Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Μούμια των Ίνκας την οποία είχε φέρει η πριγκίπισσα Τερέζα της Βαυαρίας το 1890 προσδιορίσθηκε η προέλευσή της - μετάφραση Όμηρος Ερμείδης

  

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μυστηριώδης μούμια η οποία ανήκε σε μια γερμανική συλλογή ατόνησε για περισσότερο από έναν αιώνα η οποία ήταν μια γυναίκα Ίνκας η οποία δολοφονήθηκε με ένα βάναυσο χτύπημα στο κεφάλι, πιθανότατα κατά την διάρκεια μιας τελετουργικής θυσίας.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι Ίνκας γυναίκα που έπασχε από την νόσο του Chagas
πρωταγωνίστησε σε μια τελετουργική δολοφονία.  
   Η ιστορία εδώ αρχίζει το 1890, όταν η πριγκίπισσα Τερέζα της Βαυαρίας απέκτησε δύο μούμιες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Νότια Αμερική. Η μία χάθηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού της αυτού, αλλά η άλλη κατόρθωσε να φτάσει στην Αρχαιολογική Συλλογή του κράτους της Βαυαρίας στο Μόναχο. «Με την πάροδο του χρόνου, οι πόλεμοι και οι γεωγραφικές μετακινήσεις κατέστρεψαν οποιαδήποτε υπάρχουσα τεκμηρίωση για την μούμια αυτή, έτσι λίγα ήταν γνωστά πλέον για την προέλευσή της," είπε ο συγγραφέας Ανδρέας Nerlich και καθηγητής της Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστήμιο του Μονάχου. 
   Για να μάθουν σχετικά με την προέλευση του αινιγματικού ευρήματος, ο Nerlich και οι συνεργάτες μαμά το έθεσαν κάτω από τον σαρωτή υπολογιστικής τομογραφίας (CT). Αν και από το εξωτερικό μέρος η μούμια εμφανίζονταν κανονικά, τα μετωπιαία οστά του κρανίου είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. "Στο θάνατό της είχε οδηγηθεί, γιατί είχε λάβει ένα ζευγάρι από σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι τα οποία είχαν προκλήθηκε από ένα αμβλύ αντικείμενο. Τα οστά του κρανίου της καταστράφηκαν και έπεσαν μέσα στην κοιλότητα του εγκεφάλου, και είναι ακόμα εκεί σήμερα », εξήγησε ο Nerlich. Αφού πέθανε, θάφτηκε σε μικρό βάθος στην άνυδρη έρημο Ατακάμα, όπου η άμμος και ο ξηρός αέρας σύντομα απορρόφησαν όλα τα υγρά του σώματος, κάνοντας την ανάσχεση της αποσυνθέσεως και προκαλώντας μια φυσική μουμιοποίηση. 
    Όλες οι ενδείξεις δείχνουν μια προέλευση γυναίκας των Ίνκας. Η Κεφάλι της έχει τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πρακτική του σχήματος κεφαλής, εκτός από την δομή των οστών που βρίσκεται μόνο στην φυσική της Νότιας Αμερικής. Επιστημονικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι η γυναίκα έζησε κάποια στιγμή μεταξύ 1451 και 1642 μ.Χ. Η μούμια είχε επίσης τα μαλλιά της δεμένα με λωρίδες από αλπακά ή λάμα, μια άλλη σαφής ένδειξη της καταγωγής της από την Νότια Αμερική.  
   Διάφορες τροφές περιέχουν διαφορετικές αναλογίες άνθρακα και αζώτου ισοτόπων (τα άτομα του ίδιου στοιχείου με διαφορετικό αριθμό νετρονίων), έτσι ώστε η αναλογία των δύο αυτών ισοτόπων στα μαλλιά της μούμιας αποκάλυψε την προέλευσή της. Με αυτή την βάση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η γυναίκα ζούσε κοντά στην ακτογραμμή, αυτή που είναι τώρα το Περού με την Χιλή, και τρεφόταν με διατροφή πλούσια σε καλαμπόκι και σε ψάρια. Κατά την στιγμή του θανάτου της, ήταν μεταξύ 20 και 25 ετών.  
  Σε συνδυασμό με την ανάλυση του DNA για τα παράσιτα που λαμβάνονται από τον ιστό ορθού, αξονικές τομογραφίες δείχνουν ότι η γυναίκα έπασχε από τη νόσο του Chagas από την παιδική ηλικία, γενικά χρόνιας τροπικής παρασιτικής ασθένειας που προκαλείται από το πρωτόζωο Trypanosoma cruzi. "Ως συνέπεια αυτού είναι σίγουρο ότι είχε αναπνευστικά και πεπτικά προβλήματα», λέει ο Nerlich. Μια πιθανότητα είναι ότι σκοτώθηκε σε μια τελετουργία, όπως και άλλα μούμιες. «Ίσως είχε επιλεγεί ως ένα τελετουργικό θυσίας, θύμα λόγω της ασθένειάς του, που τελικά θα τερματίσει τη ζωή του», λέει η γερμανική Παλαιοπαθολογική σχολή από την μελέτη την οποία έκαμε. Τα πορίσματα σχετικά με την μούμια θα εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή του κράτους της Βαυαρίας στο Μόναχο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην MysteryPlanet.com.ar: Το μυστήριο της μούμιας Ίνκας http://mysteryplanet.com.ar/site/el-misterio-de-la-momia-inca/

 ΠΗΓΗ = http://mysteryplanet.com.ar/site/el-misterio-de-la-momia-inca/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου