Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκαν Μυκηναϊκά εγχειρίδια στην Βρεττανία στο μνημείο του STONEHENGE το οποίο χρονολογείται το 1.600 π.Χ.
Ο Richard Atkinson τον Ιούλιο του 1953 προΐστατο των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Stonehenge (επί χάρτου σημείον .).
Σε έναν από τους συμπαγείς ψαμμιτικούς όγκους του μνημείου, αναγνώρισε και φωτογράφισε αμυδρά σχέδια τα οποία ήταν, σύμφωνα με την άποψη του αρχαιολόγου, χαράγματα ενός μυκηναϊκού εγχειριδίου, με την χαρακτηριστική σταυρόσχημη λαβή του, πλαισιωμένο από δύο πελέκεις της Εποχής του Χαλκού.
Η εγχάραξη του μυκηναϊκού εγχειριδίου, το οποίο ήταν στραμμένο με την μύτη προς τα κάτω, προσδιορίστηκε από τον αρχαιολόγο στον 16ο αι. π.Χ.

Όπως είπε ο ίδιος, η ευτυχής αυτή ανακάλυψη «...έδωσε την πρώτη ακριβή απόδειξη χρονολόγησης για την οικοδόμηση του ψαμμιτικού μνημείου στο Stonehenge».
Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής αποδεικνύουν την επιρροή του Μυκηναϊκού πολιτισμού σε όλες τις φάσεις τις καθημερινής, κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής του τοπικού πολιτισμού του Wessex.
Ο δε S. Piggot πηγαίνει πάρα πέρα θεωρώντας, ήδη από το 1938, ότι και η κατασκευή του ίδιου του μνημείου του Stonehenge υποδηλώνει αρχιτεκτονική δεινότητα που μόνο Μυκηναίοι τεχνίτες θα μπορούσαν να επιδείξουν.
Τα αρχαιολογικά στοιχεία που ήρθαν στο φως στην ευρύτερη περιοχή του Wessex, ώθησαν τον Richard Atkinson να διατυπώσει την θεωρία της ύπαρξης στενών δεσμών μεταξύ της προϊστορικής Αγγλίας και του πολιτισμού του Αιγαίου...
STONEHENGE03.gif
 

STONEHENGE01.jpgΦωτογραφία των μυκηναϊκών ευρημάτων επί ογκόλιθου του Stonehenge
STONEHENGE02.jpg
Σχεδιαστική απεικόνιση των ευρημάτων
Η θεωρία αυτή θεωρήθηκε ακραία υπερβαίνοντας «την ανοχή των αρχαιολόγων της προϊστορικής Αγγλίας» και απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι η τελευταία περίοδος οικοδόμησης του μνημείου - βάση ραδιοχρονολόγησης - ανάγονταν στο 2.000 π.Χ.
Στην «κατάρριψη» της θεωρίας αυτής συνέβαλε και η μη εύρεση υπολειμμάτων μυκηναϊκής προελεύσεως σε ανασκαφές στον λόφο του Silbury, οι οποίες απέδωσαν κατασκευές που χρονολογήθηκαν στο 2.700 π.Χ., χίλια δηλαδή χρόνια πριν την παρουσία οποιουδήποτε Μυκηναίου...
(αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η χάραξη των μυκηναϊκών εγχειριδίων και πελέκεων, αλλά και η κατασκευή του μνημείου του Stonehenge, δεν ήταν παλαιότερα του 1.600 π.Χ. ..!).

 
STONEHENGE05.gif
Κάτοψη του Μνημείου. Τα μυκηναϊκά εγχειρίδια ευρέθησαν χαραγμένα στον λίθο υπ' αριθ. 53 (όπου βέλος)
ENXEIR01.gif
Μυκηναϊκό εγχειρίδιο του 14ου - 13ου αι. π.Χ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, με χαρακτηριστική σταυρόσχημη λαβή, ίδιο με το εύρημα του Στόουνχεντζ...
STONEHENGE04.JPG
Άποψις του Μεγαλιθικού Μνημείου του Στόουνχεντζ...
Εξάλλου, το αρχαιότερο εύρημα της ελληνικής Γραμμικής Γραφής Α' στα Πηλικάτα της Ιθάκης), το οποίο χρονολογείται στο 2.700 π.Χ., επαναφέρει στο προσκήνιο την θεωρία περί μυκηναϊκών ή ίσως ακόμη και μινωϊκών πολιτιστικών επιρροών στην νεολιθική Αγγλία. 

Στην εικόνα που έπεται, δύο εικονιστικά σημεία από τον κατάλογο του Sir Arthur Evans... Πρόκειται για "μονό" πέλεκυ και εγχειρίδιον από την Μινωϊκή Κρήτη...


IEROG01.gif
Στην αριστερή στήλη παρουσιάζεται η αποτύπωσή τους στο πρωϊμώτερο σύστημα της Εικονογραφικής Γραφής Α' (πραγματικά εικονογράμματα), το οποίο διαμορφώθηκε - σύμφωνα με τον Έβανς - στην αρχή της Μεσομινωϊκής Περιόδου (2.000 - 1.900 π.Χ.).
Στην δεξιά στήλη παρουσιάζεται η αποτύπωσή τους στο σύστημα της Εικονογραφικής Γραφής Β' (επισεσυρμένη γραμμική ιερογλυφική), το οποίο διαμορφώθηκε - σύμφωνα πάντα με την χρονολόγηση του Έβανς - στην Μεσομινωϊκή Περίοδο ΙΙ (περίπου 1.900 - 1.700 π.Χ.).
Η ομοιότητα των παραπάνω ευρημάτων (μινωϊκών και μυκηναϊκών) με τα ευρήματα του Στόουνχεντζ είναι αξιοσημείωτη...
Wiltshire01.gif
Ξίφος από το Winterbourne Stoke (περιοχή Wiltshire), 3,5 περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Στόουνχεντζ. Το σχήμα του μοιάζει καταπληκτικά με το εικονόγραμμα 15 από τον κατάλογο του Sir Arthur Evans της προηγούμενης φωτογραφίας


ΠΗΓΗ κειμένων, σχεδίων και φωτογραφιών :
ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΛΑΖΟΣ : «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΠΥΘΕΑ ΣΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΘΟΥΛΗ» εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ,
«ΕΛΛΑΣ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ» του Εκδοτικού Οίκου ΠΑΠΥΡΟΣ - 1997 - Ελλάς - Τόμος ΠΡΩΤΟΣ σελ. 59,
«ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» της Εκδοτικής Αθηνών Τόμος Α' σελ. 148,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ : «ΠΡΟΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΓΡΑΦΑΙ» εκδόσεις ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΣ - Θεσσαλονίκη 2001,
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΚΑΣ : «ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» στην σειρά «ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ» τ. 10,
άρθρο του Μάριου Δημόπουλου στο περιοδικό «ΙΧΩΡ» τ. 7 (Μάρτ. 2001) σελ. 20,
άρθρο της Ειρήνης Μπουρδάκου - Καρύκα (Αρχαιολόγος) στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» τ. 30 (Απρ. 2003) σελ. 12 και
Microsoft® ENCARTA Interactive World Atlas 2003, από όπου και ο χάρτης της περιοχής.

ΝΙΚΟΛΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΕΛΛΑΣ 2008
ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΔΗΜΟΘΟΙΝΙΑ
2011
ΠΗΓΗ =  http://www.hellinon.net/NeesSelides/Enxeiridia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου