Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Βρέθηκε μεγάλο νεκροταφείο ιχθυόσαυρων

Κάτω από τους πάγους και τα πετρώματα στο Torres del Paine
ανακαλύφθηκε το νεκροταφείο των ιχθυόσαυρων.
Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν 46 ακέραια απολιθώματα ιχθυόσαυρων στο νότιο τμήμα της Χιλής, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα για αυτό το είδος δεινοσαύρων μέχρι σήμερα. 

Η ανακάλυψη

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Torres del Paine της χώρας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι δεινόσαυροι αυτοί, οι οποίοι ήταν θαμμένοι κάτω από τόνους βράχων και πάγου, έζησαν μεταξύ της Τριαδικής και Κρητιδικής περιόδου, δηλαδή 250 εκατομμύρια με 66 εκατομμύρια πριν. 

Οι ιχθυόσαυροι κολυμπούσαν για περίπου 200 εκ. έτη στις θάλασσες της Γης
«Αυτό το τεράστιο νεκροταφείο ιχθυόσαυρων, ο τρόπος με τον οποίο ήταν τοποθετημένα τα απολιθώματα, είναι μοναδικά. Είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη ανακάλυψη στην ιστορία του είδους. Η ανακάλυψη αυτή πρόκειται να δώσει απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνισή τους, τον τρόπο που ζούσαν αλλά και τις συνήθειες μετακίνησής τους» δήλωσε ο παλαιοντολόγος Κρίστιαν Σάλαζαρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.  

Η επιχείρηση ανασκαφής των 46 απολιθωμάτων διήρκησε περίπου 3 μήνες, δήλωσε ο Σάλαζαρ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να βρεθούν και άλλα απολιθώματα του είδους αυτού των δεινοσαύρων στην περιοχή. 


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου