Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Στην Πέλλα ο μεγαλύτερος τάφος της ελληνιστικής περιόδου


 Μία από τις τρεις μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες

Ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων ανακάλυψε* τον μεγαλύτερο υπόγειο τάφο στην αρχαία Ελλάδα, στην ιστορική πόλη της Πέλλας, βόρεια της χώρας, στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ισπανικό δημοσίευμα, που αναφέρεται σε σημαντικές ανακαλύψεις της τελευταίας
δεκαετίας στην Ελλάδα, σημειώνει ότι ο τάφος περιέχει οκτώ θαλάμους με ζωγραφισμένους τοίχους και γλυπτά τα οποία χρονολογούνται στην Ελληνιστική Περίοδο, μεταξύ του Β’ και του Γ’ αιώνα π.Χ.

«Ο τάφος μας παρέχει μια διαφορετική άποψη της ζωής των ευγενών στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σημειώνει.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο λαξευτό τάφο, με τους περισσότερους νεκροθαλάμους στην Ελλάδα και είναι σημαντικός, επίσης, γιατί μας προσφέρει μια νέα αρχιτεκτονική» όπως είπε η αρχαιολόγος Μαρία Ακαμάτη που ήταν επικεφαλής στην αρχαιολογική ομάδα των Ελλήνων ερευνητών.

«Οι περισσότεροι τάφοι που βρέθηκαν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είχαν το πολύ τρεις θαλάμους», πρόσθεσε.

Η αρχαιολόγος είπε ότι ο τάφος έχει πρόσβαση μέσω μιας σήραγγας 16 μέτρων και ανακαλύφθηκε σε ένα αγροτεμάχιο που συνορεύει με το αρχαίο νεκροταφείο της πρωτεύουσας του βασιλείου της Μακεδονίας.

Ανήκε σε οικογένεια ευγενών

Στην ταφόπλακα είναι γραμμένα τα ονόματα των ιδιοκτητών, που είναι εμφανώς ορατά. Επίσης μέσα στον τεράστιο  τάφο υπάρχουν δεκάδες κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα και αγγεία, που οδήγησαν τους αρχαιολόγους να συμπεράνουν ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο ευγενών της Μακεδονίας.

Στον τάφο αυτόν όπως έδειξε η έρευνα, είχαν ταφεί τουλάχιστον οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά ο τάφος, σύμφωνα με την Ελληνίδα αρχαιολόγο, είχε εκτεθεί σε λεηλασίες επί πολλές γενιές, και χάθηκα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι οι τοίχοι των θαλάμων είναι όλοι ζωγραφισμένοι με έντονα χρώματα κόκκινο, σκούρο θαλασσί και λευκό.

Η αρχαία πόλη της Πέλλας, ήταν μέρος του βασιλείου της Μακεδονίας, που επεκτάθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο τον Β’ και κατόπιν από τον υιό του, τον Αλέξανδρο το Μέγα, ο οποίος γεννήθηκε το 356 π.Χ. και πέρασε τα παιδικά του χρόνια- πριν την κατάκτηση του κόσμου- στην περιοχή της Πέλλας. Ο τάφος χρονολογείται την περίοδο μετά το θάνατο του Στρατηλάτη.


*Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου τάφου έγινε το 2006


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
Αναρτήθηκε από τον Γιώργο Εχέδωρο την 21η Μαίου 2014.
http://www.mikres-ekdoseis.gr/2014/05/blog-post_21.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου