Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν είναι Παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας από το Υπουργείο Παιδείας, η μη διδασκαλία της δημιουργίας είδους βαθυσκάφους – υποβρυχίου στην αρχαιότητα και η οποία δεν διδάσκετε και δεν αναφέρεται σε κανένα σύγγραμμα καμμίας βαθμίδος της εκπαιδεύσεως ;  - όπως ο πλοίαρχος Νέμο στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βέρν κοιτούσε την θάλασσα, έτσι κάπως κοιτούσε και ο Μέγας Αλέξανδρος 
Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε ένα είδος βαθυσκάφους - υποβρυχίου για να παρατηρήσει από κοντά τα παράξενα ψάρια στον βυθό του Ινδικού ωκεανού (332 π.Χ.).
  Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Προβλήματα» αναφέρει ότι ο Μ. Αλέξανδρος θέλοντας να ελέγξει σωστά τα ναυτικά αμυντικά έργα της Τύρου, πριν την πολιορκήσει, μπήκε μέσα σε ένα είδος
βαρελιού που είχε γυάλινο παράθυρο και στη συνέχεια διέταξε να το βυθίσουν στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό αναφέρεται επίσης σε ρωμαϊκό έγγραφο του 12ου αιώνος μ.Χ. της Αλεξανδρείας.
  Ο (ο επονομαζόμενος Ψευδό-Καλλισθένης)*1 Καλλισθένης ζούσε στην ίδια περίοδο με την εκστρατεία του μεγάλου Αλεξάνδρου και μάλιστα έλαβε μέρος σε αυτό. Για αυτό το λόγο ο Καλλισθένης δεν έχει κανένα λόγο να γράψει ψέμματα, δηλαδή παραμύθια εφόσον ήτο αυτόπτης μάρτυρας σε όλη την εκστρατεία, άλλωστε τι είχε να κερδίσει λέγοντας σκόπιμα ψέμματα;
  Ο Καλλισθένης για αυτό το κατασκεύασμα αναφέρει ότι ενώ βάδιζε ο Μ. Αλέξανδρος με το στράτευμά του με προορισμό την Περσία σε κάποιο σημείο της πορείας του έφτασαν σε θάλασσα, τότε ο μέγας Αλέξανδρος εξέφρασε την επιθυμία του να δει τον βυθό της θάλασσας έτσι λοιπόν έδωσε εντολή στον Αντίοχο να πάει σε ένα κοντινό κάστρο και να του κατασκευάσουν μια κρυστάλλινη κάψουλα , έτσι ο Αντίοχος πηρέ τους μηχανικούς του και τους τεχνίτες και έφτιαξαν την κρυστάλλινη κάψουλα και την έφερε στον μέγα Αλέξανδρο. Αφού έφτιαξαν την κρυστάλλινη σφαίρα, την φόρτωσαν σε ένα από τα πλοία του στόλου και ανοίχθηκαν στην θάλασσα, μαζί ο Μ. Αλέξανδρος με μερικούς αξιωματικούς και μηχανικούς. Όταν έφθασαν σε κάποιο σημείο ο Αλέξανδρος μπήκε μέσα στην κρυστάλλινη αυτή κάψουλα όπου και την βύθισαν, έχοντας δώσει εντολή θα την ανεβάσουν όταν θα τους κάνει σινιάλο με κάποιο σχοινί που συνόδευε το σκάφος, εκτός αυτού της καταβυθίσεως.  
  Ενώ ήτο στον βυθό ο Μέγας Αλέξανδρος είδε ένα μεγάλο και μακρύ ψάρι που περνούσε εκείνη την στιγμή και τον κοίταζε. Είχαν περάσει εικοσιτέσσερις ώρες και ο μέγα Αλέξανδρος εξακολουθούσε να είναι στον βυθό της θάλασσας θαυμάζοντας αυτά που έβλεπε, είδε να μάχονται τα ψάρια αναμεταξύ τους και είπε τότε όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα ψάρια πολεμούσαν μεταξύ τους, ακριβώς εκείνη την ώρα ήρθε ένα μεγάλο ψάρι που ήτο σαν ένα μεγάλο βουβάλι και χτύπησε με δύναμη την κρυστάλλινη κάψουλα έτσι η κάψουλα τραντάχτηκε πολύ, αυτοί που ήσαν επάνω νόμιζαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τράνταξε τα σχοινιά για να τον ανεβάσουν επάνω και έτσι έκαναν. Όταν ανέβηκε ο μέγα Αλέξανδρος του κακοφάνηκε γιατί ήθελε να δει τις «μάχες» των ψαριών που ήσαν σε εξέλιξη και τότε τα έψαλλε στους υπευθύνους,  μετά από αυτό έδωσε διαταγή να σηκώσουν τα πανιά και να γυρίσουν πίσω στο στράτευμα, αργότερα μοιράστηκε τις εμπειρίες του σε όλο το στράτευμα.
  Μέσα σε αυτό το σχεδόν άγνωστο κείμενο που έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας υπάρχουν και κάποια σημεία που μας προβληματίζουν για τις τεχνολογικές γνώσεις που είχαν όπως το κάστρο που αναφέρει ο Καλλισθένης, ίσως το κάστρο να ήτο ένα κινητό συνεργείο ή εργαστήριο που είχε στην εκστρατεία του, αυτά αναφέρονται και στο εξειδικευμένο  βιβλίο του Γρήγορη Ζώρζου «Περί τεχνικών του μεγάλου Αλεξάνδρου», όπου μπορεί ο κάθε ένας από εμάς ειδικός ή μη και εκεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα.
Εδώ βλέπουμε ότι Καλλισθένης μας αποκαλύπτει μια άγνωστη τεχνολογία του παρελθόντος το υποβρύχιο και με ότι τεχνολογικό και τεχνικό μέσο χρειάζεται για να μπορέσει να λειτουργήσει το υποβρύχιο σωστά
 Το 500 π.Χ., ο Ηρόδοτος μας αναφέρει για έναν Έλληνα γλυπτή με το όνομα Σκυλίας και την θυγατέρα του Κυάνα, οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι δύτες της αρχαιότητος. Όπου πατέρας και θυγατέρα κατόρθωσαν να ανασύρουν τον χαμένο θησαυρό του Βασιλέως Ξέρξου.
   Ο Ξέρξης μετά από αυτό τους κρατούσε δέσμιους, αλλά βρήκαν την ευκαιρία και έκοψαν τις άγκυρες του στόλου και προκάλεσαν σ’ αυτόν μεγάλη καταστροφή, για την αχαριστία του.
  Ο Σκυλίας και η θυγατέρα του ήσαν οι πρώτοι στην παγκόσμια ιστορία που έφτιαξαν τα πρώτα καταδυτικά εργαλεία αλλά και της βαθυσφαίρας.


Απόσπασμα από το έργο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη , με τον τίτλο «Έλληνες ή ελληνίζοντες Χριστιανοί »[η βιβλιογραφία αποκρύπτεται δια ευνόητους λόγους, το κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον αναφέρεται ο τίτλος του έργο και το όνομα του συγγραφέως] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου