Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε νέο είδος προιστορικού ανθρώπου στην Κίνα ;




Τέσσερα απολιθώματα ανθρώπων της Λίθινης Εποχής που βρέθηκαν στην Κίνα, δίνουν τις υπόνοιες ενός νέου είδους ανθρωποειδούς. Μια ανακάλυψη που ανοίγει ένα, εντελώς, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εξέλιξης, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.


Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε δύο σπήλαια της επαρχίας Γιουνάν της Κίνας,  και είναι κρανία και δόντια ανθρωποειδών της Λίθινης Εποχής.

Η ανακάλυψη έχει σταδιακά από το 1979, όταν είχε βρεθεί ένας σκελετός, δέκα χρόνια μετά, το 1989 ανακαλύφθηκαν κρανία και δόντια και το 2009 σε μια
παρακείμενη σπηλιά στην περιοχή Γκουναγκξί βρέθηκαν και άλλα λείψανα της ίδιας εποχής, το 2009.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλεσαν τα ευρήματα αυτά ως ‘ανθρώπους του κόκκινου ελαφιού’ λόγω της θήρευσης των ζώων αυτών κατά την εποχή εκείνη.

Τα απολιθώματα που βρέθηκαν στα δύο αυτά σπήλαια ανήκουν σε ένα είδος ανθρωποειδούς που είναι άγνωστο κατά τη Λίθινη Εποχή, περίπου 14.000 με 11.000 χρόνια από σήμερα.

Επίσης είναι και το νεότερο είδος ανθρωποειδούς που βρέθηκε στην Ασία.

«Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη του ανθρώπου- ένα κεφάλαιο στην περιοχή της Ασίας που αποτελεί μια ιστορία που τώρα αρχίζει να  γίνεται γνωστή. Ίσως, πρόκειται για μια άγνωστη μέχρι τώρα μετανάστευση ανθρώπου από την Αφρική κατά την εποχή του τέλους των παγετώνων, ένας πληθυσμός που δεν συνέβαλε γενετικά στους σημερινούς ανθρώπους», είπε ο καθηγητής Ντάρεν Κάρνο του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τα περισσότερα από τα λείψανα των αρχαίων λαών, όπως οι Νεάντερνταλ  εξαφανίστηκαν περίπου πριν από 30.000 χρόνια και έχουν βρεθεί στην Ευρώπη και την Αφρική, ενώ τα απολιθώματα τους είναι σπάνια στην Ασία.

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται απολιθώματα τέτοια στην ανατολική Ασία και αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι, ίσως, η περιοχή να κατοικείτο από ένα είδος που δεν συγγενεύει με τον σύγχρονο άνθρωπο.

--
ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2012/03/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου