Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η σαρκοφάγος των Αμαζόνων της Tarquinia της Ιταλίας



Στην Φλωρεντία για περίπου έχεις την δυνατότητα μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να δεις και μια σαρκοφάγο των Αμαζόνων. Το Μουσείο διαθέτει αριστουργήματα της ετρουσκική , ελληνική , ρωμαϊκή και την αιγυπτιακή τέχνη , γνωστή για τη μεγάλη μπρούτζινα γλυπτά του . Ένα ιδιαίτερο κομμάτι είναι η Σαρκοφάγος των Αμαζόνων .
Μια σαρκοφάγος ελληνική σαρκοφάγους όπου υπάρχει σε όλη την Μεσόγειο κατά την  διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ.  , αυτή η συγκεκριμένη είναι από το τρίτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνος . Συνολικό ύψος 71 : μήκος 194 πλάτος 62 .
  Η σαρκοφάγος , αυτή ευρέθη εις την Tarquinia το 1869 , είναι ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά μνημεία για τη μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής.  Υπάρχουν 2 επιγραφές Ετρούσκων, η ταυτότητα των γυναικών παραμένει άγνωστος.
Υπάρχουν και παραστάσεις  επί αυτής του μύθου του Ακταίονος όταν κομματιάζεται από κυνηγόσκυλα ανάμεσα σε δύο φοίνικες εντός του ιερού της Αρτέμιδος .
Υπάρχουν επίσης και παραστάσεις από αγώνες μεταξύ των Αμαζόνων με λευκά άλογα ιππασίας και Ελλήνων οπλιτών από τη μία πλευρά , ενώ από την άλλη δύο οι Αμαζόνες νικούν έναν Έλληνα πολεμιστή ενώ υπάρχουν και άλλοι μαχητές τριγύρω.
Στις άλλες τις μικρότερες πλευρές απεικονίζονται ένας Έλληνας πολεμιστής που επιτίθεται σε δύο Αμαζόνες και μια Αμαζόνα ανάμεσα σε δυο Έλληνες οπλίτες .
Η σαρκοφάγος ήτο ζωγραφισμένη από τον καλλιτέχνη ελληνικής καταγωγής ή καταρτίσεως, ο οποίος εργάστηκαν εις την  Tarquinia. 
αναπαραγωγή εκ της ιστοσελίδος :  http://photographic-memory.me/2012/10/14/sarcophagus-of-the-amazons/
 http://photographic-memory.me/category/focus/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου