Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αρχαιολογικές ανασκαφές στη Νέα Πάφο από Αυστραλιανή αποστολή

kouklia_afroditi

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει τη λήξη της 13ης ανασκαφικής περιόδου (6 Οκτωβρίου – 17 Νοεμβρίου 2010) στην περιοχή του Ελληνιστικού-Ρωμαϊκού θεάτρου της Νέας Πάφου, υπό τη διεύθυνση του Επίτιμου Καθηγητή Richard Green, του δρ Craig Barker και του δρ Smadar Gabrieli, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.΄

Οι ανασκαφικές έρευνες του 2010 επικεντρώθηκαν στα όρια του αρχαίου θεάτρου και στα νότιά του – ούτως ώστε να εξακριβωθεί η σχέση των κτηρίων με την ευρύτερη υποδομή της αρχαίας πόλης. Για τον σκοπό αυτό, στην περιοχή νότια του θεάτρου διεξήχθη έρευνα με γεωραντάρ (Ground Penetrating Survey). Η έρευνα αυτή ανέδειξε αριθμό σημαντικών κτισμάτων, παρόλο που οι καταστροφές που προκάλεσαν κατά την αρχαιότητα οι σεισμοί στην περιοχή κατέστησαν δύσκολο το εγχείρημα να διαγραφούν με ακρίβεια τα όρια της αρχαίας πόλης.
Οι ανασκαφές επίσης συνεχίστηκαν στα νοτιοανατολικά του θεάτρου, όπου τα τελευταία χρόνια ανασκάπτεται ένα μακρόστενο κτήριο. Το κτίσμα αυτό είναι μήκους πέραν των είκοσι μέτρων και πλάτους πέντε μέτρων και είναι κτισμένο με μεγάλους πελεκημένους λίθους. Στο κτήριο, το οποίο έχει υδατοστεγής εσωτερικούς χώρους, βρέθηκε επίσης και ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με απλά μοτίβα. Το κτίσμα σχεδόν σίγουρα πρόκειται για νυμφαίο – Ρωμαϊκό κτίσμα με σιντριβάνι που προσέδιδε μια τάξη στην αρχιτεκτονική όψη της περιοχής του θεάτρου και που τροφοδοτούσε την πόλη με καθαρό νερό. Το κτήριο αυτό βρίσκεται κοντά στην πιθανή θέση της αρχαίας βόρειας-ανατολικής πύλης της πόλης. Με την κατάρρευση του συστήματος υδροδότησης, αποτέλεσμα του σεισμού των τελών του 4ου αιώνα μ.Χ., ο χώρος του νυμφαίου κατέληξε να χρησιμοποιείται ως χώρος απόρριψης οικοδομικού υλικού του θεάτρου και άλλων κτισμάτων – στον χώρο οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεταξύ άλλων και μαρμάρινα Κορινθιακά κιονόκρανα, θραύσματα από κίονες, αψίδες κ.ά.
Το νότιο άκρο του νυμφαίου σχετίζεται με έναν πλακοστρωμένο με ασβεστόλιθους δρόμο, ο οποίος κατά την αρχαιότητα θα ήταν ένας από τους κύριους δρόμους της πόλης που θα χρησιμοποιείτο και από τους πεζούς που επισκέπτονταν το θέατρο. Οι ανασκαφές στο σημείο αυτό έφεραν στο φως και δύο ίχνη τροχού άμαξας.
Διερευνήθηκε, επίσης και η περιοχή στα δυτικά του θεάτρου, κυρίως στην πάροδο (ή δυτική είσοδος στο θέατρο), όπου εμφανίστηκε τμήμα του ορίου ενός βαθιού λατομείου από το οποίο πιθανόν να προέρχονται οι λίθοι για την κατασκευή των αρχικών φάσεων του θεάτρου, προτού οι εργασίες διακοπούν και το όρυγμα γεμιστεί για να λειτουργήσει ως δάπεδο της παρόδου. Οι ανασκαφές πάνω από τα κατάλοιπα του δυτικού αναλήμματος (ή τοίχος αντιστήριξης της παρόδου) έφεραν στο φως τοίχους οι οποίοι συγκρατούσαν το χώμα που είχε τοποθετηθεί για να σχηματιστεί το κοίλο του θεάτρου. Τα ευρήματα αυτά μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τους τρόπους κατασκευής του θεάτρου στον λόφο Φάμπρικα. Στα νότια της παρόδου, η ομάδα έφερε στο φως ψηφιδωτό δάπεδο (6,5 μ. x 19 μ.) με γεωμετρικά μοτίβα, το οποίο πιθανόν να χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.Χ.. Εάν η χρονολόγηση αυτή είναι ορθή, τότε μας παρέχονται στοιχεία για τις δραστηριότητες στο χώρο μετά την παύση της λειτουργίας του θεάτρου.
Ολοκληρώθηκε επίσης η μελέτη των μεσαιωνικών ευρημάτων από ένα πηγάδι που εντοπίστηκε στον χώρο. Το υλικό αυτό πιστεύεται ότι βρέθηκε στο πηγάδι μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1303 μ.Χ.
Οι μελλοντικές έρευνες στον χώρο θα συνεχιστούν στα νότια του θεάτρου και πιθανόν να αποκαλύψουν μεγαλύτερο τμήμα του αρχαίου δρόμου και να προσδιορίσουν το μέγεθος της αρχαίας πόλης.

Πηγή:  Κύπρος- Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

αναρτήθηκε την  18η Ιουνίου 2011
πηγή αναπαραγωγής :  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/06/blog-post_7978.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου