Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο πρώτος «άθικτος τάφος» Βίκινγκ ανακαλύφθηκε στην Σκωτία!!!



Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον πρώτο, πλήρως άθικτο πλοίο-τάφο με τα λείψανα ενός Βίκινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύεται ότι ο τάφος, στο Αρντναμέρτσαν της βορειοδυτικής Σκωτίας, είναι ηλικίας άνω των 1.000 ετών.
 
Τεχνουργήματα που βρέθηκαν θαμμένα πλάι στον Βίκινγκ, μέσα στο πλοίο του, οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για κάποιον διακεκριμένο πολεμιστή. 
  «Τα αντικείμενα και η πολύ καλή κατάσταση τον καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς σκανδιναβικούς τάφους που έχουμε ανασκάψει στη Βρετανία. Είναι ένα πολύ συναρπαστικό εύρημα», είπε η αρχαιολόγος δρ. Χάνα Κομπ, από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. 
 
Τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, του Λέστερ, του Νιούκαστλ και της Γλασκώβης εργάστηκαν, ταυτοποίησαν τα ευρήματα και χρηματοδότησαν την ανασκαφή, η οποία άρχισε πριν από έξι χρόνια. 
 
Ο όρος «πλήρως άθικτος» που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το εύρημα σημαίνει ότι βρέθηκαν κάποια λείψανα του Βίκινγκ, αντικείμενα που ετάφησαν πλάι του και ίχνη από το κουφάρι του πλοίου. 
 
Ο Βίκινγκ του Αρντναμέρτσαν βρέθηκε θαμμένος με ένα τσεκούρι, ένα ξίφος με διακοσμημένη λαβή, ένα δόρυ, μια ασπίδα και μια ορειχάλκινη πόρπη. Βρέθηκαν επίσης περί τα 200 καρφιά και μεταλλικά ελάσματα – τα λείψανα του πλοίου στο οποίο ετάφη.
 
Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές στην ηπειρωτική Βρετανία ήταν εν μέρει μόνο επιτυχημένες και είχαν γίνει προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούνται πιο ακριβείς επιστημονικές μέθοδοι.
 
Άλλα ευρήματα στον τάφο, που έχει μήκος πέντε μέτρων, περιλαμβάνουν ένα μαχαίρι, κάτι που θα μπορούσε να είναι η άκρη ενός ορειχάλκινου κυπέλλου, μια ακονόπετρα από τη Νορβηγία, μια πόρπη από την Ιρλανδία και κεραμικά των Βίκινγκ. Ανασκάφτηκαν επίσης δεκάδες κομμάτια σιδήρου που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. 
 
Οι Βίκινγκ ήταν σκανδιναβικό έθνος, τμήμα των Βορείων Λαών της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εμφανίσθηκαν ως εξερευνητές, πειρατές, έμποροι, μισθοφόροι (ή και τα τέσσερα μαζί) σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης.
 
Κοιτίδα τους ήταν η Σκανδιναβία και τέσσερα σημερινά έθνη έλκουν την καταγωγή τους από αυτούς: Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί, και Ισλανδοί.  
 
Συνήθως οι αναφορές στους Βίκινγκ παραπέμπουν στην περίοδο της μέγιστης εξάπλωσής τους, η οποία αποκαλείται Χρυσή Εποχή και συμβατικά καλύπτει το διάστημα μεταξύ 793 και 1066 μ.Χ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
πηγή :  http://olympospress.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3447.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου