Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Μαρμάρινος θρόνος ανακαλύφθηκε στην αρχαία Εύρωμο
Η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία πόλη της Ευρώμου, που βρίσκεται κοντά στα Μύλασα στη δυτική επαρχία των Μούγλων στη σημερινή Τουρκία, αποκάλυψε τα κατάλοιπα ενός θρόνου, 2.300 ετών. 

Η αρχαία πόλη της Ευρώμου διαθέτει έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαίους ναούς. Φέτος οι ανασκαφικές εργασίες διενεργήθηκαν με επικεφαλή τον Abuzer Kızıl. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Kızıl η αρχαιολογική ομάδα είναι ενθουσιασμένη με τα νέα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο αρχαίο θέατρο, χωρητικότητας 3.000 θέσεων. 

«Ο θρόνος είναι ένα μαρμάρινο κάθισμα και βρέθηκε πολύ κοντά στην σκηνή του θεάτρου. Πιστεύουμε ότι ανήκε σε ευγενή πρόσωπο που έζησε στην πόλη. Το έχουμε ονομάσει «Προεδρία». Υπήρχε επίσης ένας κυλινδρικός βωμός ακριβώς δίπλα του και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές ανασκαφές μας. Έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε ακόμα καλύτερα το αρχαίο θέατρο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό», πρόσθεσε. 

Ο Kızıl πιστεύει ότι ο θρόνος μπορεί να ανήκε σε γυναίκα, λόγω του σχετικά μικρού πλαισίου του, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν χαραγμένες καρδιές και διάφορα μοτίβα πάνω του».

Η Εύρωμος ή Ευρώμη (Εὔρωμος) είναι αρχαία πόλη της Καρίας χτισμένη στις πλαγιές του όρους Γρίον στην Μικρά Ασία. Κοντά στην πόλη περνούσε ο ποταμός Κύβηρσος και κοντά βρισκόταν οι πόλεις Πριήνη, Μίλητος και οι εκβολές του Μαιάνδρου. Σήμερα βρίσκεται στην Επαρχία Μούγλων της Τουρκίας, διασώζεται τμήμα του αρχαίου θεάτρου , το τείχος, ο ναός του Διός , ερείπια της αγοράς κι άλλων κτιρίων.

Η πόλη είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε , πανάρχαια πόλη της περιοχής είχε το όνομα "Kanimca", που έχει σχέση με την λατρεία της μητέρας θεάς, ωσότου ο Μαύσωλος το άλλαξε σε "Εύρωμος" σε προσπάθειά του εξελληνισμού της Καρίας. Αναφέρεται στις πόλεις που πλήρωναν τον Καρικό φόρο στα πλαίσια της αθηναϊκής συμμαχίας αναφέροντας την και σαν Κύρωμος ή Ύρωμος.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία την πόλη ίδρυσε ο ήρωας Εύρωμος εγγονός του Καρ. Κατά τον Απολλώνιο την πόλη ίδρυσαν Λύκιοι χωρίς περαιτέρω στοιχεία , ακόμα και οι σημερινές ανακαλύψεις δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Ονομαστός για την πόλη ήταν ο ναός του "Διός Λειψηνού" που κατασκευάστηκε στα χρόνια του Ανδριανού.

Στην αρχαιότητα η πόλη αποτέλεσε τμήμα του βασιλείου του Μαύσωλου, το 201 π.χ. καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Φιλίππου Ε' κι έμεινε στα χέρια του για τέσσερα χρόνια. Μάλιστα για αυτά τα τέσσερα χρόνια άλλαξε όνομα σε "Φίλιπποι". Το 197 π.χ. πέρασε στην εξουσία του Αντίοχου Γ' όπου με την Συνθήκη της Απάμειας την έδωσε στην κυριαρχία της Ρόδου. Το 167 π.χ. απαλλάχτηκε από την κυριαρχία των Ροδίων κι έκοψε δικά της νομίσματα, και τον 2ο αιώνα ενώθηκε πολιτικά σε συμπολιτεία με άλλες γειτονικές πόλεις. Για την συμπολιτεία οι πηγές δεν συμφωνούν άλλες δίνουν τις πόλεις Χαλκήτορας , άλλες τα Μύλασα και Όλυνθος, άλλες τις Ταυρόπολις, Πλάρασα και Χρυσάορις. 

Πιθανολογείται ότι η πόλη κατά την Βυζαντινή περίοδο και τα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας είχε πέση σε παρακμή και εγκαταλείφθηκε. Στην Οθωμανική περίοδο περιηγητές αναφέρουν πολλά ασβεστοκάμινα μέσα στον χώρο της αρχαίας πόλης που έλιωναν τα ερείπια της κι έβγαζαν ασβέστη.
Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο: Μαρμάρινος θρόνος ανακαλύφθηκε στην αρχαία Εύρωμο http://erroso.blogspot.com/2014/08/blog-post_79.html#ixzz3HRsf7Bx2

πηγή =http://erroso.blogspot.gr/2014/08/blog-post_79.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου