Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Πλάνσκ εντόπισε μια ομίχλη μικροκυμάτων στο Γαλαξία μας






Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το διαστημικό  τηλεσκόπιο Planck ανακάλυψε μια εκπομπή μικροκυμάτων που θα μπορούσε να είναι  μια μορφή της ακτινοβολίας σύγχροτρον.
Η Σύγχροτρον ακτινοβολία εκπέμπεται από τα ηλεκτρόνια με σχεδόν την ταχύτητα  του φωτός, με κυκλικές κινήσεις που δημιουργούν πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία, που υπάρχουν συνήθως σε κάποιο άστρο ή  στην ταχεία δημιουργία ενός άστρου σουπερνόβα ή σε ένα
εκρηκτικό κύμα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιοα Planck, έργο της ESA,  που κόστισε  ένα δισεκατομμύριο ευρώ και ξεκίνησε το ερευνητικό έργο,  πριν από τρία χρόνια, για τη μελέτη του ‘BigBang’  από το οποίο δημιουργήθηκε το σύμπαν,  εντόπισε μια μυστηριώδη «ομίχλη» μικροκυμάτων στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Το Planck βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίζει μικροσκοπικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της ακτινοβολίας μικροκυμάτων που κυκλοφόρησαν μετά το ‘Big Bang’ που οδήγησε, τελικά,  στη δημιουργία του Σύμπαντος, πριν περίπου από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πρόσφατα, πάντως, ανακαλύφθηκαν και άλλες μυστηριώδεις εκπομπές που πιθανόν προέρχονται από άλλες πηγές σύγχροτρον  που προσδιορίζονται και αυτές στο Γαλαξία μας.
--
ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2012/03/blog-post_09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου