Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Sam Chekwas - ένας Φιλέλληνας από τη Νιγηρία


http://www.seaburnbooks.com/images/sam_chekwas_photo.jpg
   
Όπως εξιστορεί ο ίδιος, από μικρός συγκλονίστηκε όταν διάβασε σε αγγλική μετάφραση την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Επέλεξε να πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Ν.Υ., όπου αντί να ασκήσει το επικερδές επάγγελμα του
οδοντίατρου έγινε εκδότης ελληνικών βιβλίων, ανοίγοντας ένα μοναδικό βιβλιοπωλείο στην Αστόρια, κυρίως με έργα από την «Ελληνική Γραμματεία». Εκεί, έχει επίσης διδάξει δωρεάν Ελληνικά σε πολλόυς ενδιαφερόμενους. Το 2004 βραβεύτηκε στην Αθήνα σαν Πρέσβης του Ελληνισμού.
Έχει μεταφράσει στα Αγγλικά δεκάδες ελληνικά έργα, εκδίδοντας παράλληλα και δικά του όπως: «Το θαύμα να νοιώθεις Έλληνας - The Beauty of Being Greek». Σε συγκινητικά Ελληνικά μιλάει στο διαδίκτυο για τις προσπάθειές του και κάθε ένας που είναι ή νοιώθει Έλληνας οφείλει να τον ακούσει. Εξάλλου όταν  κάποιος εξ ημών ευδοκήσει, το ίδιο βίντεο θα ήταν ευεργετικό να «ανεβεί» και με ξένους υπότιτλους. Τεράστιου επίσης ενδιαφέροντος είναι η πρότασή του να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα Ινστιτούτο «Ελληνικών Σπουδών», κάτι που όμως τελικά μάλλον εμποδίζεται από τον συνήθη κατακερματισμό των εντόπιων προσπαθειών ή/και από τον μη συντονισμό τους. Έτσι, συζητείται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Διεθνούς Ιδρύματος (Ινστιτούτου) Ελληνικών Σπουδών, με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και εκ περιτροπής 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο από διαφορετικές χώρες ετήσιας (ενιαύσιας) ή διετούς θητείας (με δύο μέλη από κάθε μεγάλη Ήπειρο και ένα από την Ωκεανία).
    Για τον κ. Chekwas η ΑΕΕ πληροφορήθηκε αρχικά 24-1-2014 από τις εθνικής εμβέλειας τηλε-ειδήσεις. Την επομένη, με θέμα «Greetings from Anthropological Association of Greece - Χαιρετισμούς από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος», του αποστάλθηκε ηλ. επιστολή, με την προσφώνησή του ως υποστηρικτή της Ελλάδας. Χωρίς ίχνος υπεροψίας ο κ. Σαμ απάντησε αμέσως, γράφοντας στα Ελληνικά: «Περιμένω με χαρά τις ιδέες σας, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, της  αναβίωσης του Ελληνικού Πνεύματος, που αποτελεί μοναδική αναγκαιότητα για το σύγχρονο κόσμο». Παρόλο που δεν είναι της παρούσης η δημοσιοποίηση όλης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αυτή οπωσδήποτε βρίσκεται σε αντιστοιχία με το εδώ διαλαμβανόμενο (γραπτό) κείμενο. 
 επιπλέον : Sam Chekwas [μπορείτε να εισέλθετε δια περισσότερα στοιχεία]
πηγή από την ιστοσελίδα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας της Ελλάδος  :
http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2014/140201%20Sam%20Chekwas.htm
 http://www.seaburnbooks.com/sam_chekwas.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου