Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Βουλγαρία: Βυζαντινό κάστρο είχε σήραγγα σε ποτάμι




Ανακαλύφθηκε υπόγεια σήραγγα που συνδέει το αρχαίο φρούριο «Τουίντα» στην περιοχή του Σλίβεν στη Βουλγαρία, που οδηγεί στον ποταμό Νόβοσέσκλα.
Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια σωστικών ανασκαφών στο κάστρο και κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει τις εικασίες ότι κάθε αρχαίο-μεσαιωνικό κάστρο είχε μυστικές υπόγειες διόδους για πρόσβαση σε πόσιμο ύδωρ.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αρχαιολόγους η σήραγγα στηρίζεται σε μια ξύλινη κατασκευή για να μην καταρρεύσει, αν και έχουν περάσει πολλοί αιώνες, εντούτοις είναι πολύ καλά διατηρημένη.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οι αρχαιολόγοι ακολούθησαν ανασκάπτοντας μια λίθινη κλίμακα σε βάθος 10 μέτρων.

Η σήραγγα, σύμφωνα με τους εντόπιους, ήταν γνωστή από το 1969, αφού είχε ανακαλυφθεί η έξοδός της,  στην κοίτη του ποταμού, αλλά δεν ήταν γνωστό που οδηγούσε.

Το φρούριο είναι βυζαντινό του 5ου αιώνα και η σήραγγα χρησιμοποιούνταν πιθανόν ως δίοδος διαφυγής σε επιθέσεις και για παροχή νερού σε περιπτώσεις πολιορκίας.
Ο επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών, Νικολάι Σιράκοφ, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη της σήραγγας καθώς και τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί σε αυτήν, όπως διάφορα κεραμικά και ένα κερί που ανάγεται στον 5ο ή 6ο αιώνα.

Το φρούριο «Τουίντα» πρόκειται να μετατραπεί σε ένα τουριστικό αξιοθέατο ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάδειξη της ιστορίας.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν όταν το επιτρέψει ο καιρός, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα του «Κρος».

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ http://www.mikres-ekdoseis.gr/2012/11/blog-post_7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου