Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Ο Χρυσός της Θράκης» εκτίθεται στη ρωσική πρωτεύουσα


317 θησαυροί των αρχαίων Θρακών που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος της Βουλγαρίας, μεταφέρθηκαν στη Μόσχα  για να τα γνωρίσουν οι Μοσχοβίτες.

Για πρώτη φορά μεταφέρθηκε και ο περίφημος θησαυρός που βρέθηκε στο Παναγιούριστε, ο οποίος αποτελείται από 9 χρυσά σκεύη του 4ου αιώνα π.Χ., απαράμιλλης τέχνης.

Ανάμεσα στα εκθέματα  είναι υδρίες από ασήμι και χρυσό, πανοπλία και περιδέραια, τα οποία θα εκτεθούν στο ιστορικό μουσείο.

Τα εκθέματα, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα, απεικονίζουν μέρος της ζωής των αρχαίων κατοίκων των Βαλκανίων, όπως είναι οι αρχαίοι Θράκες.

Χαρακτηριστικό των αρχαίων χρυσών ευρημάτων είναι ότι στα 9  χρυσά σκεύη που αποτελούν έξι κιλά καθαρού χρυσού, απεικονίζονται  οι αρχαίοι θεοί και ήρωες. Διακρίνουμε την κεφαλή της Αφροδίτης, της Ήρας που κάθεται στο θρόνο, της Αθηνάς και άλλων ελληνικών θεοτήτων.

Ο θησαυρός βρέθηκε στο χωριό Παναγιούριστε της Βουλγαρίας κοντά στην Φιλιππούπολη, όπου χωρικοί έσκαβαν για να βγάλουν χώμα για να τον φτιάξουν πηλό και κατόπιν τούβλα οικοδομής. Το φτυάρι του ενός χτύπησε  σε κάτι σταθερό και μεταλλικό. Νόμισαν ότι ήταν σωλήνας χαλκού, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ο πολυτιμότερος θησαυρός των αρχαίων Θρακών.

Τα 317 πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα από τα μουσεία της Βουλγαρίας τα συνόδευαν  μέχρι τη Μόσχα ειδικές δυνάμεις.

Εντύπωση προκαλούν ορισμένες παραστάσεις  σε πολύτιμα σκεύη του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ.

Υπάρχει η εικόνα του Κενταύρου που παίζει μουσική, υπάρχει το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που  η μνήμη του ήταν ακόμη ζωντανή μετά από δύο αιώνες από το θάνατό του στους αρχαίους Θράκες, που τον τιμούσαν, όπως δηλώνει ο θεματοφύλακας του θησαυρού των αρχαίων Θρακών στο ρωσικό κανάλι, ο Ιβάν Μαράζοφ.

Οι αρχαίοι Θράκες ήταν πολυπληθής λαός και ζούσε στα βορειοανατολικά των Βαλκανίων. Η αρχαία Θράκη  καταλαμβάνεται σήμερα  από τη Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

«Σε αυτόν τον κάνθαρο (ελληνικό αγγείο πόσης, στη μορφή κυπέλλου με δύο κάθετες λαβές) υπάρχει η μορφή του μυθικού Ορφέα. «Ενός από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της αρχαίας Θράκης. Ο Θράξ Ορφέας, στον οποίο επιτέθηκαν οι γυναίκες και του έκοψαν το κεφάλι και πέταξαν στη θάλασσα», θα πεί  ο Κιρίλ Φίρσοφ, επικεφαλής του κρατικού ιστορικού μουσείου και αρχαιολογίας.

Είναι μια σημαντική έκθεση που οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μάθουν πολλά από τα πολύτιμα εκθέματα των αρχαίων Θρακών. Η έκθεση θα λειτουργεί  στο ρωσικό ιστορικό μουσείο επί δύο μήνες.
 
http://player.rutv.ru/iframe/video/id/648019/sid/vesti/?acc_video_id=541944&time_play=0&isPlay=true&showPopUpBtn=false&showZoomBtn=true

Αναρτήθηκε την 2α Οκτωβρίου 2013, από τον Γιώργο Εχέδωρο

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr
πηγή αναπαραγωγής :  http://www.mikres-ekdoseis.gr/2013/10/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου