Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Τέλος, ας προφυλαχθούμε από τα κάτωθι :

Α] Πρώτα να μην τρώμε έτοιμα φαγητά ή φαγητά στο πόδι, γιατί διαβάστε τη ακόλουθη συνέντευξη που δεν δημοσιεύθηκε διότι εθίγοντο οικονομικά «κάποιοι» όπως η McDonalds  και η Goody’s. [είναι κομμένη συνέντευξη της Ελευθεροτυπίας]

   Μακριά από τα έτοιμα φαγητά ή φαγητά στο πόδι, διότι για άλλη μια φορά αυτό το κράτος, οι γιατροί και οι υπεύθυνοι της υγείας μας, σιωπούν. Δες τε, την συνέντευξη για τα  McDonalds και την Goody’s που δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Η κομμένη συνέντευξη της Ελευθεροτυπίας για την κακή ποιότητα προϊόντων των Goodys

το κομμένο Ρεπορτάζ
 
 
Αυτό είναι το ρεπορτάζ το οποίο η διεύθυνση της Κ.Ε. έκοψε λόγω της αναφοράς στα Goody’s. Παρότι προγραμματιζόταν επί ένα μήνα για την «προσεχή» Κυριακή, τελικά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Το ρεπορτάζ θα γινόταν δισέλιδο. Είχε τρία μέρη:

Το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος περιέγραφε όλη την υπόθεση των τρανς λιπαρών.

Το δεύτερο με τίτλο «Κακά Λιπαρά: Τρανς και Κορεσμένα» ήταν ένα μικρό εγκυκλοπαιδικό κείμενο που εξηγούσε με απλά λόγια τις κατηγορίες λιπαρών, το πού χρησιμοποιούνται και το γιατί είναι βλαβερά.

Το τρίτο με τίτλο «Τρανς στην Ελλάδα: Τι λένε McDonalds και Goody’s» αναφερόταν στο τι απαντούν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες φαστ- φουντ στην Ελλάδα. Όλος ο χαμός [το κόψιμο του ρεπορτάζ και τελικά η απόλυσή μου] έγινε για 80 λέξεις στο τρίτο κείμενο επί συνόλου 1.600 λέξεων!

[Παρένθεση: Αλίμονο, δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του αρχισυντάκτη να κάνει αλλαγές στο ρεπορτάζ. Το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε πιο κάτω, όπως κάθε ρεπορτάζ, είναι πιθανό να είχε και λάθη, και εκφραστικές αστοχίες, και να είχε περιθώρια για αλλαγές. Παραδείγματος χάρη, έχουμε λανθασμένα μεταφράσει το «diet»  στη μελέτη του ΠΟΥ ως «δίαιτα» ενώ το σωστό είναι «διατροφή». Αλλά και λάθη σοβαρά… Γι αυτό υπάρχουν οι αρχισυντάκτες, οι υλατζήδες, οι διορθωτές, οι διευθυντές… Άλλωστε, το κομμάτι “πηγαινοερχόταν” επί ένα μήνα εξαιτίας του «ειδικού ενδιαφέροντος» που έδειξε για αυτό ο αρχισυντάκτης. Άλλο όμως οι διορθώσεις και η επιμέλεια ενός κομματιού, και άλλο η λογοκρισία του και η δίωξη του συντάκτη που το έγραψε.]

Τα 3 κείμενα μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω ή να τα ανοίξετε σε νέο παράθυρο και ως ξεχωριστά αρχεία, όπως υπάρχουν ακόμα στό ηλεκτρονικό σύστημα της Ελευθεροτυπίας: μέρος 1, μέρος 2, μέρος 3.

Μέρος 1ο: Η υπόθεση των τρανς λιπαρών

Από 1ης Ιουλίου, τα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη απαγορεύεται να πωλούν τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα – ακόμα και τα φαστ-φουντ υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τη μέθοδο παρασκευής των προϊόντων τους… Από 1ης Ιουλίου τα εστιατόρια στην Ελλάδα εξακολουθούν να πωλούν τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα – κι ας είναι πλέον αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες [ΠΟΥ, Χάρβαρντ, κλπ] αλλά και από την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων πως τα τρανς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία… Σπάνια, οι επιστήμονες είναι τόσο βέβαιοι για κάτι: Τα τρανς λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται εδώ και μισό αιώνα στη βιομηχανία τροφίμων αλλά, σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για να αρκεστούμε σε μία μόνο επιστημονική πηγή, «η κατανάλωσή τους αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφράγματος».

Στον πόλεμο κατά της κακής διατροφής, κράτη, επιστήμονες αλλά και οι ίδιες οι βιομηχανίες τροφίμων διαθέτουν δύο στρατηγικές: πρώτο βήμα, η υποχρεωτική σήμανση, δεύτερο η θέσπιση ορίων στα κακά λιπαρά. Στην Αμερική, πατρίδα του τζανκ-φουντ, ακολουθούν και τα δύο. Στην Ελλάδα, πατρίδα της μεσογειακής διατροφής, καμία.

Στην Αμερική άργησαν, αλλά το κατάλαβαν. Μάλιστα αρκετά πριν την απόφαση του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι περισσότερες αλυσίδες εστίασης, διαισθανόμενες την τάση, δήλωναν ότι σταδιακά θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά στο τηγάνισμα. Ήδη από το 2006, με απόφαση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων [FDA] η υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά εφαρμόζεται σε όλες τις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, όμως, δεν χωρούν ούτε απαγορεύσεις, ούτε τελεσίγραφα: όχι μόνον τα τρανς δεν απαγορεύονται αλλά ούτε η σήμανση τους στις ετικέτες είναι υποχρεωτική. Ο καταναλωτής όχι μόνο τρώει τρανς λιπαρά και κορεσμένα [άλλη κατηγορία βλαβερών λιπαρών], αλλά δεν έχει δικαίωμα ούτε να το ξέρει.

Η ευθύνη δεν είναι στενά ελληνική: Ο ρόλος της Ε.Ε. στην υπόθεση είναι επιεικώς… ύποπτος. Η Κομισιόν θεωρητικά δηλώνει υπέρ της θέσπισης μέτρων για τη χρήση βλαβερών λιπαρών, αλλά στην πράξη αποφεύγει να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα που περιέχουν τρανς.

Το παράδειγμα της Δανίας είναι εξωφρενικό: Τον Μάρτιο 2003, έθεσε όριο στη χρήση των τρανς λιπαρών. Αντί η Κομισιόν να ακολουθήσει τη δανέζικη οδό, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες γιατί εμποδίζει [!] το διακοινοτικό εμπόριο. Απείλησε μάλιστα να παραπέμψει τη Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

Και ενώ η Ε.Ε. αντιστέκεται [!], το παράδειγμα της Δανίας ακολουθούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων, περιορίζοντας εθελοντικά τη χρήση των επικίνδυνων λιπαρών οξέων. Πριν μερικές μέρες στη Γαλλία η McDonalds ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση της χρήσης των τρανς στο λάδι μαγειρέματος – αντιδρώντας ουσιαστικά στην ανταγωνιστική αλυσίδα φαστ φουντ, τα Quick, που είχε ήδη ανακοινώσει κάτι ανάλογο…

Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, ζήτησε με ερώτησή του την παρέμβαση της Κομισιόν για την απαγόρευση της χρήσης των βλαβερών λιπαρών στις αλυσίδες φαστ-φουντ. Σχολιάζει ο Κ. Χατζηδάκης: «Η ΕΕ είναι άτολμη σε ένα θέμα που αφορά τη διατροφή εκατομμυρίων καταναλωτών… Δεν μπορούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας να το αφήσουμε στην αυτορρύθμιση των εταιρειών».

Αλλά η Κομισιόν έχει διαλέξει πλευρά: Τον Νοέμβριο του 2006, ο επίτροπος Υγείας κ. Μάριος Κυπριανού βράβευσε τη McDonalds για την υλοποίηση του προγράμματός της διατροφικής ενημερώσεως».

Είναι αλήθεια πως σε σύγκριση με την Αμερική, στην Ελλάδα η πρόσληψη τρανς λιπαρών στην καθημερινή διατροφή είναι σχετικά χαμηλή. Ο διατροφολόγος – διαιτολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδος «Διατροφή» Ευάγγελος Ζουμπανέας αναφέρει ότι η έρευνα TRANSFAIR που μελέτησε την πρόσληψή τους σε 8 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι οι χώρες της Μεσογείου και ειδικά η Ελλάδα παρουσιάζουν τη χαμηλότερη κατανάλωση τρανς ημερησίως.

Όμως, η χαμηλή πρόσληψη των Ελλήνων είναι λόγος να αδιαφορούμε για τα επικίνδυνα λιπαρά; Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, εξηγεί ότι «στους ενηλίκους η πρόσληψη υπολογίζεται σε 1-2 γραμμάρια την ημέρα, αλλά στα παιδιά η πρόσληψη είναι υψηλότερη. Στην Αμερική το ποσοστό φτάνει 4-6%. » Όπως σημειώνει ο καθηγητής, παρά τη χαμηλή κατανάλωση τρανς, η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστό εμφραγμάτων για τα οποία ως γνωστόν ενοχοποιούνται και τα βλαβερά λιπαρά οξέα.

Στην Ελλάδα πριν έναν χρόνο απαγορεύτηκε στα σχολικά κυλικεία να διαθέτουν προϊόντα με τρανς λιπαρά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του λίπους τους. Κανείς δεν γνωρίζει βεβαίως αν οι υπεύθυνοι των κυλικείων ακολούθησαν την υγειονομική διάταξη, αφού κανείς δεν τους ελέγχει.

Αλλά η απόφαση για τα κυλικεία έχει σημασία για έναν άλλο λόγο: το υπουργείο Υγείας αποδέχεται επισήμως με την εγκύκλιο αυτή [13.9.2006] πως, σε ό,τι αφορά τα trans λιπαρά, «η επίδραση τους στην υγεία είναι δυσμενής καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων». Γιατί τότε τα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλα τα εστιατόρια και τα τυποποιημένα προϊόντα, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή σήμανση;

  Ανάμεσα στα τυποποιημένα προϊόντα [μπισκότα, σφολιατοειδή, τσιπς και άλλα σνακ] που κυκλοφορούν στη χώρα μας, ελάχιστες ετικέτες αναφέρουν την ύπαρξη τρανς λιπαρών οξέων ή την ποσοστιαία αναλογία τους. «Μερικές μεγάλες εταιρείες αναφέρουν ότι στα προϊόντα τους η ποσοστιαία αναλογία των τρανς είναι κάτω του 1%», εξηγεί η τεχνολόγος τροφίμων, Γιολάντα Τότσιου. «Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αναφέρεται μόνο το ποσοστό των λιπαρών και αυτό που αφορά τα κορεσμένα λίπη» – όχι όμως το σκοτεινό μυστικό της περιεκτικότητας σε τρανς…

Αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα “ξενόφερτα” φαστ-φουντ αλλά και ένα προϊόν παραδοσιακά ελληνικό: τις τυρόπιτες! Γενικότερα, τα τρανς περιέχονται στις μαργαρίνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων ζύμης [πίτες, κρουασάν αλλά και τοστ και σάντουιτς]. Η Γιολάντα Τότσιου λέει ότι «στη χώρα μας λειτουργούν εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που παράγουν μαργαρίνες φτηνές και χαμηλής ποιότητας. Τα προϊόντα τους καταλήγουν στα χιλιάδες μαγαζιά εστίασης, φαστ-φουντ, πιτσαρίες κλπ. Μόνο τα τυροπιτάδικα υπολογίζεται ότι είναι τριάντα χιλιάδες. Κανείς δεν τα ελέγχει, κανείς δεν ξέρει τι λιπαρά χρησιμοποιούν…» Επισκεφτήκαμε τις μεγάλες αλυσίδες μικρογευμάτων και σφολιατοειδών που λειτουργούν στη χώρα μας: καμία τους δεν διαθέτει σήμανση σχετικά με τα τρανς λιπαρά στα προϊόντα της.

Μέρος 2ο: Κακά Λιπαρά: Τρανς και Κορεσμένα

Τα Τρανς  ή αλλιώς υδρογονωμένα λίπη είναι λιπαρά οξέα που υπάρχουν και σε ζωικά προϊόντα. Αυτά όμως που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων προέρχονται από φυτικά έλαια και έχουν υποστεί την επεξεργασία της υδρογόνωσης. Είναι φτηνότερα από το βούτυρο, διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνουν στέρεη μορφή στις λιπαρές ουσίες και κάνουν τα φαγητά νοστιμότερα. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται πολύ από τη βιομηχανία τροφίμων και τα εστιατόρια. Εκτός από τα φαστ-φουντ, υπάρχουν και σε διάφορα τυποποιημένα προϊόντα, κυρίως σνακ, τυρόπιτες, μπισκότα, πάστες, κέικ, τσιπς. Την τελευταία δεκαετία οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον με βεβαιότητα ότι μόλις 5 γραμμάρια τρανς την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 25%, ενώ 7 γραμμάρια την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50%.Αναλόγως επικίνδυνα για την υγεία θεωρούνται τα Κορεσμένα λιπαρά. Πρόκειται για ζωικά λιπαρά που περιέχονται στο κρέας, στο αυγό, στο γάλα και σε όσα τρόφιμα προέρχονται από αυτά. Όταν λαμβάνονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 7%-10% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερίνη στο αίμα και να βλάψουν τα αγγεία.

Ρεπορτάζ 3ο: Τρανς στην Ελλάδα: Τι λένε McDonalds και Goody’s

Η απόφαση του δήμου της Νέας Υόρκης να απαγορεύσει τα τρανς λιπαρά στα εστιατόρια θεωρήθηκε πως πλήττει όσες αλυσίδες μαζικής εστίασης χρησιμοποιούν κατά κόρον τα τρανς στα προϊόντα τους. Απευθυνθήκαμε στις δυο μεγαλύτερες που λειτουργούν στην Ελλάδα, την McDonaldsκαι την Goody’s. Παραδόξως, η μέθοδος παρασκευής που χρησιμοποιούν διαφέρει σημαντικά – όχι όμως και το αποτέλεσμα…

McDonald’s

Η εκπρόσωπος των McDonaldsΕλλάς, Νοέλα Παλιγγίνη, λέει: Τα McDonalds  στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά σε ποσοστό 5% και κορεσμένα σε ποσοστό 15% [σ.σ.: το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό στη Νέα Υόρκη είναι 1%, στη Δανία 0,5%]. «Όμως, τα McDonaldsΕλλάδος ως το 2008 θα έχουν μειώσει αντιστοίχως στο 2% τα τρανς και στο 12% τα κορεσμένα». Γιατί όμως η εταιρεία αλλάζει τώρα το λάδι της, και όχι τόσα χρόνια που είναι γνωστό πως τα τρανς ήταν βλαβερά; Ανάλογη δέσμευση είχε αναλάβει η εταιρεία από το 2002, χωρίς όμως να την τηρήσει. Το ερώτημα είναι προφανές: Γιατί τα McDonaldsδεν προχωρούν στην ολική κατάργηση των τρανς όπως υποχρεώθηκαν στη Νέα Υόρκη και τη Δανία; Λέει η κ. Παλιγγίνη: «Οι απαγορεύσεις είναι δογματικές. Πώς ξέρουμε αν η κατάργηση των τρανς δεν μπορεί να επιφέρει κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία;» Η εταιρεία υπεραμύνεται των διατροφικών πληροφοριών που παρέχει στον καταναλωτή αλλά πουθενά [στις συσκευασίες, τα φυλλάδια, την ιστοσελίδα…] δεν αναφέρεται στα τρανς λιπαρά οξέα που περιέχονται στα προϊόντα της. Αντιθέτως, σχετικά με το λίπος αναφέρει τα εξής στο φυλλάδιο το οποίο μοιράζει σε κάθε πελάτη: «Ενημερωθείτε υπεύθυνα για τη διατροφή σας. Εύχρηστος οδηγός διατροφικών πληροφοριών της McDonalds. ΛΙΠΟΣ: Παρέχει ενέργεια ενώ χαρίζει νοστιμιά στο φαγητό. Αποτελεί μέρος κάθε κυττάρου στο σώμα μας, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και συντελεί στην απορρόφηση των βιταμινών Α, D και E. Ωστόσο η υπερκατανάλωσή του δεν συνιστάται».

Goody’s

H αλυσίδα Goody’s  απάντησε στις ερωτήσεις της Κ.Ε. μέσω της διαφημιστικής εταιρείας Progressive. Η Goodys αρνείται την ετικέτα φαστ-φουντ. «Εμείς είμαστε εταιρεία casual dining». Ως προς τα τρανς, η Goody’s είναι κατηγορηματική.  

  Αναφέρει ο Θ. Καλλίτσης, διευθυντής έρευνας και ποιοτικής ανάπτυξης: «Στα εστιατόρια Goody’sδεν υφίσταται το πρόβλημα των trans-λιπαρών. Και αυτό, διότι ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε υδρογονωμένα λίπη και λάδια που είναι η πηγή των trans. [...] Στο φανταστικό σενάριο της εφαρμογής «αύριο το πρωί» της πρωτοβουλίας των Αρχών υγείας της Νέας Υόρκης, τα εστιατόρια Goody’s  απλά θα συνέχιζαν κανονικά την καλή δουλειά τους». Αυτό δεν είναι ακριβές : η πρωτοβουλία της Νέας Υόρκης επιβάλλει τη σήμανση των τρανς στις συσκευασίες αλλά κάτι που η Goody’sδεν εφαρμόζει. Όμως, αν τα Goody’sδεν χρησιμοποιούν τρανς, τότε τι χρησιμοποιούν;

Λένε τα Goody’s:  Το λάδι του τηγανίσματος είναι φοινικέλαιο που δεν έχει υποστεί υδρογόνωση. Αποτελεί ποιοτικότερη και ασφαλέστερη επιλογή σε αντίθεση με επεξεργασμένα λάδια που περιέχουν τρανς λιπαρά. Έρευνα στο περιοδικό American Oil Societyαναφέρει ότι το φοινικέλαιο περιέχει φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες και ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, κυρίως το φοινικέλαιο, εμφανίζουν ουδέτερη επίδραση στους βιοχημικούς δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων.»

Φοινικέλαιο; Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Αντωνία Τριχοπούλου, το φοινικέλαιο είναι χειρότερο κι από τα τρανς, γιατί έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 7-10% του συνόλου της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.

   Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας [«Δίαιτα, Διατροφή και η Πρόληψη των Χρόνιων Ασθενειών», WHO, 2003] αναφέρει ότι “το φοινικέλαιο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «το φοινικέλαιο συσχετίζεται με αυξημένο ρίσκο, περισσότερο κι από τα τρανς λιπαρά, την παχυσαρκία και την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ». [ http://eleftheroutopia.wordpress.com/].

  Όπως και αναψυκτικά που δημιουργούν τις προϋποθέσεις θανάτου. Ναι καλά ακούσατε. Και αυτό από πολύ γνωστή εταιρεία την Pepsi.

Από την ιστοσελίδα  http://ellania.pblogs.gr/2011/03/meta-apo-ayto-den-tha-xanapieite-anapsyktiko-kai-den-tha-afhsete.html  Με ημερομηνία Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 5:27 μ.μ.

  Ξεκινάει η γιατρός : Μόλις πριν λίγο έλαβα αυτό το e-mail  από κάποια φίλη, και θεώρησα επείγουσα την κατάσταση… διαβάστε παρακάτω…

   Τον Οκτώβριο του 2001, η αδελφή μου άρχισε να αρρωσταίνει πολύ . Είχε σπασμούς στο στομάχι και κινούταν  δύσκολα. Το περπάτημα γινόταν με μεγάλη δυσκολία... Και έπρεπε να βάζει όλα τα δυνατά της για να σηκωθεί από το κρεβάτι! Πονούσε αφόρητα.
   Μέχρι τον Μάρτιο του 2002, είχε υποστεί αρκετές βιοψίες ιστού και μυών και της είχαν δώσει 24 διαφορετικά φάρμακα. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιο ήταν το πρόβλημα . Πονούσε τόσο πολύ και ήταν τόσο άρρωστη που απλά ήξερε ότι πέθαινε.
   Έβαλε το σπίτι της, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ασφάλεια ζωής, κ.λπ. .. στο όνομά της μεγαλύτερης κόρης της, και φρόντισε ώστε τα μικρότερα παιδιά της να είναι εξασφαλισμένα.
   Ήθελε επίσης μια τελευταία χαρά, έτσι προγραμμάτισε ένα ταξίδι στην Φλώριντα [βασικά σε μια αναπηρική καρέκλα] για την 22η Μαρτίου.
  Στις 19 Μαρτίου, την κάλεσα να ρωτήσω πώς πήγαν οι τελευταίες εξετάσεις της, και είπε ότι δεν βρέθηκε τίποτα, αλλά πίστευαν ότι είχε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Θυμήθηκα ένα άρθρο ενός φίλου που μου έστειλε με e-mail και ρώτησα την αδελφή μου αν έπινε σόδα διαίτης; Μου είπε ότι το έκανε. Και πως μάλιστα  ετοιμαζόταν να ανοίξει μια εκείνη τη στιγμή.
   Της είπα να μην την ανοίξει και να σταματήσει να πίνει  το σόδα διαίτης! Της έστειλα στο e-mail της, το άρθρο που ο φίλος μου, ένας δικηγόρος, μου είχε στείλει. Η αδερφή μου, μου τηλεφώνησε 32  ώρες μετά  από την προηγούμενη τηλεφωνική συνομιλία μας και μου είπε ότι είχε σταματήσει να πίνει σόδα διαίτης και μπορούσε τώρα να περπατήσει!
   Οι μυϊκοί σπασμοί εξαφανίστηκαν. Είπε ότι δεν αισθανόταν 100%, αλλά σίγουρα πολύ καλύτερα. Μου είπε θα μιλήσει με τον γιατρό της για το σχετικό άρθρο και θα με πάρει τηλέφωνο όταν θα πάει στο σπίτι.
   Ο γιατρός της έμεινε άφωνος! Θα μιλούσε με όλους τους ασθενείς του με ΣΚΠ για να ανακαλύψει εάν κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οποιουδήποτε είδους. Με λίγα λόγια,  η αδελφή μου είχε δηλητηριαστεί από την ασπαρτάμη στην σόδα διαίτης .... και κυριολεκτικά πέθαινε με έναν  αργό και άθλιο θάνατο.
Όταν έφτασε στη Φλόριντα 22 Μαρτίου, το μόνο που έπρεπε να πάρει ήταν ένα χάπι για τη δηλητηρίαση από την ασπαρτάμη! Τώρα είναι καλά και οδεύει προς μια πλήρη ανάκαμψη. Και περπατάει! Δεν είναι σε αναπηρική καρέκλα! Το άρθρο έσωσε τη ζωή της.
  Αν το αναψυκτικό σας λέει «χωρίς ζάχαρη» στην ετικέτα μην το σκέφτεσαι καν! Έχω περάσει αρκετές ημέρες δίνοντας διάλεξη στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συνέδριο με θέμα «ασπαρτάμη» στην αγορά ως «Nutra Sweet», «Equal» και «Spoonful».
   Στην εναρκτήρια ομιλία από την EPA, ανακοινώθηκε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2001, υπήρξε μια επιδημία πολλαπλών σκληρύνσεων και συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

  Ήταν δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς ποια τοξίνη προκαλεί αυτή την καλπάζουσα αύξηση.
   Σηκώθηκα και είπα ότι ήμουν εκεί για να μιλήσω σχετικά με αυτό ακριβώς το θέμα.

Θα σας εξηγήσω γιατί η ασπαρτάμη είναι τόσο επικίνδυνη:
   Όταν η θερμοκρασία του γλυκαντικού είναι μεγαλύτερη από 86 βαθμούς F, το ξύλο -οινόπνευμα της ασπαρτάμης μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη και στη συνέχεια σε μυρμηκικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεταβολική οξέωση ... Μυρμηκικό οξύ είναι το δηλητήριο που βρίσκεται στο τσίμπημα των ερυθρών μυρμηγκιών. Η τοξική μεθανόλη μιμείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.
   Πολλοί άνθρωποι είχαν διαγνωστεί κατά λάθος ότι πάσχουν από ΣΚΠ. Παρά το γεγονός ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι αιτία θανάτου, η τοξική μεθανόλη είναι!
   Ο Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος έχει γίνει σχεδόν ανεξέλεγκτος, όπως και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδίως με την κατανάλωση Diet Coke και Pepsi .
  Τα θύματα συνήθως δεν γνωρίζουν ότι η ασπαρτάμη είναι ο ένοχος. Συνεχίζουν τη χρήση της - ερεθίζουν το λύκο σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται η κατάσταση απειλητική για τη ζωή  τους. Έχουμε δει ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο να γίνονται ασυμπτωτικοί αμέσως μόλις σταματήσουν την κατανάλωση διαιτητικής σόδας.
   Σε αρκετές περιπτώσεις από αυτούς που διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα περισσότερα από τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου η απώλεια όρασης  εξαφανίστηκε και η απώλεια ακοής βελτιώθηκε αισθητά. Αυτό ισχύει επίσης για τις περιπτώσεις των εμβοών και η ινομυαλγία.    
  Κατά τη διάρκεια μιας διαλέξεως, είπα, «Αν χρησιμοποιείτε ασπαρτάμη [Nutra Sweet, Equal, Spoonful κ.λπ.] και υποφέρετε  από συμπτώματα ινομυαλγίας , σπασμούς, πόνους, μούδιασμα στα πόδια, κράμπες, ίλιγγο, ζάλη, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις, ανεξήγητη κατάθλιψη, κρίσεις άγχους, μπερδεύετε την ομιλία σας, έχετε  θολή όραση ή απώλεια μνήμης, τότε έχετε πιθανώς δηλητηριαστεί από ασπαρτάμη !    
   Οι άνθρωποι πηδούσαν επάνω κατά τη διάρκεια της διαλέξεως λέγοντας, «έχω κάποια από αυτά τα συμπτώματα!!!»
Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
   Ναι! Ναι! Ναι! Σταμάτημα στις σόδες διαίτης και επαγρύπνηση για την ασπαρτάμη στις ετικέτες των τροφίμων!
   Πολλά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με αυτό! Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο Δρ Espart [ένας  από τους ομιλητές μου] παρατήρησε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν συμπτώματα για  ΣΚΠ και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε ένα  νοσοκομείο, μια νοσοκόμα δήλωσε ότι έξι από τους φίλους της, που ήταν συστηματικοί καταναλωτές Diet Coke, είχαν όλοι διαγνωστεί με ΣΚΠ. Αυτό είναι πέρα από κάθε σύμπτωση!
   Η σόδα διαίτης δεν είναι ένα προϊόν διατροφής! Είναι ένα χημικά τροποποιημένο προϊόν που περιέχει  πολλαπλά άλατα και ασπαρτάμη και που στην πραγματικότητα  σε κάνει να επιθυμείς να καταναλώσεις υδατάνθρακες.
   Είναι πολύ πιο πιθανό να κάνετε αύξηση σωματικού βάρους!
   Τα προϊόντα αυτά περιέχουν επίσης τη φορμαλδεΰδη, η οποία αποθηκεύεται στο λιπώδη κύτταρα, ιδιαίτερα στα ισχία και τους μηρούς.
  Η φορμαλδεΰδη είναι μια απόλυτη τοξίνη και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση «δειγμάτων ιστών».
  Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες αλλά δεν πρέπει να τα αποθηκεύσει το σώμα μας!
   Ο Δρ. HJ Robertsδήλωσε στις διαλέξεις του, ότι από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν από τα προϊόντα «διαίτης» και χωρίς αξιόλογη αύξηση της σωματικής ασκήσεως, οι ασθενείς του έχασαν κατά μέσο όρο 9 κιλά σε μια περίοδο δοκιμής.
Η ασπαρτάμη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη  για τους διαβητικούς.
   Βρήκαμε ότι ορισμένοι γιατροί, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν έναν ασθενή με αμφιβληστροειδοπάθεια, στην πραγματικότητα, είχε συμπτώματα που προκαλούνται από ασπαρτάμη. 
  Η ασπαρτάμη αποσυντονίζει εντελώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έτσι ένας διαβητικός μπορεί να υποστεί οξεία απώλεια μνήμης λόγω του γεγονότος ότι το ασπαρτικό οξύ και η φαινυλαλανίνη είναι νευροτοξικά όταν λαμβάνονται χωρίς τα άλλα αμινοξέα που απαιτούνται για μια καλή ισορροπία.
  Ειδικά με τους διαβητικούς, η ασπαρτάμη περνάει τη  διαχωριστική γραμμή μεταξύ αίμα-τος/εγκεφάλου και επιδεινώνει, στη συνέχεια, τους νευρώνες του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες βλάβες του εγκεφάλου,  σπασμούς, κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ανεξέλεγκτο θυμό και οργή.
  Η κατανάλωση της ασπαρτάμης προκαλεί τα ίδια συμπτώματα και σε μη διαβητικούς επίσης. Σχετικά έγγραφα και μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι χιλιάδες παιδιά στα οποία είχε διαγνωστεί ADD και ADHD είχαν πλήρη ανάκαμψη στη συμπεριφορά τους όταν αυτές οι χημικές ουσίες αφαιρέθηκαν  από τη διατροφή τους.
  Τα λεγόμενα «συνταγογραφούμενα φάρμακα τροποποιήσεως συμπεριφοράς» [Ritalin και άλλα] δεν χρειάζονται πλέον. Και για να πούμε την αλήθεια , δεν ήτο απαραίτητα  εξ αρχής!
  Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά «δηλητηριάζονταν» σε καθημερινή βάση με τα ίδια τα τρόφιμα που ήταν «καλύτερα γι 'αυτούς από τη ζάχαρη».
  Υπάρχουν επίσης υπόνοιες ότι η ασπαρτάμη που καταναλώθηκε σε χιλιάδες παλέτες dietCoke και dietPepsiαπό τους άνδρες και από τις γυναίκες που πολεμούσαν στον πόλεμο του Κόλπου, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη για το γνωστό σύνδρομο του Πολέμου του κόλπου.

  Ο Δρ Roberts προειδοποιεί ότι μπορεί να προκαλέσει εκ γενετής ανωμαλίες, δηλαδή, διανοητική καθυστέρηση, εάν λαμβάνονται κατά την περίοδο της συλλήψεως και κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων της κυήσεως.

  Τα παιδιά ιδιαίτερα κινδυνεύουν από νευρολογικές παθήσεις και δεν πρέπει ποτέ να τους δίδονται τεχνητά γλυκαντικά.

  Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες περιπτώσεων που αφορούν παιδιά που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες μιλάνε για την μάστιγα των νευρολογικών παθήσεων που προκαλούνται άμεσα από την χρήση του εν λόγω θανάσιμου δηλητηρίου.

  Εδώ έγκειται το πρόβλημα :  
  Υπήρχαν ακροάσεις του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, όταν η ασπαρτάμη έχει συμπεριληφθεί σε 100 διαφορετικά προϊόντα και είχαν διατυπωθεί ισχυρές αντιρρήσεις όσον αφορά τη χρήση της. Μετά από αυτή την πρώτη ακρόαση, έχουν υπάρξει δύο επόμενες ακροάσεις, και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Το λόμπι των φαρμάκων και των χημικών προϊόντων έχουν πολύ βαθιές τσέπες.
  Δυστυχώς, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Monsanto για την ασπαρτάμη έχει λήξει! Υπάρχουν τώρα πάνω από 5.000 προϊόντα στην αγορά που περιέχουν αυτή το θανάσιμο χημικό και θα υπάρξουν χιλιάδες περισσότερα. Καθένας θέλει ένα «κομμάτι από την πίττα της ασπαρτάμης».
  Σας διαβεβαιώνω ότι η Monsanto, ο δημιουργός της ασπαρτάμης, ξέρει πόσο θανατηφόρα είναι.
  Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η Monsanto χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, τη Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία και το Συμβούλιο του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών;
  Αυτό έχει πρόσφατα δημοσιευθεί στους New York Times. Οι οργανώσεις αυτές δεν μπορεί να ασκήσουν κριτική για τις πρόσθετες ύλες ή  να σταματήσουν να σχετίζονται με την εταιρεία Monsanto, επειδή παίρνουν χρήματα από τη βιομηχανία τροφίμων και οφείλουν να εγκρίνουν τα προϊόντα τους.
  O Αμερικανός Γερουσιαστής Howard Metzenbaumέγραψε και παρουσίασε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαιτούνται προειδοποιητικά σήματα στα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, ιδίως όσον αφορά έγκυες γυναίκες, παιδιά και βρέφη.
  Στο νομοσχέδιο θα κατατίθονταν  επίσης ανεξάρτητες μελέτες σχετικά με τους γνωστούς κινδύνους και τα προβλήματα που υπάρχουν στο γενικό πληθυσμό σχετικά με καρδιακές προσβολές, αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, νευρολογικές αλλαγές και συμπτώματα συμπεριφοράς. 
Το νομοσχέδιο  θάφτηκε.
  Είναι γνωστό ότι το ισχυρό λόμπι των φαρμάκων και χημικών είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό, αφήνοντας χαλαρά  την νόσο και  τον θάνατο σε ένα ανυποψίαστο και ανενημέρωτο κοινό.
 Λοιπόν,  τώρα ενημερωθήκατε!
Δεν μπορείτε να επικαλείσθε άγνοια!!!

Ξέρατε ότι τρώµε ανθρώπινα εµβρυϊκά κύτταρα, κύτταρα αρουραίων και άλλα «καλά» μέσα από τις «μεγάλες», «ωραίες» «καλές» εταιρείες τροφίμων ;

HEK 293 = human embryonic kidney cells = ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα....

 Στοιχείο που δείχνει τι ακριβώς σημαίνει ο ανωτέρω τύπος σε «συστατικά», δηλαδή τρώµε ανθρώπινα εµβρυϊκά κύτταρα, κύτταρα αρουραίων και πολλά παρόμοια.

Που βρίσκεται, πως, από ποιές εταιρείες χρησιμοποιείται η παραπάνω ουσία; βρίσκεται σε.....

  Τρόφιμα, παιδικές τροφές, ποτά, καραμέλες, σάλτσες και πολλά άλλα που καταναλώνουν ανήλικοι και ενήλικες, δηλαδή από μωρά, μικρά παιδάκια μέχρι και ηλικιωμένοι.

  Τα ανθρώπινα νεφρικά εμβρυικά κύτταρα λαμβάνονται επιλεκτικά από μωρά που έχουν υποστεί έκτρωση ώστε να δημιουργήσουν «απομονωμένους υποδοχείς γεύσεως». Οι εταιρείες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γεύσεις των συνθετικών, άγευστων και παρά φύση  προϊόντων τους συνεργάζονται με την εταιρεία βιοτεχνολογίας: Senomyx που χρησιμοποιεί την παραπάνω ανήθικη μέθοδο ως «ενισχυτικό γεύσεως» και είναι μεταξύ αυτών και οι ακόλουθες : Pepsico, CadburyAdams, Nestlé  εταιρείες στις οποίες ανήκουν και περιέχονται τα ακόλουθα προϊόντα :

ΣτηνPepsico :

Αναψυκτικά : Pepsi, Mountain Dew and Mist Aquafina, Gatorade

Χυμοί : Juices Tropicana, Dole, SoBe, Ocean Spray, Lipton Tea

Μπισκότα : Gamesa Cookies Online

Δημητριακά : Quaker Oats cereals and granola bars and

Πατατάκια, Γαριδάκιακλπ.: Frito Lay's chips, Sabritas, Doritos, Tostitos, Cheetos, Ruffles,

Γλυκά : Sonric's Sweets

Καφές : Frappuccino, Seattle's Best Coffee

Πηγές όπου αναφέρουν τις καταγγελίες και τις αποδείξεις :  
http://pepsico.com.mx/Brands.html

http://www.pepsico.com/download/USBrands_Shopping_List.pdf

ΣτηνCadbury Adams:

ΤσίχλεςκαιΚαραμέλες: Chewing Trident, Dentyne, Clorets, Chiclets and Bubaloo, Halls lozenges and Deemint, Crackups

Σοκολάτες : Cadbury Chocolates, Toblerone, and Marabou

ΧυμοίΑναψυκτικά : Kool-aid, Clight, Frisco, Tang

Ζελατινάκια : Jello Gelatin

Φυστίκια [!]: Planter's Peanuts

Καφές : Gevalia and Maxwell House Coffee

Μπισκότα, Δημητριακά : Nabisco crackers, Oreo cookies, Chips Ahoy! Ritz, Bran, Marbúdorada

Σάλτσες : A1 Steak Sauce Oscar Mayer meats

Τυριάκρέμα, κρεμοειδή, μαγιονέζα : Philadelphia Cream Cheese, Cheese Whiz, Singles, Parmesan, Capri Sun drink, Honey Maple Log Cabin

Mayonnaise, Royal, Mircale Whip Whipped Cream

Πηγές όπου αναφέρουν τις καταγγελίες και τις αποδείξεις : http://www.kraftfoodscompany.com/mx/sp/Brands/index.aspx

ΣτηνNestlé :

Καφές : Nescafe Classic Coffee, Decaf, Taster's Choice, Nescafé Gold,

Σοκολάτες: Crunch, Baby Ruth, Butterfinger, Aero, Cailler, Kit Kat, Orion, Smarties, Wonka,

Χυμοί, Τσάι, πόσιμα : Juicy Juice, Nesquik, Milo, Nestea,

Παιδικέςτροφές : Cerelac, Gerber Graduates, NaturNés, Nestum,

Φασφουντάδικα : Hot Pockets, Lean Cusine Frozen Food, Pasta Buitoni, Herta, Maggi, Stouffer's, Thomy,

Δημητριακά : Chocapic, Cini Minis, Cookie Crisp, Estrelitas, Fitness, Nesquik,

Νερά : Pure Life, Perrier, Poland Spring, S.Pellegrino,

Γάλα : Carnation Coffee Mate, Laitiere, NIDO Milk,

Βιταμίνες : Boost, Nutren Junior, Peptamen AF, Resource,

Παγωτά : Dreyer's, Extreme, Hagen Dazs, Mövenpick, Nestle Ice Cream,

Τροφέςκατοικίδιωνζώων : Alpo, Baker's, Benful, Cat Chow, Chef Michael's, Dog Chow, Fancy Feast, Felix, Friskies, Gourmet, bloom, Purina ONE, Purina Pro Plan,

Συμπληρώματα [Μπάρες ] διατροφής για αθλητές : PowerBarPerformance,

Φαγητό στο σπίτι για χάσιμο βάρους : JennyCraig,

Όλα τα ανωτέρω προϊόντα των προαναφερθέντων εταιρειών περιέχουν εθιστική γεύση. Τυχαίο όμως που η ιδιοκτήτρια της CadburyAdamsείναι η Βασίλισσα της Αγγλίας η Ελισάβετ η Β' ; και η εταιρεία επίσης ομογενοποιεί τα παραπάνω κύτταρα ανθρώπινου γονιδιώματος με γονιδιώματα αρουραίων!!!!

Στην κάτωθι ιστοσελίδα οι πληροφορίες : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC123709/pdf/pq0702004692.pdf

Αποδείξεις για όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα [στην αγγλική] εις τις ακόλουθες ιστοσελίδες :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC123709/pdf/pq0702004692.pdf -

http://birthofanewearth.blogspot.com.ar/2012/02/aborted-human-fetuses-being-used-for.html

  Η λήψη αυτών των ουσιών αλλάζει, ή καλύτερα μεταλλάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά, εκτός του ότι αλλάζει εν αγνοία μας την δίαιτα μας κυριολεκτικά σε «δίαιτα κανιβάλων», μια και καταναλώνουμε ανθρώπινα κύτταρα μέσα από σόδες-αναψυκτικά σοκολάτες και πολλά άλλα.

  Οι παραπάνω εταιρείες μετά από σειρά διαμαρτυριών και επιστολών προς αυτές σχετικά με την συνεργασία τους με την εταιρεία Senomyx απάντησαν:

  Η Nestlé: Πως η κυτταρική σειρά «έχει καθιερωθεί στην επιστημονική έρευνα»....

  Η Pepsico : Η συνεργασία μας με Senomyx περιορίζεται αυστηρά στη δημιουργία χαμηλών θερμίδων, με φανταστική γεύση ποτών για τους καταναλωτές. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τη δέσμευσή μας για τη μείωση ζάχαρης ανά μερίδα κατά 25% σε βασικά εμπορικά σήματα σε βασικές αγορές για την επόμενη δεκαετία και τελικά να βοηθήσει τους ανθρώπους ζουν υγιέστερα.

  Η CadburyAdams: δεν απάντησε Καθόλου... και ο νοών νοείτω

  Μια άλλη παρόμοια περίπτωση είναι αυτή της Γιαπωνέζικης εταιρείας: Ajinomoto, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της άκρως επικίνδυνης και εθιστικής ουσίας γνωστής στο κοινό ως ασπαρτάμης [ Μόνο γλουταμινικό νάτριο, ΜSG, ] συστατικό σε ποτά 0% και γλυκαντική ουσία .

  Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο που είναι εθισμένο στο MSG, μπορεί να σκοτώσει ακόμη και ένα άλλο πρόσωπο....

  Η ασπαρτάμη [βλέπε σχετικό άρθρο] είχε καταχωρηθεί από το αμερικανικό πεντάγωνο το 2010 ως χημικό όπλο[!].

  Μετά από αυτό η Ajinomoto μετονόμασε την ουσία σε: Aminosweet [!] και όλα καλά ! δηλαδή άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

  Ο άλλος κατασκευαστής είναι η εταιρεία Monsantoεταιρεία η οποία είναι ειδικευμένη στην παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, και η οποία και αυτή επίσης μετονόμασε την ουσία από ασπαρτάμη σε: Neotame [Νεοτάμη]

  Αν και πολλοί δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της σκληρύνσεως κατά πλάκας είναι πανομοιότυπα με δηλητηρίαση ασπαρτάμης.

  Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε τις πληροφορίες στους διπλανούς μας, στους συνανθρώπους μας και όλοι να Μποϋκοτάρουμε τα προϊόντα των παραπάνω εταιρειών όχι μόνον για να σώσουμε την υγεία μας αλλά διότι κάποτε πρέπει να μας σεβαστούν, να σεβαστούν αυτούς που αγοράζουν τα προϊόντα τους [τους πλουτίζουν], αλλά όχι να δημιουργούν τις προϋποθέσεις να είμαστε οι αυριανοί ασθενείς.

[οι πληροφορίες αναφέρονται από την lalipouli στις ακόλουθες ιστοσελίδες ;

http://www.katohika.gr/2012/05/hek-293.html

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/05/hek-293.html].Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν πρέπει να παρατηρούμε τι αναγράφονται στις «ετικέτες τους», και να αποφεύγουμε τα απαγορευμένα  Πηγαίνοντας εις την αγορά τροφίμων δια την καλύτερη προστασία μας από τους ασυνείδητους κατασκευαστές, παραγωγούς, πωλητές, και κράτος. Προσέξτε τα ακόλουθα :

  Εις τα προϊόντα που αγοράζεται, να διαβάζεται τις ετικέτες ώστε να δείτε μήπως και αναγράφονται κάποια από τα κάτωθι άκρως επικίνδυνα και απαγορευμένα συντηρητικά και πρόσθετα αυτών : 

  Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο, με σκοπό την τεχνητή βελτίωση, τη συντήρηση, την καλύτερη -ελκυστικότερη εμφάνισή του κ.λπ. ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
1] συντηρητικά,
2] αντιοξειδωτικά
3] στερεοποιητικά και πυκτογόνα
4] χρωστικά και άλλα.
Για διευκόλυνση της χρήσεως τους, στην Ε.Ο.Κ. κάθε πρόσθετο έχει κωδικό που αποτελείται από το γράμμα Ε και έναν τριψήφιο αριθμό.
  Οι χρωστικές ουσίες [δίνουν τεχνητό χρώμα στα τρόφιμα], έχουν τους κωδικούς από Ε 100 έως Ε 199.
Τα συντηρητικά Ε 200 έως Ε 299.
Τα αντιοξειδωτικά Ε 300 έως Ε 399.
Τα σταθεροποιητικά Ε 400 έως Ε 499.
Παρακάτω υπάρχει ένας κατάλογος με ορισμένα πρόσθετα, που προκαλούν διάφορες σοβαρές βλάβες στην υγεία μας. Εκδόθηκε από το ερευνητικό τμήμα του γαλλικού νοσοκομείου VILLJUIR, FRANCEκαι μεταξύ των βλαβών που προκαλούνται στην υγεία από τη χρήση τους είναι:
Αλλεργίες, εκζέματα, πεπτικές διαταραχές, καρκινογένεση, τερατογέννηση κ.λπ.
Ε102, Ε103, Ε104, Ε110, Ε111, Ε120, Ε121, Ε122, Ε123, Ε124, Ε125, Ε126, Ε127, Ε130, Ε131, Ε141, Ε142, Ε150, Ε151, Ε152, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε181, Ε210, Ε211, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε220, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε230, Ε232, Ε233, Ε239, Ε240, Ε241, Ε250, Ε251, Ε252, Ε311, Ε312, Ε320, Ε321, Ε330, Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε407, Ε413, Ε414, Ε420, Ε421, Ε422, Ε450, Ε461, Ε462, Ε463, Ε465, Ε471, Ε472, Ε473, Ε475, Ε477, Ε480
Για να προστατεύουμε την υγεία μας, ας αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν οποιαδήποτε χημικό πρόσθετο.
Ακόμη και τα απλά φυσικά πρόσθετα - συντηρητικά, το αλάτι και το ξύδι, που είναι ευρύτατα διαδεδομένα, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι λίαν επικίνδυνα για την υγεία μας.
  Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε το ωφέλιμο από το βλαβερό και να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε τα ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι:
Το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ.

Και ας δούμε έναν πίνακα που δείχνουν τα επικίνδυνα που υπάρχουν στα τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε κατά την αγορά τροφίμων.

  Χρωστικές και πρόσθετες χημικές ουσίες που βάζουν στα τρόφιμα : 
 http://tolinionews.blogspot.com/

http://anoixti-matia.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

Το πιο απλό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μας θέλουν αρρώστους, εφόσον γνωρίζουν τα αποτελέσματα της ασπαρτάμης και κάθε ασπαρτάμης και αφήνουν συνειδητά να κυκλοφορεί μέσα στα φάρμακα, διότι άρρωστοι δεν θα διεκδικήσουμε κανένα καλύτερο αύριο.

Εις την συνέχεια ας δούμε τι πρέπει να ακολουθεί κάποιος ώστε να είναι φίλος του καλού – ποιοτικού φαγητού, και ας μην ξεχνάμε ότι το ποιοτικό δεν είναι υποχρεωτικά και το ακριβό.

  Τα κάτωθι είναι από το βιβλίο του Πανεπιστημίου της Πέρμης, με τον τίτλο «Τα μυστικά της ηλιακής τροφής» από την επιστημονική ομάδα του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πέρμης.

Αναφέρονται και την ιστοσελίδα http://nettergr.typepad.com/veg/cat7383114/index.html  όπου έχει απόσπασμα του εν λόγω βιβλίου. Οι ιατροί που συμμετείχαν ήσαν οι :  Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα, Β.Γ.Νοβοσέλοβ

  Αναφέρουν ότι όλοι οι γιατροί του κόσμου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: o σύγχρονος άνθρωπος δεν πεθαίνει από τα γηρατειά, άλλα από τις αρρώστιες.

  Συγχρόνως το 90% των ανθρώπων, σύμφωνα με θλιβερή στατιστική, υποφέρουν από καρδιοαγγειακά και ογκολογικά νοσήματα. Και ξέρετε εσείς ότι η πρώτη αιτία ανάπτυξης αυτών των ασθενειών είναι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και, αν και αυτό μπορεί να είναι παράδοξο, κρέατος;

  Γι αυτό όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων: η σωτηρία των ανθρώπων, δηλαδή να είναι υγιείς είναι η φυτοφαγία.

  Η «ηλιακή τροφή», περισσότερο φυτικής προελεύσεως, έχει την δυνατότητα να μεταδώσει στον άνθρωπο την ενέργεια, υγεία, χαρά των καλοκαιρινών ημερών, γεμάτες με ήλιο.

  Μπορούμε με διάφορους τρόπους να εξηγήσουμε την αφοσίωση στη χορτοφαγική δίαιτα, από πανηγυρικό «Εγώ δεν τρώω κανέναν» μέχρι προσγειωμένο – πρακτικό «Έτσι ο οργανισμός μου εύκολα απαλλάσσεται από την σκουριά».

  Αλλά η εμπειρία πολλών αιώνων επιβεβαιώνει ότι η φυτοφαγία δίνει μόνο  το όφελος.

  Βέβαια δεν πρέπει να την θεωρούμε σαν πανάκεια απ’ όλες τις αρρώστιες.

Οι αποδείξεις : Ο Σουηδός ογκολόγος Μπέρβεν επισημοποίησε: μισό αιώνα πριν ο πληθυσμός της χώρας του τρεφόταν περισσότερα με τροφές από κρέας και o καρκίνος του στομάχου στις ογκολογικές ασθένειες καταλάμβανε την πρώτη θέση [πάνω από 50% απ’ όλες τις περιπτώσεις]. Στη σημερινή εποχή στη διατροφή των Σουηδών υπερισχύει φυτική τροφή και το νούμερο αυτό μειώθηκε απότομα.

  Οι Αμερικάνοι, οι οποίοι όλο και περισσότερο καταναλώνουν κρέας για κάθε άτομο της χώρας, καταλαμβάνουν την 21η θέση στο μέσο όρο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

  Οι Ινδοί ιατροί, οι οποίοι πολλά χρόνια παρακολουθούσαν μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έβγαλαν το εξής συμπέρασμα: 85% απ’ αυτούς που κατανάλωναν κρέας και τα παράγωγά του ήταν οξύθυμοι και επιθετικοί.      

Την ίδια στιγμή 90% απ’ αυτούς που προτιμούσαν γαλακτοκομικά και φυτική τροφή ήταν ήρεμοι και ισορροπημένοι.

Γι αυτό υπάρχει επιλογή: να παραμείνεις να είσαι λαίμαργος και να καταδικάσεις τον εαυτό σου σε αρρώστιες, ή να γίνεις φυτοφάγος και να πάρεις για βραβείο υγεία και μακροζωία.

Εσείς θέλετε να έχετε ήρεμο, ισορροπημένο χαρακτήρα, να απαλλαχτείτε από τις αρρώστιες, να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε μεγάλη απόδοση στη δουλειά; H συνταγή, όπως μας διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου είναι απλή: να γίνεις φυτοφάγος.

Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης   14/12/2006

http://nettergr.typepad.com/veg/cat7383114/index.html               

   Μια ακόμη επιβεβαίωση των ανωτέρω είναι μια άλλη μελέτη που έγινε σε μια φυλή, ονόματι Χούντζα όπου οι άνθρωποί της είναι υγιείς αλλά και αιωνόβιοι.

  Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας δίνουν ο Νίκος Αγαδζανιάν και ο Αλεξέι Κατκόβ στο βιβλίο τους «Τα εφεδρικά του οργανισμού μας» για τους αιωνόβιους, που ζουν στην πεδιάδα Χούντζα. Ο πληθυσμός αυτού του παραδείσου των 32 χιλιάδες κατοίκων δεν ξέρει τι σημαίνει αρρώστιες.

Η μέση διάρκεια ζωής των Χούντζα είναι 120 χρόνια. Οι Χούντζα είναι φυτοφάγοι. Το καλοκαίρι αυτοί τρέφονται με ωμά φρούτα και λαχανικά, το χειμώνα – με αποξεραμένα στον ήλιο βερίκοκα και φύτρες δημητριακών, πρόβειο τυρί φέτα. Η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη των Χούντζα είναι 1993 θερμίδες τα οποία έχουν 50 γρ. πρωτεΐνες, 36 γρ. λιπαρά, και 365 υδατάνθρακές.

Ο Σκωτσέζος ιατρός Μακ Κάρρισον έζησε κοντά στην πεδιάδα Χούντζα 14 χρόνια. Αυτός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο η δίαιτα παίζει αποκλειστικό ρόλο στη μακροβιότητα αυτού του λαού. Εάν ο άνθρωπος τρέφεται λανθασμένα, τότε απ’ τις αρρώστιες δεν τον σώζει ούτε το ορεινό κλίμα.

Γι αυτό δεν είναι παράδοξο ότι οι γείτονες των Χούντζα, οι οποίοι ζουν στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες υποφέρουν από πολλές ασθένειες. Η διάρκεια ζωής τους είναι 2 φορές λιγότερη.

Όταν ο Μάκ Κάρρισον γύρισε στην Αγγλία, έκανε ενδιαφέροντα  πειράματα σε ένα μεγάλο αριθμό ζώων. Κάποια απ’ αυτά τρεφότανε με συνηθισμένη τροφή μιας απλής Λονδρέζικης εργατικής οικογένειας [άσπρο ψωμί, ρέγκα, ραφιναρισμένη ζάχαρη, κονσερβοποιημένα και βρασμένα λαχανικά]. Στο τέλος σε αυτή την ομάδα άρχισαν να εμφανίζονται πολλές «ανθρώπινες αρρώστιες». Τα άλλα ζώα που ήταν στη δίαιτα των Χούντζα σε όλη τη διάρκεια  του πειράματος παρέμειναν εντελώς υγιή.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι Χούντζα, αντίθετα από τους γείτονες, εξωτερικά μοιάζουν πολύ με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με την άποψη των ιστορικών, ιδρυτές των πρώτων κοινοτήτων Χούντζα ήταν οι έμποροι και στρατιώτες από το στρατό του Μέγα Αλέξανδρου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί κατά την διάρκεια της εκστρατείας στις ορεινές πεδιάδες του ποταμού Ινδού.

Βλέπετε ότι και οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια, εάν θα τρέφονται σωστά. Οι τροφές με μεγάλη βιολογική αξία  ωμά φρούτα και λαχανικά, και το χειμώνα  φύτρες δημητριακών, αποξεραμένα βερύκοκα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να ζήσουν πολύ περισσότερο.

Οι κάτοικοι Χούντζα έχουν ένα ρητό: «Γυναίκα Χούντζα δεν θα πάει με τον αγαπημένο της εκεί που δεν ευδοκιμούν οι βερυκοκιές».

Μετάφραση του βιβλίου «Κάθαρση Οργανισμού» Τόμος 1ος Βασίλης Καφαταρίδης  http://nettergr.typepad.com/veg/cat7383114/index.html ]  Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την τιμή που είχαν τα ζώα για τους προγόνους μας όπου ήτο μαζί εις την τελευταία τους κατοικία εδώ εις την γη. Για να είναι μαζί μετά και εις το ταξίδι τους εις τα Ηλύσια πεδία.

   Όπως μας αποκάλυψε η προϊσταμένη Γεωργία Καραμήτρου της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε άρθρο της Σ.Α εις την εφημερίδα Έθνος και εις την ιστοσελίδα : http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=315984.

    Ο τίτλος του άρθρου ήτο : «Άνθρωποι και ζώα μαζί στην τελευταία κατοικία»

   Όπως γνωρίζουμε από τα ιστορικά στοιχεία οι κάτοικοι  της δυτικής Μακεδονίας ενταφιάζονταν με τα ζώα τους στα τέλη του 6ου με αρχές του 5ου αι. π.Χ. Στην στη Μαυροπηγή Κοζάνης όπου είναι εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ, όπου παίρνει λιγνίτη, και έχουν βρεθεί μέσα εις το 2011, 11 τάφοι.

   Μέσα εις τους τάφους αυτούς βρέθηκαν σωροί νεκρών όπου δίπλα τους υπήρχαν και σκελετοί ζώων. Όπου βρέθηκαν 16 θαμμένα ζώα: σκύλοι, άλογα, βοοειδή, γουρούνια, βουβάλι, ελάφια και αιγοπρόβατα.

   Η προϊσταμένη Γεωργία Καραμήτρου της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, λέγει ότι η ιδιαιτερότητα του αυτού του νεκροταφείου έγκειται στον ενταφιασμό μεγάλου αριθμού ζώων, συνοδοί των νεκρών. Ο δε ο λόγος που τα ζώα θάφτηκαν μαζί με τους ανθρώπους δεν ήταν κατάδειξη πλούτου του νεκρού. Οι γυναικείες ταφές είχαν λίγα πολύ κοσμήματα και όλες οι ταφές πολύ λίγα κτερίσματα. Αυτό δε, δεν έπαιζε ρόλο αν ο νεκρός ήταν άντρας, γυναίκα ή παιδί, όλοι οι τάφοι είχαν σκελετούς ζώων. Διότι έθαβαν τα ζώα μαζί με τον νεκρό επειδή οι άνθρωποι αγαπούσαν τα ζώα τους, αλλά και επειδή πίστευαν ότι θα τα χρειαστούν και στη μετά θάνατον ζωή τους. Η αγάπη τους για αυτά ήταν τέτοια που το κεφάλι ενός νεκρού ήταν τοποθετημένο ανάμεσα στα δύο μπροστινά πόδια της φοράδας του, δίνοντας την εντύπωση ότι η φοράδα αγκαλιάζει τον αφέντη της, δίπλα δε στο σκελετό της φοράδας υπήρχε και ο σκελετός από το πουλάρι της, που επίσης τάφηκε μαζί με τον νεκρό.

 Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα ; όχι κάλλιο αργά παρά ποτέ

 Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο γιατί όπως είπε ο Απολλώνιος Τυανέας. Ο μεγάλος αυτός μύστης έλεγε για το αν οι Θεοί είναι δίκαιοι και συνετοί : οι άνθρωποι εξ αδυναμίας ούτε τα δικά τους γνωρίζουν, ενώ οι Θεοί γνωρίζουν και τα δικά τους αλλά και των ανθρώπων.  


Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο « Η Μυθολογία και η λαϊκή παράδοση εις την πανίδα της πατρίδος μας» και «Η Μυθολογία και η λαϊκή παράδοση εις την χλωρίδα της πατρίδος μας» εντός του καλοκαιριού του 2014.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου