Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Βάρνα: Αλιείς βρήκαν αττικούς κύλικες



Βάρνα- Βουλγαρία.

Οι αλιείς Αντόν και Βανγκέλ Παναγιότοβι βρήκαν στα δίκτυα τους αρχαία κεραμικά, τα οποία παρέδωσαν στο Δημοτικό Ινστιτούτο Πολιτισμού-  Μουσείο Byala.

Μετά από ανάλυση από ερευνητική ομάδα, η οποία διενεργεί ανασκαφές στο ακρωτήρι του Αγίου Ατανάς, βρήκαν ότι τα αρχαία αντικείμενα είναι του 5ου αιώνα π.Χ.
Ο διευθυντής του μουσείου της Βάρνας, Ντέιαν Ιάντσεφ, είπε ότι αυτού του είδους τα κεραμικά ονομάζονται κύλικες και χρησιμοποιούνταν στα ελληνικά συμπόσια για οινοποσία.

Τις περισσότερες φορές αυτοί οι κύλικες  καλύπτονται από μαύρο φινίρισμα (βερνίκι που χρησιμοποιούνταν ως χρωστική ουσία στην επάλειψη των αρχαίων κεραμικών).
Αυτό το είδος των αγγείων κατασκευάζονταν –συνεχίζει το βουλγαρικό κείμενο- στην περιοχή «Κεραμικός» στην Αθήνα, όνομα που την έλαβε από τα κεραμικά.
Η περιοχή έγινε συνώνυμη με την υψηλής ποιότητας πήλινων αντικειμένων σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Οι κύλικες, μεταξύ των άλλων, χρησιμοποιούνταν στις αρχαίες θρησκευτικές τελετές (προσφορές). Οι αρχαίοι Έλληνες το αναμείγνυαν με νερό και  το έριχναν στη θάλασσα, με τη συνοδεία προσευχής και όρκων προς τους θεούς,  για το εξευμενισμό των υδάτων.

Στην αρχαιότητα το κρασί από τις αμπέλους ήταν πολύ πυκνό και οι Έλληνες το αραίωναν με νερό 4 ή 5 φορές επιπλέον του οίνου για να το πιουν. Ενώ, οι θρακικές φυλές το έπιναν αδιάλυτο και για αυτό το λόγο οι Έλληνες του έλεγαν «βαρβάρους».

Οι κύλικες θα αποκατασταθούν από το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Σόφιας, οι ειδικοί θα αφαιρέσουν  τις καταθέσεις και σε ένα περίπου μήνα θα εκτεθούν στο Μουσείο Byala, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου