Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Νέα εκδοχή του σχηματισμού της ερήμου Σαχάρας




Αφού ξεπεράστηκε η θεωρία  της κλιματικής αλλαγής, που δήθεν συνετέλεσε στη δημιουργία της ερήμου Σαχάρας, ειδικοί από το Νορβηγικό Κέντρο Κλιματικής Έρευνας στο Μπέργκεν, άλλαξαν τη θεωρία για την προέλευση της αχανούς ερήμου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρημος είναι το αποτέλεσμα μιας αρχαίας θάλασσας που στέρεψε (αφού αναδύθηκε ο βυθός της, λόγω γεωλογικών μεταβολών)  και συγκεκριμένα της Θάλασσας της Τηθύος, που υπήρχε πριν από 850 έως 5 εκατ. χρόνια και κάλυπτε τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα,

Η έρημος διαμορφώθηκε πριν από 7 εκατομμύρια έτη. Μελέτες απέδειξαν ότι είναι παλαιότερη κατά ένα εκατομμύριο χρόνια, από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Η έρημος Σαχάρα, όπως γράφει το Science News, είναι γεμάτη με μυστήρια και εξακολουθεί να κυριαρχεί στις σκέψεις των αρχαιολόγων που εργάζονται σε αυτήν.
Για παράδειγμα, τα απολιθώματα ενος Spinosaurus, που ανακαλύφθηκε, στην έρημο εντυπωσιάζει, αφού ο δεινόσαυρος αυτός ήταν υδρόβιος. 


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/11/blog-post_3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου