Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Αρχαιολόγοι βρήκαν το μάτι του Τουταγχαμών στην Κρήτη

Μέσα σε ένα πιθάρι, όπου είχε θαφτεί μια οικογένεια πριν από αιώνες, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη.  Ανάμεσα στα οστά, βρέθηκε κάτι που αρχικά έμοιαζε για ένας απλός σβώλος από χώµα, όμως όλοι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν να αστράφτει από μέσα ένα μάτι. Το μάτι του Τουταγχαμών.
Ολόχρυσο, σε φυσικό μέγεθος, µε αιγυπτιακό μπλε ολόγυρά του (φωτό) και κυρίως
πανομοιότυπο µε αυτό της χρυσής νεκρικής μάσκας του αιγύπτιου μονάρχη που πέθανε το 1323 π.Χ., το μάτι αυτό είναι ένα από σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας στις πλαγιές της Ίδης στην Κρήτη.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», η ανακάλυψη αυτή αιφνιδίασε τους αρχαιολόγους, αφού ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο στην Κρήτη, πλην ενός πολύ μικρού, χωρίς το χαρακτηριστικό αιγυπτιακό μπλε, στην Κνωσό πριν από μισόν αιώνα.
Τα υλικά, το σχήµα του ματιού, η κατασκευή του δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία για το πρότυπο που είχε ο καλλιτέχνης» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος διεξάγει τις αρχαιολογικές έρευνες στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας από το 1985. Στην πραγματικότητα είναι ένα επιστήθιο κόσμημα µε απόληξη για να κρεμιέται. Ωστόσο η κοκκίδωση στη θέση των βλεφαρίδων, τα βλέφαρα που είναι σχηματισμένα από πάστα αιγυπτιακού μπλε κάνουν τη διαφορά.
«Γυναίκα φορούσε αυτό το κόσμημα. Και το ένδυμά της ήταν καταστόλιστο από τα χρυσά ελάσματα που ήρθαν στο φως Υποθέτουµε μάλιστα ότι είναι η νεότερη από τις τρεις της ίδιας ταφής, διότι τις ανύπανδρες γυναίκες στόλιζαν σαν νύφες όταν πέθαιναν, επειδή νυμφεύονταν τον Άδη» προσθέτει ο κ. Σταμπολίδης.
Κατά τον αρχαιολόγο μάλιστα το γεγονός ότι το χρυσό µάτι φοριόταν ως επιστήθιο πιθανόν να σημαίνει την παρείσφρηση αιγυπτιακών δοξασιών και πίστεων στην κοινωνία της Ελεύθερνας ήδη από τα τέλη του 8ου µε αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου