Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Στην Ασία Μικρά βρέθηκαν κομμάτια παιχνιδιού στην αρχαία πόλη των Κιβύρων, σημερινή Τουρκία

ΧΙΙ Scripta Ludus Duodecim Scriptorum Κίβυρα

Δύο κομμάτια παιχνιδιού της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκαν στα αρχαία Κίβυρα της Λυκίας, που βρίσκονται στη νότια επαρχία Burdur της σημερινής Τουρκίας.


«Δεν έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό το παιχνίδι, αλλά πιστεύουμε ότι παιζόταν ως από δύο άτομα..... με ζάρια», δηλώνει ο καθηγητής Ünal Demirer, προσθέτοντας ότι το παιχνίδι της Ρωμαϊκής εποχής χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 1.800-2.000 χρόνια. 

Το παιχνίδι ήταν γνωστό ως «Ludus Duodecim scriptorium» ή «ΧΙΙ Scripta» (παιχνίδι των 12 σημάτων). Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη διεξάγονται από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Mehmet Akif Ersoy.

Ο Demirer δήλωσε ότι οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται από το 2007 επί της αρχαίας οδού της Αγοράς στην αρχαία πόλη, προσθέτοντας ότι τα κομμάτια του παιχνιδιού χρησιμοποιούνταν επίσης και για άλλους σκοπούς. 

«Το παιχνίδι βρέθηκε σε μια δεξαμενή. Πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούταν επίσης και για άλλο σκοπό. Λόγω της λατινικής ονομασίας του, αποδίδουμε το παιχνίδι αυτό στους Ρωμαίους. Οι άνθρωποι που σπαταλούσαν τον χρόνο τους στην Αγορά έπαιζαν τέτοια παιχνίδια», είπε. 

ΧΙΙ Scripta Ludus Duodecim Scriptorum Έφεσος Ephesos
Το επιτραπέζιο παιχνίδι ΧΙΙ Scripta στο Μουσείο της Εφέσου
Το «Ludus Duodecim Scriptorum» ήταν ένα δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι δημοφιλές κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το παιχνίδι «tabula» στο Βυζάντιο πιστεύεται ότι είναι απόγονος αυτού του παιχνιδιού, ενώ και τα δύο είναι παρόμοια με το σημερινό τάβλι. Ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αν και γνωρίζουμε ότι παιζόταν χρησιμοποιώντας τρία κυβικά ζάρια, και ο κάθε παίκτης είχε 15 κομμάτια.




Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Κομμάτια παιχνιδιού βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Κιβύρων http://anaskafi.blogspot.com/2014/11/blog-post_87.html#ixzz3KAXrDB1g

ΠΗΓΗ = http://anaskafi.blogspot.gr/2014/11/blog-post_87.html
http://anaskafi.blogspot.com/2014/11/blog-post_87.html#ixzz3KAY3iVUx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου