Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε κοντά στη Βάρνα- Βουλγαρία



Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο φρούριο Καστρίτσα της Βάρνας  ανέδειξαν πλούσιο υλικό

Κατά την ανασκαφή του μεσαιωνικού φρουρίου Καστρίτσα, κοντά στη Βάρνα, βρέθηκαν περίπου 300 σπάνια νομίσματα και ορισμένοι χριστιανικοί σταυροί.
 Οι ερευνητές στη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στο χώρο του φρουρίου,

διερεύνησαν σε επτά κτήρια τα οποία είχαν γκρεμιστεί περί τα μέσα του 14ου αιώνα από ισχυρό σεισμό και εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους.

Τα νέα ευρήματα είναι εξαιρετικά πολύτιμα, υπάρχουν δύο σπάνια νομίσματα της Ιωάννας  Τέρτερας και μερικά άλλα, διάτρητα, που κόπηκαν από το Βούλγαρο τσάρο Τοντόρ Σβιατοσλάβ και ανήκαν, πιθανόν, σε κόσμημα γυναικείο.

Βρέθηκαν ακόμη 130 νομίσματα με το πρόσωπο του βοεβόδα της Βλαχίας, Βλάντ του Σφετεριστή, καθώς κύπελλα τελετουργικά, πολλοί σταυροί, ακόμη τουρκικές λίρες ασημένιες,  της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, επίσης, σταυρός ρώσικος  από το Κίεβο, όπου απεικονίζεται η Παναγία, ο Άγιος Πέτρος, και οι Άγιοι Βασίλειος, Κοσμάς και Δαμιανός.

Ακόμη ένας σταυρός που γράφει «Το φως του Χριστού φαίνει πάσι» και ένα κύπελλο που έχει επιγραφή: «Άγιος Γεώργιος», χωρίς προσωπικά στοιχεία.

Το φρούριο Καστρίτσα αναφέρεται από το 1321 από τους Βυζαντινούς. Υπεράσπιζε το βόρειο τμήμα της Βάρνας. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λειτούργησε ως εμπορικό λιμάνι της περιοχής, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργήςηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής-http://www. mikres-ekdoseis.gr

ΠΗΓΗ :http://www.mikres-ekdoseis.gr/2013/08/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου