Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η Τουρκία ζητἀ την επιστροφή Σαρκοφάγου του Ηρακλή από την Ελβετία







Τούρκοι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι η μία από δύο σαρκοφάγους που έχει ανάγλυφες παραστάσεις με τον αρχαίο Έλληνα Θεό Ηρακλή, βρίσκεται στην Πινακοθήκη της Αρχαίας Φοινικικής Τέχνης στη Γενεύη της Ελβετίας. Η παρόμοιά της βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στην Αττάλεια, σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα.
Οι ανάγλυφες εικόνες της σαρκοφάγου είναι σχεδόν ίδιες και στις δύο σαρκοφάγους.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία μετέβη σε συνάντηση με τις ελβετικές τελωνειακές αρχές, από τις οποίες  η σαρκοφάγος είχε κατασχεθεί.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η σαρκοφάγος είχε φθάσει λαθραία στην Ελβετία προερχόμενη  από την αρχαία Πέργαμο, που τώρα εκτίθεται στην ελβετική Πινακοθήκη.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, συνεχίζει τις νομικές διαδικασίες για να ανακτήσει το  αρχαίο τεχνούργημα. 

Η νεκρόπολη  που βρίσκονταν μέσα στα όρια της αρχαίας ελληνικής πόλης της Περγάμου, ανήκε σε ιδιώτες επί πολλά χρόνια και μόλις πριν από ένα έτος η περιοχή απαλλοτριώθηκε.

Πριν από τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, οι ιδιοκτήτες της γης και κυνηγοί θησαυρών πραγματοποιούσαν παράνομες ανασκαφές, με αποτέλεσμα να εξάγουν λαθραία στο εξωτερικό, μία από τις δύο σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο αρχαίο νεκροταφείο της Περγάμου.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του οικοπέδου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις φυλακές Ελμαλί της Αττάλειας, ομολόγησε ότι ο θείος του, πούλησε τη σαρκοφάγο σε αυτόν το 2001. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του ανοίγματος αρχαίων τάφων στην περιοχή, πολλοί σαρκοφάγοι καταστράφηκαν ή εξήχθησαν λαθραία.

Η μία σαρκοφάγος, που ονομάσθηκε του Ηρακλή, διότι αναπαριστά τον μυθικό ήρωα, εκτίθεται στο Μουσείο της Αττάλειας.

 Οι αρχές έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή  της άλλης παρόμοιας σαρκοφάγου, που εξήχθη παράνομα στην Ελβετία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/10/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου