Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η μυστηριώδης κατασκευή στη ζούγκλα του Αμαζονίου







Το περασμένο φθινόπωρο, μια πολυεθνική ομάδα ερευνητών, ανακάλυψε βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου μια περίεργη δομή από γιγάντιους λίθους και ενδέχεται να αποτελεί ταφικό μνημείο των Ίνκας, όπου θάφτηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας τους, ο  36χρονος Αταχουάλπα, που εκτελέστηκε από τους Ισπανούς, μετά την κατάκτηση της Νότιας Αμερικής.



Αν πράγματι, πρόκειται για τον τάφο του, αυτός θα αποκτήσει θέση ανάμεσα στις μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.



Η δομή που ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα έχει ύψος 80 μέτρα και 80 πλάτος. Αποτελείται από εκατοντάδες λίθους των δύο τόνων και βρίσκεται στις κορυφές των Άνδεων του Ισημερινού.



Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη αυτή στην περιοχή Llanganates των Άνδεων, στο Εθνικό Πάρκο του Ισημερινού, απέχει 20 μίλια από την πόλη Banos de Agua Santa και για να φθάσει κανείς στο σημείο, πρέπει να διέλθει μέσα από την άγρια ζούγκλα, τους βάλτους και τις οροσειρές, αλλά αξίζει το κόπο, γιατί στην περιοχή έχουν βρεθεί συνολικά 30 σπάνια αρχαιολογικά αντικείμενα.



Οι ερευνητές δήλωσαν στους δημοσιογράφους, ότι όταν οι Ισπανοί έφθασαν  στην περιοχή αιχμαλώτισαν τον Αταχουάλπα και ζήτησαν από το λαό του να συγκεντρώσουν χρυσό για να τον απελευθερώσουν.



Οι Ίνκας πράγματι συγκέντρωσαν τα λύτρα που ζήτησαν, αλλά αυτό δεν βοήθησε να ξεφύγει από το θάνατο, τον Ιούλιο του 1533, τον βρήκαν στραγγαλισμένο.

Μετά την εκτέλεσή του, οι Ίνκας έλαβαν το σώμα του Αταχουάλπα για να το θάψουν σε ένα μυστικό μέρος, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ και μέχρι σήμερα εξάπτει τη φαντασία των επιστημόνων.



Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι αν δεν είναι ο τάφος του Αταχουάλπα, πιθανόν να είναι το τόπος του θησαυρού των Ίνκας, όπου είχαν συγκεντρώσει χρυσό και ασήμι προκειμένου να τον απελευθερώσουν, αλλά δεν πρόλαβαν.



Επί δεκαετίες διοργανώθηκαν πολυάριθμες αποστολές για τον εντοπισμό του τάφου του αυτοκράτορα, αλλά οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες.



Τώρα, οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να λύσουν το μυστήριο αυτό των Ίνκας.



«Ενδέχεται, πραγματικά, να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», είπε ο Γαλλο-Αμερικάνος αρχαιολόγος Benoit Duverneuil.



Η δομή έχει κλίση 60 μοιρών και στην κορυφή της είναι επίπεδη. Πολλοί από τους ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για κατασκευή που χρονολογείται πριν από τους Ίνκας, περίπου στο 500 π.Χ.

 Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι συγκεκριμένο.



Ο Βρετανός συγγραφέας και ερευνητής Bruce Fenton, περιέγραψε τις δυσκολίες της εργασίας στο χώρο, που είναι γεμάτος από μέλισσες-δολοφόνους και ο τόπος καλύπτεται από τόνους λάσπης και άγριας βλάστησης.



«Πρόκειται για μια αφιλόξενη περιοχή και εξακολουθεί να θεωρείται πολύ επικίνδυνη», είπε.



Ορισμένοι από την ομάδα,  διατύπωσαν την άποψη,  ότι στο εσωτερικό μέρος της γιγάντιας δομής βρίσκονται μυστικοί χώροι-δωμάτια.



Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σύντομα θα αρχίσουν εργασίες για την εξακρίβωση της χρήσης του μνημείου αυτού.
αναρτήθηκε την  30η Απριλίου, 2014.





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου