Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε στο Περού, τάφος ιέρειας, πολλών επιπέδων





Ερευνητική ομάδα  με επικεφαλής τον Δρ  Λοίς Τζάιμε Καστίλιο –διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου του Σαν Χοσε ντε Μόρο,  ανακάλυψε έναν νεκρικό θάλαμο, όπου μέσα βρέθηκε ο σκελετός μιας γυναίκας, που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται 


για ιέρεια του λαού Μόχε (πολιτισμός Mochica) που ζούσε στην νοτιοδυτική ακτή του Περού.

Ο νεκρικός θάλαμος είναι περίπου  30 τ.μ. και χωρίζεται σε πολλά επίπεδα. Στο κεντρικό σημείο ήταν ο σκελετός ο οποίος ήταν μέσα σε φέρετρο  μαζί με πλάκες χαλκού και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

Στα άλλα επίπεδα του τάφου εντοπίστηκαν άλλοι επτά σκελετοί, συμπεριλαμβανομένων βρεφών και παιδιών.

Βρέθηκαν επίσης κεραμικά αγγεία και πολύχρωμα αγγεία των Μόχε με στοιχεία επιρροής από τους Βάρι, που δηλώνουν ότι πρόκειται για την ύστερη περίοδο του λαού αυτού «Μόχε Β’» δηλαδή μεταξύ του 750-800 μ.Χ.

Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 1991, κατά τις οποίες συμμετέχουν αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί που ειδικεύονται στην ανάλυση της εικόνας.

Για τον εντοπισμό του αρχαιολογικού χώρου χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με κατάλληλα μηχανήματα εντόπισαν το αρχαίο ταφικό μνημείο.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θεώρηση,  ότι στο λαό αυτόν κυριαρχούσε, γενικά, η γυναίκα, που εκτός από ιέρειες είχαν και άλλα κοινωνικά αξιώματα καθώς και το βασιλικό αξίωμα, βασίλισσα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ =  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2013/08/blog-post_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου