Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Επάνω σε αρχαία ελληνική πόλη η Τουρκία Ιεροσυλεί !!!

Σούπερ μάρκετ έφτιαξαν οι Τούρκοι πάνω από την αρχαία ελληνική πόλη Μύρλεια της Βηθυνίας. Η πόλη αυτή ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του Β’ Αποικισμού. Ήταν αποικία της Κολοφώνας. 
Στην ελληνιστική περίοδο αποτελούσε το επίνειο της Προύσας. Ο βασιλιάς της Βιθυνίας Προυσίας την ανοικοδόμησε, στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. και την ονόμασε Απάμεια προς τιμή της συζύγου του. Από τον Μεσαίωνα ήταν γνωστή με την ονομασία Μουδανιά.Σήμερα όμως, με άδεια που παραχώρησε ο τοπικός δήμος, τα ερείπια της αρχαίας πόλης σε μια έκταση εύρους 60.000 τετραγωνικών μέτρων θα καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις ενός τεράστιου σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας της Τουρκίας.


Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι, προκειμένου να δοθεί η άδεια για την εγκατάσταση του σούπερ μάρκετυποβάθμισαν τον αρχαιολογικό χώρο, από 1ου βαθμού αρχαιολογικό μνημείο σε 3ου βαθμού. 


Το 2012 ο δήμος των Μουδανιών είχε δώσει άδεια στην εταιρεία να κτίσει το σούπερ μάρκετ, αλλάκατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαλύφθηκαν γλυπτά και μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης, του 8ου αι. π.Χ. Τότε, προς τιμή τους, ορισμένοι τοπικοί παράγοντες αντέδρασαν στην καταστροφή του χώρου, προσφεύγοντας και στην τουρκική Δικαιοσύνη. 

Χωρίς να περιμένει τη δικαστική απόφαση ο δήμος παραχώρησε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων στην εταιρεία για να προχωρήσει τις εργασίες της. Έτσι το σούπερ μάρκετ έγινε και τα τείχη της πόλης καλύφθηκαν με τζάμια και αποτελούν το υπόβαθρο του σούπερ μάρκετ! (βλ. φωτογραφια της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ). 

Το τουρκικό δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφανθεί, αλλά φαίνεται πως η εταιρεία έχει πολύ υψηλές διασυνδέσεις για να χάσει νομικά, ότι ήδη ουσιαστικά έχει κερδίσει.

- See more at: http://www.hellas-now.com/2014/09/blog-post_93.html#sthash.KK47MXxU.dpuf
ΠΗΓΗ http://www.hellas-now.com/2014/09/blog-post_93.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου