Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Στην Τερνοπόλ της Ουκρανίας οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια κρύπτη 5 χιλ. ετών




Ουκρανία.

Τα σπήλαια Βερτέμπα (όνομα που προέρχεται από την παλιά σλαβική λέξη ‘Βέρτελ’ που σημαίνει σπηλιά) είναι ένα μοναδικό  συγκρότημα, μήκους περίπου εννέα χιλιομέτρων.
Πριν από περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια κρύφθηκαν εκεί κεραμικά  και άλλα αντικείμενα που είναι αντιπροσωπευτικά  του νεολιθικού πολιτισμού Κουκουτένι-Τριπολί που αναπτύχθηκε  στα εδάφη της σημερινής Ρουμανίας-Μολδαβίας-Ουκρανίας, κυρίως στα
Καρπάθια και στον Δνείπερο.

[Κουκουτένι- Cucuteni  χωριό στη Ρουμανία και Τρυπίλλια- Trypillia -χωριό στην Ουκρανία, που έδωσαν το όνομα στον νεολιθικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην περιοχή την 5ηχιλιετία π.Χ]

«Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Τρυπιλλιανοί ποτέ δεν ζούσαν σε σπηλιές», διευκρίνισε στην «Komsomolskaya Pravda» ο  Μιχαήλ Σοχάτσκι - Михаил Сохацкий, αρχαιολόγος διευθυντής του περιφερειακού μουσείου Μπορσέφσκι- Борщевский.



«Το πιο πιθανό», πρόσθεσε,  είναι ότι κατά το τελευταίο διάστημα ο λαός αυτός περιπλανήθηκε στην περιοχή και επέλεξε αυτήν την κρύπτη των σπηλαίων για να κρύψει τα υπάρχοντά του. Εκεί μέσα μπορούσαν να κρυφτούν οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού. Το σπήλαιο έχει μια πολύ μικρή είσοδο στην επιφάνεια και μέσα απλώνεται  σε μεγάλη έκταση και δύσκολα θα μπορούσαν να τους βρουν.

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι οι άνθρωποι της εποχής έπαιρναν ότι πιο πολύτιμο είχαν.
 Όπως σήμερα ο άνθρωπος θα έφερνε μαζί του σε μια φυγή, ότι πολύτιμο έχει, όπως χρήματα, έγγραφα, κοσμήματα. Στην αρχαιότητα τα πολύτιμα αντικείμενα των ανθρώπων ήταν τα κεραμικά, τα εργαλεία και τα κεραμικά ειδώλια. Μετέφεραν αυτούς τους θησαυρούς στη σπηλιά με σκοπό να τα επιστρέψουν, αλλά παρέμειναν εκεί.



Ο αρχαιολόγος θα υποθέσει ότι πιθανόν οι άνθρωποι αυτού του νεολιθικού πολιτισμού της περιοχής φοβήθηκαν άλλες φυλές που έρχονταν από τα Καρπάθια όρη.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού των ‘ Τρυπιλλιανών’, αφού αγαπούσαν τα κεραμικά σκεύη διακοσμημένα με πολλά χρώματα.
Κατά την εποχή εκείνη, οι δημιουργοί κατασκεύαζαν πήλινα αντικείμενα με ψημένο πηλό και τα στόλιζαν με ανάγλυφα σχέδια. 

Βρέθηκαν πήλινες αναπαραστάσεις αγελάδων, ταύρων, άγριων ελαφιών, αγριογούρουνων, τα οποία οι αρχαιολόγοι τα καθορίζουν ως σπάνια για την εποχή.

Φυσικά όλα αυτά, περί την 5η χιλιετία π.Χ.,  τα οποία προϋποθέτουν έναν δυναμικό πολιτισμό με λίθινες οικίες, φούρνους υψηλής απόδοσης για τα τερακότα, εργαλεία τα οποία δεν έχουμε γνώση καθώς και  ανάπτυξη του εμπορίου και τεχνογνωσίας.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ = http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/11/5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου