Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σαμπούκος ή ο Ζαμπούκος η ο Γέροντας, η κουφοξυλιά και η αφροξυλιά ένα θεραπευτικό βότανο


Ο Σαμπούκος ή ο Ζαμπούκος η ο Γέροντας, που επίσης αποκαλείται η κουφοξυλιά και η αφροξυλιά είναι ένα μικρό δέντρο ή θάμνος που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Χρήσιμα τμήματα του Σαμπούκου είναι τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του.
Οι Άγγλοι αποκαλούν το δέντρο elder και τον καρπό του “elderbery”. Κάποια άλλα από τα πολλά του ονόματα είναι: Elderberry, Sambucus nigra, Ellanwood, Holunder, Πρεσβύτερος αλλά συχνότερα καλείται Γέροντας. Ανήκει στην οικογένεια Caprifoliaceae.

Ο Γέροντας ( Sambruca nigra ) είναι ένα κοινό δέντρο στην Αγγλία και την Ευρώπη, και έχει πολιτογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η χρήση των φύλλων του σαν ρόφημα δεν είναι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη χώρα μας, με εξαίρεση τη Θεσσαλία,και εκεί γίνεται σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Τα άνθη δρουν ως εφιδρωτικό και αντικαταρροικό, είναι πολύ καλά για θεραπεία κρυολογημάτων και γρίπης, πονόλαιμου, πονόδοντου, ξερόβηχα, αμυγδαλών και φαρυγγίτιδας. Είναι κατάλληλα και για κάθε καταρροϊκή φλεγμονή του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετός εκ χόρτου και ιγμορίτιδα. 

Εξωτερικά τα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως και το χαμομήλι. Τα αποξηραμένα λουλούδια έχουν μαλακτικές ιδιότητες για το δέρμα, ενώ τα φρέσκα αποφεύγονται γιατί είναι ερεθιστικά. Είναι κατάλληλα για την επιπεφυκίτιδα, για δερματικές παθήσεις, για το ξηρό δέρμα και τα εγκαύματα από τον ήλιο.
Το εκχύλισμα των ανθέων (Aqua Sambuci )είναι μαλακτικό, λευκαντικό και αναπλαστικό για το δέρμα, κατάλληλο τόσο για τις πανάδες, όσο και για τα τραύματα και τις ουλές. Μπορεί να προστεθεί στο νερό του λουτρού για ένα αναζωογονητικό μπάνιο που θα καταπραΰνει τα ευερέθιστα νεύρα και θα ανακουφίσει από τη φαγούρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ματιών, σε πληγές ή φλεγμονές, όπως και το χαμομήλι.
Οι καρποί του Σαμπούκου δρουν ως εφιδρωτικό, διουρητικό και υπακτικό. Έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα άνθη αλλά επιπλέον είναι χρήσιμοι και στους ρευματισμούς. τις νευραλγίες, και τις ορμονικές διαταραχές. Έχουν δράση διουρητική, καθαρτική και υπακτική.Προάγουν την εφίδρωση, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Σαμπούκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της.
Στον αποκρυφισμό η Αφροξυλιά ή Κουφοξυλιά είναι το ιερό δένδρο των  ξωτικών. Από ξύλο της κουφοξυλιάς κατασκεύαζαν τα ΄΄μαγικά΄΄  ραβδιά.
Ο Σαμπούκος  συμβολίζει την Ζωή, την Μακροβιότητα, την Δημιουργικότητα.

1Ανθοίαμα από άνθη Ζαμπούκου





ΠΗΓΗ = http://www.lifehub.gr/σαμπουκοσ-το-΄΄αγνωστο΄΄-θεραπευτικ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου