνη, και το μαγικό τους τραγούδι κάνει τους πάντες να κοιμηθούν για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Τότε το ζεύγος πετά στο παλάτι του Οένγους στο Μπρουγ να Μπόνε.
Όπως και ο Μάμπον, έτσι και ο Οένγους είναι ο αρχέτυπος «Νέος άνδρας» ή «θεϊκός νέος». Και η Κάερ έχει υπερφυσική υπόσταση: ο πατέρας της έχει το δικό του Sidh ή κατοικία στον Άλλο Κόσμο, και εκείνη έχει τη δύναμη να μεταμορφώνεται. Η εικόνα των μαγεμένων κύκνων που τους ενώνουν αλυσίδες από πολύτιμο μέταλλο δεν υπάρχει μόνο σε αυτόν τον μύθο, αλλά επανέρχεται και αλλού, π.χ. στους μύθους που σχετίζονται με τον Κου Χουλάιν.
_______________________________________________
πηγή: Μιράντα Τζεην Γκρην: Μύθοι των Κελτών
ΠΗΓΗ =http://stardust30.wordpress.com/2009/01/24/οένγους-και-κάερ-κέλτικη-μυθολογία/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου