Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Ανακάλυψαν εντυπωσιακή σαρκοφάγο αξιωματούχου στην Αίγυπτο
Bρισκόταν θαμμένη επί 4.000 χρόνια μέσα στο χώμα.Την έφερε όμως ξανά στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι ανασκαφές που έγιναν στη θέση Κουμπέτ Ελ - Χάουα στο Ασουάν της Αιγύπτου αποκάλυψαν ένα εκπληκτικό ξύλινο πρόσωπο, εξαιρετικά διατηρημένο, που προφανώς ανήκε σε σημαίνον άτομο της αιγυπτιακής κοινωνίας. Και όπως φαίνεται, η σαρκοφάγος περιείχε το σώμα ενός ανθρώπου, που μπορούσε εν ζωή να
υπερηφανεύεται για τα εξαιρετικά λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Η ανακάλυψη έγινε από μία ισπανική αρχαιολογική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο της Χαέν _με συνεργαζόμενους επίσης, τα Πανεπιστήμια της Γρανάδας και του Λονδίνου_, η οποία εργάζεται στην περιοχή από το 2008 με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεχάντρο Χιμένες Σεράνο.
Είκοσι μούμιες καθώς και έναν τάφο του 1830 π. Χ. έχει φέρει στο φως αυτή η ομάδα κατά τη φετεινή ανασκαφική περίοδο, που άρχισε τον Ιανουάριο ενώ στο παρελθόν είχε αποκαλύψει άλλους δύο τάφους.
Η νεκρόπολη στο Κουμπέτ Ελ - Χάουα ήταν σε χρήση από 2250 π. Χ. και υπήρξε η τελευταία κατοικία για μερικούς από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους της χώρας. Συνολικά μάλιστα θεωρείται ότι περιλαμβάνει το λιγότερο 40 τάφους, λαξευμένους στο βράχο.
Οπως αποκαλύπτει εξάλλου ο Σεράνο στην ανασκαφή έχουν χρησιμοποιηθεί νέες τεχνολογίες όπως η RTI και η σάρωση σε 3D, που βοηθά στην ανάγνωση των ιερογλυφικών κειμένων με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αναρτήθηκε την 20.02.2012 23:35 
Πηγή: Ανακάλυψαν εντυπωσιακή σαρκοφάγο αξιωματούχου στην Αίγυπτο [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/37700#ixzz33gAsJV7L

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου