Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Στη γη του Δημόκριτου


Σε απόσταση 28 χλμ. από την Ξάνθη βρίσκεται η σημαντικότατη κατά την αρχαιότητα πόλη των Αβδήρων.
Πατρίδα του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα και του Ανάξαρχου, τα Άβδηρα ανάγουν την ίδρυσή τους στον Ηρακλή, ο οποίος θέλησε έτσι να τιμήσει το φίλο του Άβδηρο• ο τελευταίος έγινε βορά στους ανθρωποφάγους ίππους του Διομήδη, βασιλιά των Βιστόνων Θρακών. Οι ιστορικές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδίδουν τη δημιουργία της πόλης σε αποίκους από τις αρχαίες Κλαζομενές της Μ. Ασίας στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. Κτισμένη σε στρατηγική θέση, πάνω σε ακρωτήριο, η πόλη των Αβδήρων διέθετε δύο
φυσικά λιμάνια, ενώ έλεγχε μια εύφορη ενδοχώρα («Αβδηρίτις χώρα»). 

Η πόλη άκμασε κατά τον 5ο αι. π.Χ., οπότε και αποτέλεσε εξέχον μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν την οικονομική ευμάρεια και την πολιτιστική ευρωστία των Αβδήρων. Ο εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος (1.200 στρ.) θυμίζει αρχαιολογικό πάρκο: σημείο εκκίνησης η δυτική πύλη του αρχαίου τείχους. Ο επισκέπτης ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο μπορεί να περιδιαβεί τις οικίες, τα εργαστήρια και τις αποθήκες, τα δημόσια οικοδομήματα (ιερά, λουτρά) καταλήγοντας στην ακρόπολη• σε περίοπτη θέση στα βόρεια της πόλης σώζεται το αρχαίο θέατρο. 
Στα βυζαντινά χρόνια η πόλη γνωστή με το όνομα «Πολύστυλον» –εξαιτίας των στύλων των αρχαίων κτισμάτων– συρρικνώθηκε στο χώρο της αρχαίας ακρόπολης, χωρίς να χάσει τη σπουδαιότητά της, όπως μαρτυρούν οι βασιλικές, το βαλανείο και η επιμελημένη οχύρωση της εποχής.
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το αρχαιολογικό μουσείο στο σημερινό χωριό των Αβδήρων• ένα πανόραμα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των αρχαίων Αβδήρων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη: τα ανασκαφικά ευρήματα καλύπτουν ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της πόλης από την ίδρυσή της μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο μέσα από μια σύγχρονη διαδραστική προσέγγιση.
ΠΗΓΗ : http://www.visitgreece.gr/el/culture/archaeological_sites/abdera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου