Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ο Στράβωνας και ο Κέλτες



                                                                 Κέλτικ οικισμός

   Ο γεωγράφος Στράβων αναφέρει ότι οι Κέλτες επέκτειναν τα όρια της Γαλατίας κατά τον πρώτο αιώνα Α γ. από την Ιβηρική χερσόνησο έως τα στενά της Μάγχης, ενώ τα ανατολικά σύνορα εκτεινόταν από τον Ρήνο έως στις Άλπεις. Αυτή η χώρα είχε μεγάλα ποτάμια, με τα εύφορα χωράφια και τις πλωτές οδούς. Αυτό το Κέλτικο έδαφος είχε από όλα διότι είχε πολύ κεχρί και το σιτάρι, σταφύλια, σύκα κλπ ... όπως επίσης είχε μεγάλη κτηνοτροφία, πρόβατα,
άλογα και χοίρους. 
  Οι Κέλτες μποροούσαν να επεξεργαζονται ορισμένα προϊόντα, όπως τα καπνιστά, αλατισμένα ή διατηρημένα. Οι γυναίκες ήταν ξανθιές και κοκκινομάλλες, έκαμαν πάντα πολλά παιδιά επειδή κυρίως έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε οικογένεια άτομα για μόνιμες  θέσεις εργασίας, ώστε να υπάρχει άφθνο και καλό φαγητό, όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η οικογένεια πατριαρχική. 
   Για το Στράβωνα, οι Κέλτες ήταν παθιασμένοι πολεμιστές είτε πολεμούσαν γιατί ήταν για την πατρίδα τους είτε ακόμη και όταν ήσαν μισθοφόροι.
Ενώ όταν εμφανίστηκε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετά την ήττα τους, κάποιοι κατέφυγαν στο ρωμαικό στρατό όπου έγινν πολύ καλοί στρατιώτες ειδικά ως έφιπποι καλύτερα από ό, τι με τα πόδια, πεζοί. 

Τα τελευταία Κέλτικα οχυρά ήταν στην Ιρλανδία, την Σκωτία, την Ουαλία και την Νήσο του Μαν.
Αυτό επέτρεψε αυτόν τον πολιτισμό στις περιοχές εκείνες όπου οι Δρυίδες οδηγούν τους ανθρώπους υπό την ιδιότητά τους ως ιερείς, θεραπευτές, μάγοι και να διατηρούν πιο αγνά τα έθιμα και τα ήθη τους  με την προφορική παράδοση. 
Επίσης, στην Κορνουάλη και τη Κέλτικη Γαλικία αντιστάθηκαν αρκετά με τις παραδόσεις τους, τα έθιμά τους, την γλώσσα τους, παρά τη ρωμαϊκή παρουσία. 
  Ποτέ δεν αποκήρυξαν τις παραδόσεις τους.


Σχετικά βιβλία:

Norton-Talylor Ντάνκαν: οι Κέλτες.

Markele, Jean: Η Κέλτες και Κέλτικος πολιτισμός.

Henri Hubert ,,: Το Κέλτες και Κέλτικος πολιτισμός.




ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

 
 ΠΗΓΗ = http://legadohistoria.blogspot.com.es/search/label/CELTAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου