Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

H 3.500 ετών κυρία της Αιγύπτου


Η Αχμόσε Μερίτ Άμμων πέθανε από έμφραγμα στα 40 της χρόνια

'Η αρχαία επιφανής κυρία της Αιγύπτου θα μπορούσε να αναβάλλει για αρκετά χρόνια τη μουμιοποίησή της, αν είχε κόψει τα παχυντικά φαγητά και ασκούνταν ημερησίως περισσότερο', ισχυρίζονται οι ειδικοί της ιατρικής.

Η γνωστή ως πριγκίπισσα Αχμόσε Μερίτ Άμμων, έζησε πριν  περίπου 3.500 χρόνια και πέθανε 40 ετών. Ήταν ενταφιασμένη στο βασιλικό ναό του Ντέιρ ελ Μπαχρί, σε νεκροθάλαμο στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από την πόλη του Λούξορ.

Το μουμιοποιημένο σώμα της πριγκίπισσας φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο του Καΐρου.

Οι μισές περίπου από τις 52 μούμιες του μουσείου, σε σχετική έρευνα επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι πέθαναν από φραγμένες αρτηρίες, όπως και της αναφερόμενης πριγκίπισσας.

Διαπιστώνεται, έτσι, πόσο παλαιά είναι  η γνωστή πάθηση της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης που προκαλείται από τη συγκέντρωσης της αρτηριακής πλάκας, η οποία οδηγεί σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Αχμόσε Μερίτ Άμμων (‘παιδί του Φεγγαριού, αγαπημένη του Άμμωνα’) είχε εμπλοκεί σε πέντε μεγάλες αρτηρίες , μια από τις οποίες τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο και την καρδιά, δήλωσε ο Γκρέκορι Τόμας,  επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του τμήματος καρδιολογίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ‘Ιρβιν’.

«Αν υπήρχε μια μηχανή του χρόνου και είχα τη δυνατότητα  να τη δώ τώρα μπροστά μου,  θα της έλεγα πως θα μπορούσε να χάσει το λίπος στις φλέβες, με άσκηση και λιτή διατροφή, ώστε να ζήσει περισσότερο, χωρίς χειρουργική επέμβαση στη καρδιά», είπε ο Τόμας και θα συνεχίσει: «στις μέρες μας αυτή η πάθηση θα απαιτούσε ένα διπλό μπαϊπάς.

‘Κατάθεση’ ασβεστίου 

Παρόλο που οι καρδιές στις μούμιες τις αφαιρούσαν πριν από τον ενταφιασμό τους, οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν καταθέσεις ασβεστίου σε άλλο σημείο του οργανισμού που είναι  ενδεικτικές της αρτηριακής πάθησης.
Η μελετητική ομάδα  δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι κάποια από τις μούμιες πέθανε από καρδιακή νόσο, επειδή τα περισσότερα από τα όργανα της μούμιας ή είχαν αποσυντεθεί ή είχαν αφαιρεθεί.
Ωστόσο, ένα ιατρικό κείμενο που χρονολογείται από την εποχή της πριγκίπισσας που έζησε μεταξύ του 1550 και 1580 π.Χ. περιγράφει  πόνους στο βραχίονα και στο στήθος που προηγούνται δυνητικά πριν από τη μοιραία καρδιακή προσβολή.

Συνηθισμένες οι καρδιακές παθήσεις στην άρχουσα τάξη της Αιγύπτου

Η αναφερόμενη πριγκίπισσα ήταν κόρη του Φαραώ Σεκένενρε Τάο Β΄, μέλος της αιγυπτιακής ελίτ. Αυτό σημαίνει ότι, πιθανόν, να ήταν πιο επιρρεπής σε καρδιακές παθήσεις από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Από τότε η ελίτ ζούσε κατά πάσα πιθανότητα σε χαλαρούς τόνους ζωής, ίσως πιο καθιστική ζωή αλλά το σημαντικότερο είχαν πρόσβαση σε τρόφιμα τα  οποία ήταν πλούσια σε θερμίδες, ιδιαίτερα τα κρέατα», δήλωσε Μάικλι Μιγιαμότο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, της  ιατρικής σχολής του αγίου Ντιέγκο.

Ο Άντελ Αλλάμ, συγγραφέας, μελετητής  και καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Αιγύπτου, Αλ Αζάρ, θα προσθέσει ότι η πριγκίπισσα έζησε σε μια ευημερούσα περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας.

«Ακόμη και οι πολύ φτωχοί άνθρωποι έτρωγαν πολύ χοιρινό κρέας και το ψωμί το αναμείγνυαν με  μέλι», είπε, «αν οι απλοί άνθρωποι με τη διατροφή αυτή έπαιρναν πολλούς υδατάνθρακες και λίπη στη διατροφή τους, τότε αντιλαμβανόμαστε, πόσο ανθυγιεινά  τρέφονταν η ελίτ της εποχής».

--
Πηγή: National Geographic
ΠΗΓΗ http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/05/h-3500.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου