Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Φιδονήσι Ευξείνου Πόντου: Ελληνικοί αμφορείς από ναυάγιο μεταφέρθηκαν στην Οδησσό

Αρχαίος αμφορέας που βρέθηκε στο ‘Φιδονήσι’, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

Αρχαιολόγοι- εραστές της υποβρύχιας αρχαιολογίας- έφεραν στην επιφάνεια αμφορείς από ναυάγιο πλοίου της αρχαιότητας. Πρόκειται για ελληνικό πλοίο του 4ου αιώνα π.Χ.
Τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής, τα οποία διερεύνησαν το ναυάγιο κοντά στις ακτές της νήσου ‘Φιδονήσι’(Змеиный στα ρωσικά) του Ευξείνου Πόντου, περισυνέλεξαν θραύσματα αμφορέων και μεγάλων πήλινων αγγείων.

Κύλιξ. Λεπτομερής μελέτη της κεραμικής θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία του ναυαγίου.

Ο επικεφαλής της υποβρύχια αρχαιολογικής αποστολής «Ναβαρέξ», Αλεξάντρ Τερεσένκο, απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το ακριβές στίγμα του αρχαίου ναυαγίου, λόγω της έντονης δραστηριότητας των αρχαιοκάπηλων στην περιοχή, οι οποίοι έχουν ‘εξαφανίσει’ πολλά ευρήματα από αρχαία ναυάγια.

         Το αρχαιολογικό Μουσείο στην Οδησσό δεν έχει, πια,  χώρο για τα αρχαιολογικά εκθέματα

Τα ευρήματα παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού για να μελετηθούν. Σημειώνεται ότι το μουσείο αυτό έχει γεμίσει από τέτοιου είδους αρχαιολογικά ευρήματα και οι υπεύθυνοι πολλές φορές αναγκάζονται να τα τοποθετήσουν στις αποθήκες του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Τερεσένκο, το αρχαίο ελληνικό πλοίο ήταν εμπορικό και μετέφερε από το νησί του Αιγαίου Πεπάρηθος (σημερινή ονομασία ‘Σκόπελος’) οίνο και ελαιόλαδο στις ελληνικές αποικίες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ίδιος θα σημειώσει ότι θα οργανωθεί μελλοντικά μεγάλη υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή αφού υπάρχουν πολλοί μεγάλοι αμφορείς άθικτοι.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  τουιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
ΠΗΓΗ  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/05/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου