Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

Το ημέρωμα των ζώων από τον άγιο Μάμα [Χριστιανική ιστορία] ΑΝΤΙ του ημερώματος των ζώων από τον Ορφέα [Ελληνική προϊστορία ]  Εις την ανωτέρω φωτογραφία αναπαρίσταται ο Ορφέας να ημερεύει τα ζώα, η αναπαράστασις είναι σε ψηφιδωτό εις την Πομπηία της Ιταλίας.

Ελληνική προϊστορία
Το ημέρωμα των ζώων από τον Ορφέα
Ο Ορφέας παίζοντας μουσική μπορούσε να κάνει τα ζώα να ημερεύουν ακόμη και τα άγρια, αλλά και να μιλά μαζί τους.
  Αναφέρεται επίσης και πως ο Απολλώνιος ο Τυανέας μιλούσε με τα ζώα. Όταν κάποτε ενώ μιλούσε ήρθε κάποιος και του λέγει : Απολλώνιε, μου έκλεψαν το στάρι μου. Εκείνος του είπε πήγαινε σπίτι
σου και θα βρεις περισσότερο σιτάρι. 
  Γύρισε σπίτι του, και πράγματι είδε την σοδειά του να είναι πλέον περισσότερη από πριν.
  Ο Απολλώνιος είχε μιλήσει εις τα πουλιά και τους είχε πει να πάνε εις το μέρος που έμενε αυτός ο οποίος είχε απωλέσει την σοδειά του, και του έφεραν νέα σοδειά τα πουλιά. 
  Διότι ο Απολλώνιος όπως και ο Ορφέας ειχαν την ικανότητα να μπορούν να ομιλούν με όλα τα ζώα.
Χριστιανική ιστορία
Το ημέρωμα των ζώων από τον άγιο Μάμα 
  Ο άγιος Μάμας είχε χριστιανούς γονείς οι οποίοι κατάγοντο από την Γάγγρα της Παφλαγονίας, όμως οι γονείς του εις τα χρόνια του Αυρηλιανού αυτοκράτορος μεταφέρθηκαν εις την Καισάρεια όπου φυλακίσθηκαν και αργότερα πέθαναν. Η ετοιμόγεννη μητέρα του, τον έφερε εις τον κόσμο λίγο πριν ξεψυχήσει. Το νεογέννητο δόθηκε σε μια πλούσια χήρα την Αμμία να το αναθρέψει, όπου αυτή του έδωσε το όνομα Μάμα. Μετά τον θάνατο της μητριάς του απέκτησε την μεγάλη της περιουσία.
  Κατά τον διωγμό του Αυρηλιανού διώχθηκε όπου μετά από βασανιστήρια πέθανε την 2α Σεπτεμβρίου. Ο Μάμας ήτο βοσκός εις τα βουνά όπου οι ελαφίνες του προσφέρουν το γάλα τους. Ως βοσκός απέκτησε υπερφυσικές δυνάμεις μεταμορφώνοντας τις ελαφίνες που είχε δίπλα του σε μορφές ποικίλων ζώων. Ασκήτεψε δώδεκα ετών εις τα όρη της Καισαρείας. Όπου εκτός από τις ελαφίνες, λιοντάρια, αρκούδες, λύκους, μονόκερους, αγρίους βούβαλους και πάρα πολλά άλλα είδη αγρίων ζώων. Εκείνος παίζοντας τον αυλό του αυτά ημερεύουν και γονατίζουν εμπρός του όπως συνέβαινε εις τον Ορφέα.


Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Έλληνες ή Ελληνίζοντες χριστιανοί» από τις εκδόσεις «Ελεύθερη Σκεφ» το καλοκαίρι του 2014

Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο «Η Μυθολογία και η λαϊκή παράδοση εις την πανίδα της πατρίδος μας »
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου